Nejlepší způsoby domácí přípravy kávy
Mnoho z nás začíná den stejným způsobem, šálkem horké kávy. To, že jste si zvykli na pohodlnou ranní rutinu, však neznamená, že se jí musíte držet. Ve skutečnosti můžete zlepšit svůj ranní kávový rituál provedením jednoduchých změn, které vyžadují jen malé úsilí. Od experimentování s metodami vaření až po přidávání nových ingrediencí do vaší oblíbené praženice, naučte se, jak vylepšit svou kávovou rutinu, abyste mohli sklízet lahodné a prospěšné odměny.
Pohyb je klíčem ke zlepšení svého zdraví, proto vhodné dámské legíny a tílka, které najdete u nás na stránkách, jsou skvělým začátkem.
Experimentujte se způsobem přípravy kávy. Zde je několik jednoduchých způsobů, jak začít.
Namelte si vlastní zrna
Jedním ze způsobů, jak eskalovat ranní kávu na jinou úroveň, je vzít hru na mletí do vlastních rukou. Bez ohledu na to, jakému typu kávy dáváte přednost, použití celých zrn přes sedliny povede k lepší chuti a vůni. Nemáte mlýnek? Žádný problém. Pomocí mixéru nebo kuchyňského robota rozmixujte zrna, dokud nebudou připraveny.
Připravte studený nápoj
I když jste možná zvyklí pít ráno šálek horké kávy, nebuďte překvapeni, když se rychle stanete fanouškem konzumace studeného nápoje na začátek dne. Nejen, že vaření za studena má za následek méně kyselou chuť, ale produkuje super koncentrovanou kávu s příchutí, která nezatuhne ani nevybledne. A bez ohledu na to, jakéu pražení dáváte přednost, je překvapivě snadné připravit si studenou kávu doma.
Využijte jiné metody vaření kávy
Jaký je nejlepší způsob, jak si ráno uvařit kávu? Každý máme své vlastní preference, ale zde je několik způsobů vaření, které je třeba zvážit:
Přelévání
Na rozdíl od některých odkapávacích strojů obsahujících plast, metoda přelévání používá sklo nebo keramiku pro netoxický proces vaření. Vyžaduje to trpělivost, ale konečným produktem bude hladký a chutný šálek kávy.
Plunžr nebo lis
Tato metoda vaření zahrnuje nabírání sedliny do skleněného džbánu, nalévání vody na vrch a použití pístu k oddělení vody od sedliny. Mezitím síťový filtr z nerezové oceli nejen pomáhá zachovat prospěšné polyfenoly, ale také zlepšuje chuť.
Perkolát
Použijte perkolátor (také označovaný jako moka konvička) k vytvoření silného a bohatého nápoje. Jemné, rovnoměrné mletí funguje nejlépe, protože umožňuje vodě správně procházet nálevkou na kávu.
Vyměňte za nové šálky nebo hrnky
Je snadné přehlédnout jednu z nejdůležitějších součástí vašeho kávového rituálu nádobu na pití. Koneckonců, váš oblíbený hrnek nemusí být tím nejlepším způsobem, jak maximalizovat úsilí při vaření kávy. Například nerez udrží teplo nejlépe. Porcelánové a keramické hrnky se dodávají v různých stylech a povrchových úpravách. Kromě materiálu, ze kterého je váš hrnek vyroben, zvažte také objem (většina šálků na kávu má kolem 300ml), design a funkce.
Zkuste do své oblíbené kávy přidat nové ingredience
Proměnit obyčejný šálek v něco, co ráno opravdu probudí vaše chuťové buňky, nepotřebuje mnoho. Ať už chcete znovu vytvořit některé ze svých oblíbených receptů na kávu nebo vyzkoušet něco úplně nového, tyto ingredience vám mohou pomoci se tam dostat.
Experimentujte s napěněným mlékem
Pokud máte rádi mléko v kávě a vaše tělo toleruje mléčné výrobky, zkuste místo toho čerstvé mléko. Používejte ho střídmě kvůli přirozeně se vyskytujícím mléčným cukrům a vždy volte plnotučnou variantu. Napěňovač pomůže udělat mléko extra krémové, takže si latte můžete vychutnat přímo doma.
Přidejte do kávy koření
Koření není vyhrazeno pouze pro vaření. Ve skutečnosti můžete sedliny vylepšit přidáním koření (asi ½ čajové lžičky na 6 šálků kávy). Které fungují nejlépe? Kardamom, zázvor, kurkuma, muškátový oříšek, skořice a nové koření mají hřejivou chuť, která se přirozeně dobře hodí ke kávě.
Používejte různé alternativy mléka
Potřebujete zůstat bez mléčných výrobků? Existuje několik alternativ rostlinného mléka, které dobře fungují v kávě:
- Mandlové
- Konopné
- Kešu
- Kokosové
- Makadamské
Sojovému mléku je však nejlepší se vyhnout, protože sója obsahuje škodlivé bílkoviny zvané lektiny a téměř vždy se jedná o geneticky modifikovanou plodinu.
Dopřejte si přidanou čokoládu
Jak to nemůže být dobré ráno s kávou a čokoládou? Jen málo potravin funguje společně lépe a nemusíte se bát, že byste to s cukrem přehnali, abyste udělali kouzlo.
Přidejte kvalitní tuky
Proměňte svou ranní rituální kávu přidáním kvalitních tuků, jako je Ghí nebo máslo. Zkombinujte to s
Změňte svůj rozvrh
Naučili jste se dělat kávu lépe, ale co další aspekty vaší ranní rutiny? Změna toho, co děláte po probuzení, může mít velký dopad na vaše myšlení po zbytek dne.
Zaměřte se na monotasking
Zvykli jste si při ranním popíjení kávy udělat pár úkolů? Udělejte si svou rutinu méně komplikovanou tím, že opustíte multitasking pro monotasking. Soustředění se pouze na jeden úkol vám může pomoci pracovat efektivně a odstranit potenciální rušivé vlivy z vašeho talíře. Jakmile uvaříte svou oblíbenou pečínku, odložte telefon a věnujte své úsilí a pozornost splnění své nejvyšší priority pro začátek dne. Až budete hotovi, vychutnejte si chvíle volného času, než začnete zbytek dne.
Experimentujte s novými aktivitami
Je čas zbavit se starých zvyků a nahradit je novými. Přidání něčeho čerstvého na talíř může podnítit motivaci a rozhýbat se po ránu. Zde jsou některé aktivity při východu slunce, které je třeba zvážit:
- Procházka po vašem okolí
- Jít na kolo
- Silový trénink
- Cvičení jógy
- Rutina mobility
- Vedení deníku
Závěr
Identifikujte, co vám při kávě skutečně přináší radost. Vážíte si toho, že věnujete pár minut mletí vlastních fazolí? Těšíte se, že si svůj šálek vylepšíte doplňky jako koření a kvalitní tuky? Váš ranní rituál by vás měl nabít energií a inspirovat vás k rozdrcení seznamu úkolů. Takže pokud už nějakou dobu děláte věci stejným způsobem, použijte výše uvedené strategie, abyste svou kávovou rutinu posunuli novým směrem.
Co ráno jíst před tréninkem?