Prospěšné bakterie ve střevech
Vaše střevní bakterie ovlivňují celé vaše tělo, včetně kvality spánku, nálady a chuti k jídlu. Pokud je vše v pořádku, žijí tyto organismy v dokonalé harmonii s vámi, jejich hostitelem. Váš střevní mikrobiom je však ovlivněn vším od vaší stravy až po úroveň stresu. Pokud věci půjdou z kopce, můžete skončit s řadou trávicích a metabolických stavů, které negativně ovlivňují celé vaše tělo, včetně syndromu prosakujícího střeva. Zde je to, co byste měli vědět o prosakujících střevech, včetně tipů na posílení střevní výstelky.
K celkovému zdraví je také důležitý pohyb, proto se můžete podívat na náš obchod a vybrat vhodné dámské fitness leginy nebo pánské tílko.
Co je syndrom netěsného střeva?
Váš trávicí systém, také známý jako váš gastrointestinální (GI) trakt, funguje jako bariéra, která vás chrání před vnějším světem. Pokud věci fungují tak, jak chcete, váš GI trakt propouští živiny a udržuje patogeny způsobující nemoci mimo. Střevní mikroby hrají velkou roli při udržování integrity střevní výstelky. Zdravé střevní bakterie produkují mastné kyseliny a bílkoviny s krátkým řetězcem, které pomáhají udržovat vaši střevní stěnu silnou. Nezdravý střevní mikrobiom vám může způsobit prosakování střev, jak to zní, stav, kdy se ve stěnách vašeho střeva tvoří díry. Syndrom netěsného střeva, známý také jako zvýšená propustnost střev, umožňuje „prosakování“ střevního obsahu do krevního řečiště. To zahrnuje proteiny a bakteriální neurotoxiny, které mohou vyvolat alergie, autoimunitní onemocnění a záněty.
Přesná příčina děravého střeva je záhadou. Někteří lidé jsou více geneticky náchylní k prosakujícímu střevu a studie ukazují, že zánět může zvýšit propustnost střev. Co způsobuje zánět? Stres, nadměrné užívání alkoholu, strava s vysokým obsahem cukru a nasycených tuků a lepek, abychom jmenovali alespoň některé faktory.
Příznaky netěsného střeva
Zde je několik běžných příznaků syndromu prosakujícího střeva:
- Citlivost na potraviny
- Přetrvávající akné nebo růžovka
- Únava
- Autoimunitní poruchy (hypotyreóza, Hashimotova tyreoiditida)
- Přibývání na váze
- Zažívací potíže a nadýmání
- Změny nálady
- Deprese
- Bolesti hlavy
- Bolest kloubů
Netěsné střevo je také spojováno s cukrovkou 1. typu, zánětlivým onemocněním střev (IBS), celiakií, roztroušenou sklerózou, astmatem a autismem, mimo jiné.
Pokud máte podezření, že máte syndrom netěsného střeva, vyzkoušejte následující protokol.
Jak opravit syndrom netěsného střeva
Strava je zdaleka nejdůležitějším faktorem pro to, aby vaše střeva fungovala. Udržováním střevní mikroflóry ve zdravé rovnováze můžete posílit svůj imunitní systém, podpořit trávení, odstranit z těla toxiny z okolního prostředí a zabránit prosakujícímu střevu.
Vybírejte potraviny s nízkým obsahem toxinů, protizánětlivé a vysoce výživné potraviny
Konzumace potravin s nízkým zánětem pomůže prospívat dobrým střevním bakteriím a zabrání tomu, aby se ty zlé šířily.
Vynechte cukr a alkohol
Cukr vyživuje špatné bakterie a podporuje přemnožení kvasinek a candidy, které všechny poškozují vaše střeva. Nadměrné pití alkoholu snižuje rozmanitost bakterií ve vašem střevě.
Jezte různé celé, nezpracované potraviny
Konzumace různých potravin zavádí do vašeho biomu mnoho různých dobrých bakterií, což zvyšuje pravděpodobnost, že vaše střeva budou prosperovat. Vyvážená diverzita střev také vede k silné integritě střev a správně fungujícímu imunitnímu systému. Nakupujte na místním farmářském trhu, střevní bakterie souvisí s půdními bakteriemi a místní jídlo podporuje šťastné střevo.
Vyhněte se antinutrientům
Antinutrienty jsou potravinové toxiny, které způsobují zánět. V některých případech vedou k těžkým střevním a autoimunitním reakcím. Vyvarujte se plísňových toxinů (mykotoxinů), lektinů, fytátů a oxalátů. Mezi potraviny s antinutričními látkami patří sója, obiloviny, fazole a syrová brukvovitá zelenina, jako je kapusta a špenát.
Jezte potraviny, které vyživují dobré bakterie
Sladké brambory, mrkev, chřest a tykev obsahují prebiotickou vlákninu, která podporuje růst dobrých bakterií. Potraviny bohaté na probiotika, jako jsou okurky a kefír, mohou pomoci zavést dobré střevní bakterie, ale zdroje probiotik vybírejte opatrně.
Vynechejte konvenční pasterizované mléčné výrobky
Pasterizované mléčné výrobky jsou škodlivé pro vaše střeva, protože vytvářejí zánětlivé proteiny, zabíjejí prospěšné bakterie a eradikují životně důležité enzymy, takže laktóza je obtížně stravitelná. Někteří lidé jsou na mléčné výrobky citlivější než jiní, ale když se zaměřujete na léčení střev, je nejlepší se tomu úplně vyhnout. (Zde je důvod, proč se organické máslo a ghí z krav krmených trávou liší.)
Podpořte střeva suplementy
Dopřejte dobrým bakteriím ve střevech dostatek jídla, aby byly silné.
Prebiotika
Prebiotika vyživují střevní bakterie, které produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA). Tyto živiny pohání buňky střevní sliznice, které udržují výstelku střeva neporušenou a zdravou. Dopřejte svým střevním bakteriím více toho, co potřebují, pomocí doplňku.
Trávicí enzymy
Vaše tenké střevo, slinivka, žaludek a slinné žlázy produkují enzymy, které pomáhají rozkládat naše jídlo, abychom mohli absorbovat jeho živiny. Enzymy často přestanou fungovat tváří v tvář prosakujícímu střevu. Odstranění inhibitorů enzymů, jako jsou obiloviny a luštěniny, a použití vysoce kvalitního trávicího doplňku může zlepšit celkové trávení a vstřebávání vitamínů.
Betain HCL
Betain HCL může zlepšit odbourávání tuků a trávení bílkovin u lidí, kteří mají nízkou žaludeční kyselinu v důsledku autoimunitního onemocnění nebo věku.
Aktivní uhlí
Aktivní uhlí je starověký a vědecky podložený lék. Absorbuje endotoxiny způsobující onemocnění trávicího traktu a odstraňuje toxiny ze zpracovaných nekvalitních potravin.
Kolagen
Kolagen je pojivová tkáň pro většinu struktur ve vašem těle. Kostní vývar je vhodný do vašeho protokolu, získáte životně důležité aminokyseliny nezbytné pro opravu tkání v žaludku a výstelce trávicího traktu. Kolagen také podporuje zdravé trávení tím, že stimuluje produkci kyseliny chlorovodíkové, stejné kyseliny, kterou vaše tělo přirozeně produkuje v žaludku, a přitahuje vodu do GI traktu, aby pomohla pohybovat se po jídle.
L-glutamin
Tato protizánětlivá aminokyselina je nezbytná k nápravě děravého střeva podporou růstu a opravy vašeho GI traktu. Je to jako bodyguard pro vaše střeva, který pokrývá buněčné stěny a zbavuje vás nežádoucích škůdců.
Používejte antibiotika opatrně
Bez ohledu na to, jak tvrdě pracujete na své stravě, toto úsilí vrátíte zpět, pokud se budete silně spoléhat na určité léky. Západní medicína s oblibou předepisuje antibiotika poškozující střeva na vše od akné po nachlazení. Tyto léky zabíjejí nejen patogenní bakterie, ale spolu s nimi i řadu dalších důležitých mikrobů. Pokud jste na dočasné a nezbytné kúře antibiotik, postupujte podle těchto doporučení, abyste obnovili střevní flóru.
Začněte už v mládí
Váš střevní mikrobiom se začíná utvářet při narození. Děti narozené císařským řezem mají menší diverzitu a jiné složení mikroflóry než děti narozené vaginálně. Poté si dítě vytvoří svůj mikrobiom prostřednictvím stravy a rozdíly ve střevním biomu závisí na tom, zda je dítě kojeno nebo krmeno umělou výživou. Optimalizace stravy vašich dětí je může připravit k úspěchu. Možná vás překvapí, o kolik lépe se chovají, když jsou v klidu a cítí se dobře. Pro extra dávku dobrých bakterií je nechte běhat venku na trávě naboso.
Zbavte se stresu
Kromě diety je zvládání stresu jedním z nejdůmyslnějších způsobů, jak vyléčit váš střevní biom. Studie ukazují, že stres ovlivňuje osu střevo-mozek, což je jiný název pro cestu, která spojuje vaše střevo a váš mozek. Stres může vést ke snížené absorpci živin, produkci enzymů, okysličení a průtoku krve do GI traktu.
Závěr
Ve střevech máte více než 100 bilionů buněk a ovlivňují téměř vše, co vaše tělo dělá, od trávení až po obranyschopnost imunitního systému. Proto je důležité, abyste se vědomě snažili udržet vaše střeva v dobrém zdraví. Když se budete starat o svá střeva, budete se cítit jako lepší a úžasnější verze sebe sama, a kdo by to nechtěl?
Pokud chcete zlepšit zažívání, tak doporučujeme náš další článek, k čemu je dobré lněné semínko.