Celer a jeho vliv na trávení
Pokud jde o domácí detox a laxativní prostředky, možná jste slyšeli o celerové šťávě, která se představuje jako nejlepší volbou. Koneckonců, tato zdánlivě jednoduchá zelenina obsahuje vitamíny a antioxidanty spolu s vlákninou. Vypadá to jako potenciální řešení některých nežádoucích nadýmacích a zažívacích problémů, že? Pití celerové šťávy může být účinnou wellness praxí. Nezvýší hladinu cukru v krvi a má schopnost podporovat trávení. Pro ty, kteří se příliš často cítí trochu „zálohovaní“, je zde rozpis toho, jak celer ovlivňuje trávení, plus několik dalších způsobů, jak můžete podpořit své celkové zdraví střev.
Topy, podprsenky a legíny pro vás přidáváme každý měsíc, pro celou nabídku klikněte na náš eshop.
Prohání vás šťáva z celeru?
Odborník na výživu možná nepředepíše pití celerové šťávy na zácpu, ale tato myšlenka má určité vědecké opodstatnění. Zatímco chuť celeru není nic, o čem by se dalo psát (jen se zeptejte kohokoli, kdo už celerový džus vyzkoušel), jeho nutriční profil je působivý a může pomoci rozhýbat střeva. Kromě svých přirozených polyfenolů bojujících proti volným radikálům má celer vysoký obsah hořčíku, sodíku, draslíku a spoustu dalších životně důležitých živin, které hrají důležitou roli při udržování spokojenosti vašeho těla.
Celerová šťáva na trávení
Dosud neexistuje významný klinický výzkum o výhodách celerové šťávy v lidském trávení. Studie na hlodavcích však naznačují, že celer může chránit žaludek před vředy a progresí rakoviny žaludku. Celer obsahuje apigenin a kvercetin, sloučeniny nalezené v různých protizánětlivých bylinách a koření. Studie z roku 2009 zjistila, že tyto flavonoidy mohou zlepšit trávení tím, že navodí žaludeční relaxaci, hloupý termín pro přirozené pohyby vašeho žaludku, když se jídlo pohybuje ve střevech. Stimulací produkce žaludeční kyseliny může pití celerové šťávy pomoci zmírnit nepříjemné příznaky, jako je pálení žáhy (reflux), špatné trávení a nadýmání. Pokud vám kalhoty jeden den skvěle padnou a druhý den jsou nepříjemně přiléhavé, svalte to na nadýmání. Nízká žaludeční kyselina není vtip. Je to způsobeno řadou střevních poruch, jako je gastritida, stejně jako autoimunitní stavy, jako je Hashimotova tyreoiditida. Mezi další běžné příčiny nízké žaludeční kyseliny patří zvyšující se věk, chronický stres a nedostatek některých vitamínů.
Celerová šťáva je skvělá na trávení a může pomoci snížit nadýmání. Pokud však máte co do činění se střevní nerovnováhou, poraďte se se svým lékařem funkční medicíny, abyste se ujistili, že nejde o příznak větší poruchy.
Celer podporuje funkci ledvin
Vaše ledviny mají důležitou práci: filtrují odpad a přebytečné tekutiny. Když čůráte, zabráníte tomu, aby se tento odpad hromadil ve vašem těle. Díky vysokému obsahu sodíku a draslíku je celer přírodním diuretikem. Takže vaše ranní dávka zeleného džusu může pomoci vašim ledvinám projít detoxikačním procesem a zbavit se všech špinavostí, které by vás jinak zpomalovaly. Celerová šťáva pomáhá i jinak. Infekce močových cest (UTI), infekce močového měchýře a kvasinkové infekce způsobeny streptokokem, který lze odstranit pomocí silných sodíkových klastrových solí v celerové šťávě. Když už mluvíme o toaletě, celerová šťáva má také vysoký obsah hořčíku. Tento minerál vám může pomoci vypořádat se se zácpou (a také hraje spoustu dalších důležitých rolí ve vašem těle).
Šťávový panák vám usnadní zabalit do sklenice tunu zeleniny, ale nezapomeňte, že rostlinná vláknina hraje důležitou roli i ve vašem vyprazdňování. Vláknina dělá vaše hovínka větší a měkčí. Pro hladký pohyb jezte zeleninu. Pokud chcete využít výhod celerové vlákniny, zkuste ji smíchat s ledem, místo abyste ji házeli do svého žvýkacího odšťavňovače.
Vědecky podložené způsoby podpory trávení
Na základě nedostatku studií na lidech není zcela jisté, zda je pití celerové šťávy dobré pro váš trávicí systém, ale existuje spousta dalších vědecky podložených způsobů, jak dát vašim střevům zdravou vzpruhu. Za prvé, vláknina z celých potravin, jako je zelenina, ovoce a luštěniny (pokud je snesete), je prospěšná pro zdravé trávení. Vláknina je typ sacharidu, který nelze strávit, takže jak se pohybuje trávicím traktem, pomáhá dalším potravinám pokračovat v procesu, což vám zajistí pravidelnost. Dále jsou probiotika „dobré“ bakterie, které chceme mít ve střevech. Všichni máme jedinečnou střevní flóru, ale pokud je přemnožena „špatnými“ bakteriemi, může to ovlivnit naše trávicí zdraví. Probiotika najdete v mnoha fermentovaných potravinách, jako je kysané zelí, kombucha a kimchi. Ne všichni jsme příznivci hořko-kyselé chuti fermentovaných potravin, a proto je snadné se obrátit na probiotický doplněk.
Pokud potřebujete k probiotikům trochu bílkovin, vyhledejte proteinový prášek, který je obsahuje. Většinou obsahuje probiotika, prebiotika (vláknina, která pomáhá vyživovat probiotika), kolagen a další živiny pro komplexní řešení zdraví střev.
Závěr
Jako vždy, skvělé trávení začíná stravou, která je bohatá na rozmanitou škálu zeleniny, potravin bohatých na vlákninu a málo cukru, ale někdy potřebujeme trochu pomoci a k tomu nám dobře poslouží nějaký probiotický doplněk.
Které potraviny vám pomohou zhubnout?