Co by se stalo, kdyby se celá země stala veganskou

dopady veganství

Jaké jsou dopady veganství?

Myšlenka společnosti, kde všichni žijeme z rostlinné stravy, kde žádná zvířata nejsou poškozena při krmení lidí, může někomu znít jako sci-fi, zvláště s rostoucími zprávami, že průmyslové chovy dobytka přispívají k emisím skleníkových plynů. Nový výzkum ale ukazuje, proč veganská strava pro všechny nemusí být tak ideální, jak to zní (dokonce i pro ty, kteří preferují fazole před slaninou).

Na sport, na jógu nebo na běhání. To jsou naše fitness legíny Gymclothes.

Studie zkoumá, jaký by byl život bez chovu zvířat

Aby zjistili, zda by byl rostlinný model lepší pro planetu a pro lidi, vědci simulovali, jaké by byly Spojené státy, kdyby Američané odstranili veškeré živočišné zemědělství a potažmo všechny potraviny živočišného původu z americké stravy. Jejich zjištění? K dispozici by bylo o 23 procent více potravin – většinou ve formě obilovin. Mezitím by se emise skleníkových plynů (GHG) snížily o 28 procent. V čem je tedy problém, ptáte se? No, v jejich zjištěních byl jeden hlavní problém, který by vás přiměl dvakrát přemýšlet o světě bobulí bez hamburgerů.

Mizerný důvod, proč veganství nefunguje

Jádro jejich nálezů leží v hromadě. Ano, hovínko. V podstatě bez hospodářských zvířat bychom neměli žádné lejno (aka hnojivo), abychom udrželi půdu zdravou. Rostliny, jak se ukázalo, potřebují k růstu lejno. A pokud by všichni a jejich matka žili z rostlinné stravy, Země by potřebovala ještě více hnojiv, aby dala zemi dostatek potravy. Bez přirozených zásob hnoje by se zemědělci museli spoléhat na umělá hnojiva. Umělá hnojiva ničí přirozený ekosystém půdy a způsobují nevyvážené mikroby, záplavy a problémy s erozí. Bez hovínka bychom také potřebovali těžit zdroje dusíku, které již rychle vyčerpáváme. Jinými slovy, to, co vypadá jako zajímavé ekologické řešení, je ve skutečnosti mnohem mizernější, než výzkumníci předpokládali.

Rostlinná strava postrádá klíčové živiny

Udržitelnost není jediným problémem Američanů, kteří se vzdali masožravé stravy. Vědci také zjistili, že tento systém by zbavoval americkou stravu těchto důležitých živin:

  •            Vápník
  •            Dostatečné množství vitamínů A a B12
  •            Esenciální mastné kyseliny

 

Celkově vzato, potraviny živočišného původu v současné době obsahují 24 % energie, 48 % bílkovin, 23–100 % esenciálních mastných kyselin a 34–67 % esenciálních aminokyselin. To znamená, že rostlinný model ve skutečnosti není schopen podporovat nutriční potřeby, zejména dlouhodobě.

 

hovězí krmené trávou

Proč může být odpovědí maso krmené trávou

Někteří lidé se vyhýbají masu z etických, ekologických nebo zdravotních důvodů. Tovární zemědělství je bezpochyby hrozné pro životní prostředí a vaše zdraví, ale drobné zemědělství je úplně jiná hra. Naštěstí existuje alternativa k neetickému průmyslovému zemědělství a ta zahrnuje zvířata volně se pasoucí na bujných pastvinách daleko od bran továrních farem. Chov dobytka neubližuje životnímu prostředí (viz výše: diskuse o nutnosti zvířecího hovínka). Je to všechno o chovu krav na pastvinách, aby se půda obnovila udržitelným způsobem. Ve skutečnosti je konzumace masa chovaného na trávě pro planetu udržitelnější než nejíst žádné maso.

Chov hovězího masa chovaného na trávě je dobrou praxí pro planetární zdraví a udržitelnost, protože snižuje emise skleníkových plynů. Travní zemědělství také obvykle využívá „okrajovou půdu“ ke zvýšení produkce potravin. A konečně, produkce hovězího masa krmeného trávou vede k biologicky rozmanitým pastvinovým ekosystémům, což je vítězné řešení.

Maso krmené z trávy je pro vás také lepší

Pokud jde o nutriční část rovnice, problém s masem není v mase samotném, ale v toxinech, steroidech, antibiotikech a zánětlivých tucích, které se nacházejí v mase z továrního chovu, které je krmené obilím. Kvalitní maso ze zvířat chovaných v přírodním prostředí je pro vás naopak skvělé, a to především svým obsahem tuku. Hovězí maso krmené trávou obsahuje více antioxidantů, omega-3, CLA, TVA, stopové prvky a vitamíny než jakákoli jiná potravina (včetně konvenčního masa).

 

Závěr

Takže tady to máte, svět kukuřice a sóji s většími emisemi a nespolehlivými zdroji živin oproti eticky, ekologicky a nutričně udržitelné utopii kysaného zelí a steaků, které se doplňují, jako jeden hnůj po druhém. Jaký je váš výběr?

Jaké jsou nejlepší veganské bílkoviny?

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu