Vliv cukru na náš mozek
Med, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, sacharóza a cukr má mnoho různých forem, od přirozeně se vyskytujících cukrů v ovoci až po rafinovaný stolní cukr. Ale bez ohledu na jeho zdroj může cukr způsobit potíže, když je konzumován ve velkém množství a začíná ve vašem mozku. Účinky cukru na mozek mohou být malé, jako trvalá chuť na čokoládu. Nebo mohou být účinky velké, jako je inzulinová rezistence a zhoršená funkce mozku po letech nadměrného množství cukru.
Ale proč přesně je cukr problém? Jak cukr ovlivňuje mozek? A existuje lepší způsob, jak získat potřebnou energii, bez všech negativních vedlejších účinků?
Na našich stránkách nemáme pouze blog obsahující rady a tipy, ale najdete u nás i sportovní oblečení, které můžete zakoupit na našem eshopu.
Potřebuje váš mozek cukr?
Když jíte cukr a škrobové sacharidy, vaše tělo rozloží jídlo na glukózu a fruktózu pro energii. Vaše játra musí zpracovat fruktózu, aby ji tělo mohlo využít, ale všechny buňky ve vašem těle využívají glukózu. A protože váš mozek je domovem tolika nervových buněk, váš mozek využívá většinu glukózy ve vašem těle jako palivo. Výzkum ve skutečnosti ukazuje, že mozek odpovídá za 20 % využití glukózy v těle. Takže ano, váš mozek potřebuje trochu glukózy, aby fungoval. (Dokonce i ti, kteří drží nejpřísnější keto dietu, mohou pro svůj mozek vyrábět glukózu z jiných zdrojů energie, jako jsou bílkoviny.) Ale při typické americké dietě dostává mozek mnohem více, než potřebuje.
Průměrný člověk zkonzumuje 82 gramů přidaného cukru denně, více než trojnásobek doporučení Světové zdravotnické organizace 25 gramů denně. A pokud jde o příjem cukru a mozek, více není lepší. Váš mozek je řídícím centrem vašeho těla. Když je ve vašem systému příliš mnoho cukru, vyhodí to řídicí centrum mimo ránu. Tyto negativní vedlejší účinky se mohou projevit změnami nálady, přibíráním na váze, hormonálními změnami, obezitou a ještě vážnějšími zdravotními problémy.
Jak cukr ovlivňuje mozek?
Naše těla se v podstatě vyvinula tak, aby upřednostňovala snadno dostupné zdroje energie, jako jsou sladké potraviny. Sladká jídla ve skutečnosti aktivují neurotransmiter dopamin a ve skutečnosti rozsvítí systémy odměn vašeho mozku. Okruh krátkodobé odměny v mozku, který zvyšuje produkci dopaminu, je přímo vylepšen konzumací cukru. Konzumace cukru stimuluje specifické oblasti mozku, které jsou spojeny se závislostí. Tyto oblasti jsou tytéž, které se rozsvítí při studiích zobrazování mozku, když je subjektům podáván kokain.
V jedné studii vědci použili funkční magnetickou rezonanci (fMRI) ke studiu změn v mozcích účastníků po konzumaci jídla s vysokým glykemickým indexem oproti jídlu s potravinami s nízkým glykemickým indexem. Vysoce glykemické potraviny jsou potraviny, které zvyšují hladinu cukru v krvi, jako je koláč a bílý chléb. Výzkumníci zjistili výrazně vyšší úroveň aktivity v oblastech mozku odpovědných za odměnu a touhu po jídle s vysokým GI. Zjistili také, že účastníci, kteří konzumovali jídlo s vysokým GI, hlásili zvýšené pocity hladu.
Stručně řečeno, konzumace cukru aktivuje centrum odměn ve vašem mozku. V důsledku toho začnete mít chuť na více cukru. Máte hlad, takže se rovnou vydáte na další potraviny s vysokým glykemickým indexem, a pak začnete celý cyklus znovu. Zní to jako závislost na cukru, že?
Zde je problém tohoto cyklu: Účinky cukru na mozek narušují vaši schopnost cítit se a podávat nejlepší výkony.
Cukr a vaše nálada
Cukr může mít negativní dopad na vaše duševní zdraví a wellness, zejména pokud jde o vaši schopnost udržet si zdravou náladu. Jednou z primárních příčin deprese je hormon serotonin (nebo přesněji jeho nedostatek). Cukr narušuje schopnost těla produkovat serotonin, což může vést k depresi. První způsob, jak cukr ovlivňuje produkci serotoninu? Ve střevě. Většina serotoninu [asi 90 %] se produkuje ve střevech. Pokud je funkce vašeho střeva narušena přetížením příliš velkým množstvím cukru, budete mít potíže s důležitými funkcemi střeva, jako je trávení, tvorba imunitních buněk a produkce serotoninu. Vysoké množství cukru může také ovlivnit schopnost vašeho mozku produkovat a využívat serotonin v průběhu času. Vitaminy skupiny B, zejména kyselina listová, jsou nezbytné pro tvorbu serotoninu. Strava s vysokým obsahem cukru nutí vaše tělo využívat vitaminy B k metabolizaci cukru, takže žádný nezbývá pro produkci serotoninu nebo jiné důležité využití.
Vliv cukru na úzkost má hodně společného s tím, jak ovlivňuje hladinu glukózy v krvi. Zneužívání cukru spouští horskou dráhu cukru v krvi, která se může cítit jako záchvat úzkosti. Když hladina cukru v krvi klesne, mozek zoufale touží po energii a vaše tělo může být ve vašem hypoglykemickém stavu (jiný název pro „nízkou hladinu cukru v krvi“) můžete se cítit roztřesené, slabé, zmatené a úzkostné.
Jak hladina cukru v krvi prudce klesá, mozek reaguje vysláním panického adrenalinového poplachu, což vede k úzkosti, když jíte příliš mnoho cukru, množství proteinu zvaného neurotrofický faktor odvozený od mozku (BDNF) se snižuje. BDNF hraje důležitou roli při snižování úzkosti, paniky a stresových reakcí, takže nedostatek může tyto stavy ještě zhoršit.
Cukr, inzulínová rezistence a funkce mozku
Když myslíme na hormon inzulín, myslíme na regulaci krevního cukru, ale je to také důležitá součást funkce mozku. S konzumací většího množství cukru v potravě se hormon inzulín stává méně účinným. Inzulin pomáhá udržovat zdraví a růst mozkových buněk. Jak věci postupují a hladina cukru v krvi je stále vyšší a vyšší, mozek se stává ještě odolnějším vůči důležitým účinkům inzulínu. A jak se to stane, kognitivní funkce klesá. Ve studii, která sledovala více než 5 000 účastníků v průběhu dekády, výzkumníci zjistili, že lidé s vysokou hladinou cukru v krvi měli výrazně rychlejší rychlost poklesu kognitivních funkcí a čím vyšší obsah cukru, tím rychlejší pokles. Ve skutečnosti je u lidí s diabetem 2. typu dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich vyvine demence, a proto je Alzheimerova choroba také označována jako diabetes 3. typu.
Jak napájet mozek a tělo trvalou energií
Je jasné, že cukr je noční můra, pokud jde o funkci mozku. Ale naštěstí existuje alternativa, která dodá vašemu mozku potřebnou energii bez všech negativních vedlejších účinků a to jsou ketony. Ketony připravují půdu pro zdraví mozku a fungují jak přímo tím, že slouží jako super palivo pro mozkové buňky, tak i tím, že spouštějí expresi naší DNA, což nám umožňuje vytvářet chemikálie, které skutečně podporují růst nových mozkových buněk a jejich spojení. k sobě navzájem. Strava s vysokým obsahem tuků a nízkým obsahem sacharidů poskytuje mozku účinnější palivo než strava bohatá na sacharidy a cukry (která vytváří nadbytek glukózy). Studie například zjistila, že ketogenní strava produkovala zvýšenou expresi mitochondriálních genů v hippocampu, oblasti mozku zodpovědné za učení a paměť. Velmi chytrý.
A co víc, jíst více kvalitních tuků vám pomůže cítit se spokojenější, aniž by to mělo vliv cukru na mozek, který získáte z jídla s vysokým obsahem sacharidů (při pohledu na vás se energie hroutí). Ketony ve skutečnosti pomáhají omezit chutě a zároveň vás udrží nabité, jedna z velkých výhod keto diety.
Stručně řečeno, dieta, která upřednostňuje cukr a sacharidy, je dieta, která člověka odvádí od spalování tuků. A to skutečně ohrožuje funkci mozku. Spalování tuků, a ne cukru, je ideální scénář pro fungování mozku.
Zde je jeden účinný způsob, jak zvýšit hladinu ketonů:
C8 MCT olej
Bylo prokázáno, že zdvojnásobuje dostupnou ketonovou energii ve zdravém mozku, i když nejste plně keto. Pochází čistě z kokosových ořechů (bez kokosové příchuti), což usnadňuje přidání doslova do jakéhokoli jídla nebo nápoje. Máme to rádi v kávě.
Jak můžeme snížit příjem cukru?