Droby se týkají orgánů a tkání zvířat. Pokud jde o výživu, vnitřnosti jsou důležité, protože mají vysoký obsah různých živin.Proč všichni nejí droby? No, pokud nejste zvyklí jíst maso z orgánů, může jeho příprava a vaření vyžadovat určité plánování.
Existuje spousta důvodů, proč přidat do svého jídelníčku droby. Zjistěte, jak ho zamíchat do jídel, která už máte rádi.
Zdroj obrázku: Pexels.com
Superpotraviny jsou „super“, protože jsou plné živin, které lidé běžně nedostávají z jiných potravin. Možná vás napadne zelený čaj a granátová jablka, ale superpotraviny nejsou vždy tak černobílé (nebo v tomto případě zelené a červené). Zde je jedna nutričně bohatá superpotravina, kterou pravděpodobně nejíte dostatek, a tím jsou droby. Droby nazývané také „různorodé maso“ jsou maso zvířecích orgánů i jiných živočišných tkání, neboli vnitřnosti. Myslete na játra, dršťky a kostní dřeň, kromě jiných jedlých částí. Jistě, zní to divně, ale úplně to nevylučujte. Vnitřnosti se v evropských zemích běžně nejedí. V mnoha jiných zemích je však integrován do různých chutných jídel.
Pokud jsou vám chutě a textury orgánových mas cizí, považujte droby za příležitost experimentovat v kuchyni a najít nové recepty, které vás baví. Pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli více o této nutriční elektrárně a zjistili, jak ji zařadit do svého jídelníčku.
Co jsou droby?
Zdroj obrázku: Pexels.com
Droby se skládají ze zvířecích orgánů a dalších tkání. Existuje mnoho různých druhů drobů, které lze konzumovat, z nichž některé možná znáte a jiné, které by vás mohly překvapit. Zde je několik příkladů:
- Kostní dřeň
- Játra
- Dršťky
- Krev
- Mozek
- Srdce
Některá z těchto mas se používají ve vašich oblíbených pokrmech a kuchyních. Droby se běžně používají v mexických, indických a čínských restauracích, od menudo po dim sum.
U nás nenajdete jen super články o fitness a výživě, ale máme v nabídce i legíny do fitka, které si můžete u nás prohlédnout.
Nejen, že droby jsou všestranné a levné jídlo, ale mnoho orgánových mas je také plné zdravotních výhod:
- Orgánové maso má tendenci být bohatší na živiny než svalovina a je vynikajícím zdrojem živin, jako je mimo jiné zinek, selen a vitamín A.
- Srdce, ledviny a játra jsou nabitá železem. Vaše tělo potřebuje tento minerál pro spoustu životně důležitých funkcí, včetně produkce energie a imunitního zdraví.
- Játra jsou skvělým zdrojem cholinu, základní živiny pro zdraví mozku, svalů a jater. Mnoho orgánových mas je cenově dostupnějších než mleté hovězí maso nebo steak a obsahuje více živin, než byste čekali. Když je budete jíst jednou nebo dvakrát týdně, získáte více výhod než obyčejný steak nebo burger.
Jak získat více drobů ve stravě
Vnitřnosti mohou být skvělým doplňkem vaší stravy, ale zde je důležité upozornění. Některá orgánová masa mohou mít zvláštní příchutě a textury, které se některým nemusí hned líbit. Jak ho tedy dostat více do svého jídelníčku? Přečtěte si nápady, jak do svého jídelníčku zařadit více orgánového masa (a začít využívat všechny tyto nutriční výhody).
Vmícháme do mletého hovězího masa
Zdroj obrázku: Pexels.com
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak přidat do stravy více orgánového masa, je přidat ho v malých množstvích k mletému hovězímu masu. Játra, ledviny, jazyk a srdce, to vše se dobře vmíchá do mletého hovězího masa. Experimentujte s poměrem orgánového masa a mletého hovězího masa (zkuste 30 % orgánového masa k 70 % mletého hovězího). Stěží si všimnete změny chuti, ale výrazně zvýšíte hodnotu svého jídla. Chcete-li, aby vaše jídlo bylo lahodnější a bohaté na živiny, hledejte mleté hovězí maso krmené trávou s vyšším obsahem tuku (75 % libového masa je dobrá volba). Koření přirozeně pomohou zvýraznit chuť vašeho pokrmu a zamaskují někdy agresivní chutě orgánového masa. Vylepšení burgerové noci je skvělé místo, kde začít.
Přidejte ho do kari, omáčky nebo dušeného masa
Zdroj obrázku: Pexels.com
Pamatujte, že pokrmy se spoustou koření jsou šetrné k drobům. Zde je několik jídel, která se dobře hodí k různým masům:
- Chuť bohaté rajčatové omáčky zazáří téměř každé maso z orgánů, zejména srdce nebo jazyk.
- Indické a thajské kari vyrobené z kokosového mléka jsou často bohaté a dobře kořeněné. Indické kari drží maso z orgánů obzvláště dobře.
- Další dobrou volbou je vietnamské pho. Tradičně zahrnuje řezy jako dršťky, šlachy, hovězí koleno a někdy jazyk.
- Chilli je také dostatečně husté a pikantní, aby skrylo chuť orgánového masa. Okořeňte svou misku přidáním drobů do lahodného receptu na Keto Chili bez fazolí.
Kupte si klobásy vyrobené z orgánového masa
Kdo by nemiloval šťavnatou klobásu spárovanou s pikantní hořčicí? Naštěstí klobásy z orgánového masa chutnají luxusně. Jesou také všestranné a obzvláště dobře se spárují s vejci a avokádem pro nutričně bohatou snídani. Můžete ji použít téměř všude, kde byste použili normální klobásu. Tři dobré možnosti jsou:
- Braunschweiger: Tradiční německá klobása vyrobená z hovězího ořezu a hovězích jater.
- Headcheese: Kombinace hovězího odřezku, srdce a jazyka, plus kombinace světlého koření.
- Liverwurst: Směs trimů, jater, srdce a ledvin.
Související: Proč jíst játra?
Zmrazte to na pilulky
Zdroj obrázku: Pexels.com
Nemůžete zažít chuť, ale přesto chcete výhody? Uvařené maso nakrájejte na polykatelné kousky a vložte do mrazáku. Skončíte s přírodními multivitamíny, které se snadno vypijí sklenicí vody. Poznámka: Pokud jíte příliš mnoho jater, můžete se předávkovat vitamínem A. Lidé, kteří nemají nedostatek vitamínu A, by měli užívat pouze jednu až dvě porce týdně, max.
Pokud nechcete trávit čas v kuchyni, můžete si také koupit sušené játrové kapsle. Jsou pohodlné, ale ujistěte se, že používáte vysoce kvalitní kapsle z orgánového masa pocházející ze zvířat krmených trávou.
Autor: Pavel Vítecký
Pavel Vítecký je copywriter se sídlem v Praze. Získal titul bakaláře umění na univerzitě. Rád čte, vaří, vzpírá, běhá a fotografuje. Pokud nepíše, možná ho najdete v kavárně. Dále rád vyhledává to nejlepší studené pivo.