Co je to Clear Whey Isolate? A co na něj říká věda?


Mysleli jste si, že jste vyzkoušeli všechen proteinový prášek, který virtuální suplementační ulička nabízí. Ale v poslední době se internet rozproudil novým typem proteinového prášku, čirým syrovátkovým izolátem.

Když můžete chytit vlnu nejnovějšího trendu v budování svalů a víte, že dosahuje impozantních rozměrů. Ale co je syrovátkový izolát? A stojí to za všechen ten humbuk?


 

Co je to Clear Whey Isolate

Autor fotografie: MurzikNata/istockphoto.com

 

Upozornění: Obsah na GymClothes má být informativní povahy, ale neměl by být považován za lékařskou radu. Při zahájení nového tréninkového režimu nebo diety je vždy dobré poradit se s důvěryhodným lékařem. Nejsme lékařský zdroj. Názory a články na tomto webu nejsou určeny k diagnostice, prevenci nebo léčbě zdravotních problémů. Nenahrazují konzultaci s kvalifikovaným lékařem. 

 

Co je to Clear Whey Isolate?

Čirý syrovátkový izolát je syrovátkový protein, který byl tak vysoce purifikován, že je průhledný, když ho smícháte s vodou. Je ošetřen teplem, aby rozložil svůj protein natolik, aby se stal rozpustný ve vodě. Tento proces může potenciálně poskytnout delší trvanlivost, pokud se prodává jako předem namíchaný proteinový nápoj[1].

Omezený výzkum naznačuje, že jeho chuť může být silná[2], což může být jeden z důvodů, proč je často komerčně spárován s ovocnými příchutěmi. A protože prášek je dostatečně jemný, aby se úplně rozpustil ve vodě, nebudete muset panikařit kvůli obávaným shlukům ve vašem nápoji, pokud zapomenete šejkr. Populární značky inzerují, že čirý syrovátkový izolát má nízký obsah laktózy a vysokou absorpci, jinými slovy, bude rychle a snadno použitelný ve vašem těle. Neexistují silné klinické důkazy, že tomu tak je, protože výzkum čistého syrovátkového izolátu je vzácný. Syrovátkový hydrolyzát se však zpracovává podobným způsobem a předpokládá se, že jej tělo snadno využije[3].

 

Související: Jaký druh proteinového prášku je nejlepší?

 

Co je syrovátkový proteinový prášek?

Syrovátka pochází z mléka během procesu výroby sýra. Když se odstraní voda a část laktózy se odstraní zpracováním a filtrací, zůstane syrovátkový protein[4].

Protože jde o nejméně zpracovaný z hlavních komerčních typů tohoto doplňku, syrovátkový proteinový koncentrát bývá pro vaši peněženku nejsnazší. Pro váš žaludek však nemusí být nejlepší, protože stále obsahuje laktózu.

Syrovátkový izolát je dále zpracováván, přičemž většina jeho sacharidů, tuků a laktózy je odstraněna[4].

Syrovátkový proteinový hydrolyzát, který je již rozložen na své základní aminokyseliny a neobsahuje téměř žádnou laktózu. Vzhledem k tomu, že byl vystaven teplu a již se rozložil, vaše tělo ho absorbuje rychleji[3].

 

Čirý syrovátkový izolát vs. syrovátkový koncentrát

Prostý a jednoduchý syrovátkový koncentrát obsahuje více látek než čistý syrovátkový izolát. Vzhledem k tomu, že čirá látka je více zpracovaná, je zbavena složek, které syrovátkový koncentrát stále obsahuje. Zde je návod, jak se to rozpadá:

  • Syrovátkový koncentrát má vyšší obsah tuků, sacharidů a laktózy. To může být výhodné, pokud vám to nevadí.
  • Syrovátkový koncentrát je obecně levnější.
  • Čirý syrovátkový izolát obsahuje méně laktózy, tuků a sacharidů.
  • Čirý syrovátkový izolát může pomoci, pokud chcete snížit celkový příjem cukru a kalorií.

 

Související: Jsou proteinové koktejly zdravé?

 

Čirý syrovátkový izolát vs. Syrovátkový izolát

čirý syrovátkový izolát

Autor fotografie: Moussa81/istockphoto.com

 

Mohou znít podobně, ale čistý syrovátkový izolát je často odvozen od běžného syrovátkového izolátu. Zde je rozdíl:

  • Syrovátkový izolát je obecně mnohem levnější než čirý syrovátkový izolát.
  • Čirý syrovátkový izolát se často vyrábí ze syrovátkového izolátu (a někdy i ze syrovátkového koncentrátu). Mnohem dále se zpracovává pomocí tepla k denaturaci proteinů.
  • Čirý syrovátkový izolát může obsahovat méně laktózy.
  • Čirý syrovátkový izolát je inzerován jako absorbovaný tělem rychleji než syrovátkový izolát, ale chybí výzkum, který by to podpořil.

 

Související: Jaký protein vybrat?

 

Čirý syrovátkový izolát vs. syrovátkový hydrolyzát

Nedostatek výzkumu čistého syrovátkového izolátu ztěžuje srovnání se syrovátkovým hydrolyzátem. Zde je však to, co víme:

  • Syrovátkový hydrolyzát vzniká působením tepla nebo proteolytických enzymů na koncentrát syrovátkové bílkoviny nebo syrovátkový izolát. Tím se nastartuje proces „předtrávení“, kdy se peptidy štěpí na aminokyseliny, které vaše tělo může velmi rychle a snadno využít[3].
  • Čirý syrovátkový izolát se také získává ze syrovátkového koncentrátu nebo syrovátkového izolátu a také využívá teplo jako palivo pro proces rozkladu.
  • Syrovátkový hydrolyzát je vyroben tak, aby obsahoval velmi nízký obsah laktózy.
  • Čirý syrovátkový izolát je také navržen tak, aby obsahoval velmi nízký obsah laktózy, nebo aby byl dokonce bez laktózy.
  • Čirý syrovátkový izolát má být také rychle absorbován tělem, ale neexistuje současný klinický výzkum, který by to podpořil.
  • Průhlednost čistého syrovátkového izolátu po smíchání s vodou hovoří o jeho rozpustnosti, což může být užitečné pro sportovce, kteří potřebují na cestách jak podporu bílkovin, tak hydrataci.

 

Související: Jaký je doporučený příjem bílkovin?

 

Závěr

žena pije proteinový nápoj_1

Autor fotografie: Motortion/istockphoto.com

 

Čirý syrovátkový izolát je prodáván jako snadněji stravitelný než jiné formy syrovátky, a to jak kvůli nízkému obsahu laktózy, tak kvůli tomu, že tělo je teoreticky schopno ji rychle vstřebat. I když je méně hrudkovitý a snadněji pitelný, protože je rozpustný ve vodě, v současné době neexistuje dostatek výzkumu, který by podpořil myšlenku, že je lepší než jiné formy syrovátkového proteinu.

 

Zde je konečný souhr:

  • Čirý syrovátkový izolát je forma koncentrátu nebo izolátu syrovátkové bílkoviny (v závislosti na výrobci), která je tepelně zpracována, aby se bílkoviny ještě více izolovaly.
  • V tomto procesu se čirý syrovátkový izolát také stává rozpustným ve vodě, takže po smíchání s vodou se stává průhledným.
  • Značky tvrdí, že je snadněji vstřebatelný než jiné druhy syrovátky, ale současný výzkum toto tvrzení nepodporuje. Existuje však výzkum, který naznačuje, že syrovátkový hydrolyzát (který se vyrábí podobným procesem) se v těle snadněji vstřebává[3].
  • Zdá se, že největší definitivní rozdíl mezi čirým syrovátkovým izolátem a jinými formami syrovátkového proteinu spočívá v tom, že se rozpouští ve vodě, což z něj činí solidní volbu pro hydrataci a současně příjem bílkovin.

 

 Související: Kolik bílkovin dokáže naše tělo vstřebat?

 

Nejčastější dotazy

Všechny ty věty ve vás nutně zanechají otázky. Zde je náš rychlý (a vědecky podložený) průvodce.

 

Vyplatí se čistý syrovátkový izolát?

I letmý pohled do virtuální uličky s doplňky vám napoví, že čistý syrovátkový izolát je mnohem dražší než jeho příbuzní syrovátkový koncentrát a izolát. Clear whey isolate je více zpracovaná verze syrovátkového koncentrátu a izolátu, která má zbavit běžný izolát více laktózy a vytvořit rychleji vstřebatelný produkt. V současné době však neexistuje klinický výzkum, který by toto tvrzení podpořil. Pokud chcete, aby vaše potraviny byly podpořeny vědou, můžete se místo toho obrátit na syrovátkový hydrolyzát.

Ale pokud konkrétně hledáte rozpustný proteinový prášek, možná zjistíte, že čistý syrovátkový izolát stojí za to.

 

Je čistý syrovátkový izolát lepší než syrovátkový protein?

Aby bylo jasno, čistý syrovátkový izolát je formou syrovátkového proteinu. Je to jednoduše více zpracovaná verze syrovátkového koncentrátu nebo izolátu. Čirý syrovátkový izolát je inzerován jako s nízkým nebo žádným obsahem laktózy a může být velmi rychle absorbován vaším tělem. V současné době neexistují klinické studie, které by tato tvrzení podpořily. Pokud však hledáte proteinový prášek, který je rozpustný ve vodě, nejlepší volbou je čirý syrovátkový izolát.

 

Co dělá čirý syrovátkový izolát?

Obecně řečeno, čistý syrovátkový izolát pravděpodobně dělá totéž, co jiné formy syrovátkového proteinu, zvyšuje příjem bílkovin. Syrovátkový protein je velmi dobře známý jako doplněk, který může pomoci urychlit svalový růst, pokud je užíván v kombinaci s přísným programem silového tréninku[5]. A protože čistý syrovátkový izolát je skutečně syrovátkový protein, může mít podobný dopad na tělo.

 

Jak používat čirý syrovátkový izolát?

Čirý syrovátkový izolát můžete použít stejným způsobem jako jiné formy syrovátkového proteinového prášku. Doporučené množství prášku vmícháte do doporučeného množství tekutiny, zamícháte a vypijete. Vzhledem k tomu, že čirý izolát syrovátky je rozpustný ve vodě, nemusíte používat šejkr. Tímto způsobem může být snazší na použití a netvoří se shluky při míchání s vodou.

 

Reference

[1] LaClair, C.E. and Etzel, M.R. (2010), Ingredients and pH are Key to Clear Beverages that Contain Whey Protein. Journal of Food Science, 75: C21-C27. - https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2009.01400.x

[2] Childs, J. L., & Drake, M. (2010). Consumer perception of astringency in clear acidic whey protein beverages. Journal of food science, 75(9), S513–S521. - https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2010.01834.x

[3] Manninen A. H. (2009). Protein hydrolysates in sports nutrition. Nutrition & metabolism, 6, 38. - https://doi.org/10.1186/1743-7075-6-38

[4] Hoffman, J. R., & Falvo, M. J. (2004). Protein - Which is Best?. Journal of sports science & medicine, 3(3), 118–130. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/

[5] Hulmi, J.J., Lockwood, C.M. & Stout, J.R. Effect of protein/essential amino acids and resistance training on skeletal muscle hypertrophy: A case for whey protein. Nutr Metab (Lond) 7, 51 (2010). - https://doi.org/10.1186/1743-7075-7-51

 

Autor: Sára Králová

Sára je multiplatformní editor, spisovatel a SEO stratég s více než 15 lety zkušeností. Psala pro řadu prodejen. Sára miluje zdraví a wellness a svou rozkošnou border kolii Emmy.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu