Cukr a vliv na mozek
Toto je další studie na podporu nízké fruktózy a adekvátních doporučení omega 3 v dietě.Nejen, že nadměrná fruktóza způsobuje ztučnění jater, vysoké triglyceridy, plísňové infekce, cukrovku, dnu a způsobuje obezitu, ale také poškozuje funkci vašeho mozku. V této nové studii byly dvě skupiny krys krmeny běžným krmivem pro krysy a pitnou vodou po dobu pěti dnů. Před zahájením experimentu také trénovali dvakrát denně po dobu pěti dnů v bludišti. Vědci testovali schopnost krys procházet bludištěm, než jim poskytli velmi neprůstřelný zásah. Po dobu následujících šesti týdnů byla oběma skupinám krys nahrazena voda roztokem fruktózy. Vědci se však rozhodli podat také jedné skupině krys DHA. DHA je esenciální mastná kyselina, která je potřebná k přenosu signálů mezi mozkovými buňkami a k tvorbě nové nervové tkáně. Doufali, že DHA ochrání před jakýmkoli poklesem duševní výkonnosti způsobeným fruktózou.
Pokud po novém roce potřebujete nové sportovní oblečení, doporučuji náš eshop, kde si vybere opravdu každý.
„DHA je nezbytná pro synaptickou funkci – schopnost mozkových buněk přenášet signály mezi sebou,“ řekl hlavní autor studie. „Toto je mechanismus, který umožňuje učení a paměť. Naše tělo nedokáže produkovat dostatek DHA, a proto jej musíme doplňovat prostřednictvím naší stravy."
DHA vs. fruktóza
Po šestitýdenním zkušebním období byly krysy znovu testovány na jejich schopnost pohybovat se v bludišti. U krys, kterým byla podávána fruktóza bez DHA, došlo k významnému snížení mozkové kapacity. Proplutí bludištěm jim trvalo mnohem déle. Navíc byli také rezistentní na inzulín. To platilo zejména pro jejich mozkové buňky, které byly méně citlivé na inzulín, než když pili běžnou vodu. To znamená, že pokud studie pokračovala, měli větší pravděpodobnost, že ztloustnou.
"Druhá skupina krys procházela bludištěm mnohem rychleji než krysy, které nedostávaly omega-3 mastné kyseliny,". "Zvířata zbavená DHA byla pomalejší a jejich mozky vykazovaly pokles synaptické aktivity." Jejich mozkové buňky měly problém si vzájemně signalizovat, což narušilo schopnost krys jasně myslet a vybavit si cestu, kterou se naučili před šesti týdny." Zajímavé je, že inzulinová rezistence a zhoršená funkce mozku u potkanů mohly být způsobeny fruktózou. Inzulín kontroluje hladinu cukru v krvi, ale také ovlivňuje funkci mozku a paměť. Rezistence na inzulín mohla snížit mozkovou funkci potkana, „protože inzulín může proniknout hematoencefalickou bariérou, hormon může signalizovat neurony, aby spustily reakce, které narušují učení a způsobují ztrátu paměti,“.
Co děláte svému tělu, děláte svému mozku
Dobrou zprávou je, že omega-3 mastná kyselina DHA podávaná druhé skupině potkanů zabránila poklesu mozkových funkcí u první skupiny. Ve skutečnosti byli také citliví na inzulín. Zdá se, že přidání omega-3 do stravy potkanů je ochránilo před škodlivými účinky fruktózy.
„Dlouhodobá strava s vysokým obsahem fruktózy mění schopnost vašeho mozku učit se a pamatovat si informace. Ale přidání omega-3 mastných kyselin do jídla může pomoci minimalizovat poškození.“ Nejen, že se ukázalo, že fruktóza poškozuje funkci vašeho mozku, ale také to, že DHA chrání váš mozek. Dieta by měla poskytovat dostatek vysoce kvalitních omega-3 mastných kyselin z masa, volně ulovených mořských plodů s nízkým obsahem rtuti a vybraných doplňků z ryb a krillového oleje. Pokud přeženete příjem fruktózy na jeden den, tyto tuky pomohou omezit poškození. Na druhou stranu, pokud nekonzumujete dostatek omega-3, budete citlivější na negativní účinky fruktózy.
Snad největší částí této studie bylo, jak dále potvrdila další klíčovou zásadu diety, že zdraví je duševní i fyzické a to, co jíte, ovlivňuje obojí.
„Naše studie ukazuje, že strava s vysokým obsahem fruktózy poškozuje mozek i tělo. Tohle je něco nového."
Pro některé lidi je představa, že to, co jíte, ovlivňuje vaše mozkové funkce, jako říkat, že to, co vozíte, ovlivňuje vaší benzínovou spotřebu, tyto dvě proměnné spolu významně nesouvisí. Tato studie ukazuje, že konzumace velkého množství fruktózy snižuje vaši duševní výkonnost a že tomu lze částečně zabránit pomocí omega-3. Pokud chcete udělat vše pro to, abyste maximalizovali svůj mozek, měli byste omezit fruktózu na méně než 25 gramů denně. Měli byste se také zaměřit na konzumaci dostatečného množství DHA z kvalitních zdrojů, jako jsou vysoce kvalitní doplňky z ryb a krillového oleje. To, co jíte, ovlivňuje více než váš pas, ale také to, kdo jste.
Závěr
"Naše zjištění ukazují, že to, co jíte, ovlivňuje to, jak přemýšlíte."
Jaká je nejlepší strava pro náš mozek a jak posílit mozek?