Zelený čaj je známý tím, že je víc než uklidňující nápoj s kofeinem. Ale jaké jsou výhody zeleného čaje, díky kterým je tak pozoruhodný? Měli byste si začít ráno vařit zelený čaj matcha místo kávy? A poskytuje extrakt ze zeleného čaje stejné výhody jako horký nebo ledový čaj?
Pokračujte ve čtení a zjistěte, jak si vybrat kvalitní zelené čaje, jejichž přínosy má vědecká podpora.
Co je zelený čaj?
Zelený čaj je lahodný a blahodárný nápoj vyrobený z listů rostliny Camellia sinensis. Jedná se o stejnou rostlinu, která produkuje černé, bílé a oolong čaje. Rozdíl mezi těmito čaji spočívá ve způsobu zpracování lístků. Pro přípravu zeleného čaje se listy rychle zahřejí, aby si zachovaly zelenou barvu a svěží chuť. Jemné zahřívání nebo napařování lístků zabraňuje oxidaci, která dává ostatním čajům jejich charakteristickou barvu a hlubší chuť. Tento proces pomáhá zachovat prospěšné sloučeniny v zeleném čaji. Spotřeba zeleného čaje sahá v Číně před více než 5000 lety, kde jej tradiční čínská medicína stále považuje za léčivý. Hojně se konzumuje také v Japonsku a Jižní Koreji.
Pokud j vaším cílem hubnutí, tak to chce pořádnou dávku motivace a k tomu vám může pomoci pořádné fitness oblečení, v kterém se budete cítit dobře.
Co je zelený čaj matcha?
Matcha je druh zeleného čaje. Pěstuje se speciálně ve stínu, aby se zvýšila produkce chlorofylu. Listy jsou tmavší, sytější zelené. Zelený čaj Matcha obsahuje více aminokyselin a L-theaninu a má méně hořkou chuť. K výrobě matcha se používají pouze listy. Krátce se spaří a usuší, poté se melou na jemný prášek. Prášek se rozšlehá do horké (ne vroucí) vody, aby se vytvořil napěněný, krémový čaj. Vzhledem k tomu, že konzumujete celý list, matcha obvykle obsahuje více kofeinu a antioxidantů než tradiční zelený čaj.
Jaké jsou výhody zeleného čaje?
Jaké jsou výhody zeleného čaje, které jsou podporovány vědou? Zde je shrnutí:
Antioxidační vlastnosti s polyfenoly
Zelený čaj obsahuje polyfenoly, silné sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi. Nejznámější z těchto sloučenin je epigalokatechin galát neboli EGCG. Studie naznačují, že tyto polyfenoly, zvané katechiny, mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály. Katechiny v zeleném čaji mají příznivý vliv na markery kardiovaskulárního zdraví, včetně tělesné hmotnosti, krevního tlaku a glukózy v krvi. Nicméně, přehled a metaanalýza z roku 2022 varovala, že individuální zdravotní a životní návyky mohou ovlivnit dopad zeleného čaje.
Přínos zeleného čaje pro pokožku
Výzkum zjistil, že zelený čaj může podporovat zdraví pokožky, když je aplikován na kůži nebo užíván jako doplněk. Může také pomoci podporovat zdravé stárnutí tím, že zlepšuje elasticitu pokožky a snižuje účinky poškození kůže způsobené sluncem. Nicméně recenze z roku 2015 uvádí, že zatímco zelený čaj je „velmi slibný“, jsou zapotřebí větší studie na lidech.
Zdraví mozku
Podle studie z roku 2020 na téměř 4 000 dospělých ve středním a starším věku může pití zeleného čaje pomoci zachovat kognitivní schopnosti, jak stárnete. Zatímco vědci uvedli, že je zapotřebí více studií na lidech, našli souvislost mezi pitím zeleného čaje a zdravým poznáním.
Zdá se, že extrakt ze zeleného čaje má také pozitivní vliv na kognici. L-theanin je aminokyselina, která se nachází v zeleném čaji. Podle systematického přehledu z roku 2020 může L-theanin, který se užívá jako doplněk, pomoci snížit pocity stresu a úzkosti. Zdá se, že jako složka zeleného čaje působí synergicky s jinými sloučeninami, jako je kofein, a vyvolává pozitivní účinky na čistotu, relaxaci a bdělost. To znamená, že žádná jednotlivá sloučenina není zodpovědná za všechny výhody zeleného čaje.
Může pomoci spalovat tuk
Antioxidační vlastnosti zeleného čaje také pozitivně ovlivňují metabolismus a spalování tuků. Recenze z roku 2022 zjistila, že tyto výsledky byly lepší, když byl zelený čaj kombinován s tréninkem odporu nebo aerobním cvičením.
Podporuje dlouhověkost
Studie z roku 2021 zjistila, že ti, kteří konzumovali sedm šálků zeleného čaje denně, měli o 62 % nižší pravděpodobnost, že zemřou z jakékoli příčiny. Tento průzkum zpočátku zahrnoval 46 213 dospělých Japonců ve věku 40 až 79 let a zahrnoval jednotlivce, kteří měli mrtvici a infarkt.
Co byste měli vědět, než si koupíte zelený čaj
Nyní, když jsme odpověděli: „jaké jsou výhody zeleného čaje“, pojďme diskutovat o (několika) nevýhodách. Při nákupu a pití zeleného čaje mějte na paměti tyto tipy:
- Vyhýbejte se mykotoxinům. Zatímco častější v černém čaji, nekvalitní zelený čaj může mít znatelné hladiny ochratoxinu A a aflatoxinu. Jakýkoli čaj může při nesprávném skladování plísnit, takže si kupte to, co budete používat za pár měsíců, a udržujte jej v suchu. Vybírejte značky, které jsou transparentní ohledně zdrojů, zpracování a přísad. Zvažte také nákup organického zeleného čaje, abyste se vyhnuli zbytkům pesticidů nebo herbicidů.
- Optimální vstřebávání živin. Zelený čaj může narušovat vstřebávání železa i kyseliny listové. Pokud máte obavy, promluvte si se svým poskytovatelem zdravotní péče o testování úrovně těchto živin. Kromě toho zvažte pití zeleného čaje, když nejíte.
- Dávejte pozor na hladiny fluoridů a oxalátů. Čajovníky akumulují fluor z půdy. Zelený čaj také obsahuje oxalát, antinutriční látku, která brání vstřebávání vápníku a u některých může přispívat k ledvinovým kamenům.
Závěr
Konzumace příliš velkého množství extraktu ze zeleného čaje může být škodlivé pro vaše zdraví. Můžete zaznamenat nežádoucí účinky, jako je občasná zácpa nebo žaludeční nevolnost. Zelený čaj se může ovlivňovat s mnoha léky na předpis, proto se před přidáním extraktu ze zeleného čaje poraďte se svým poskytovatelem zdravotní péče a lékařské pomoci.
Proč je zelený čaj dobrý na hubnutí?