Psyllium je rozpustná vláknina, která obsahuje řadu zdravotních výhod, které vás pravděpodobně překvapí bez ohledu na vaše cíle. Ať už chcete spalovat tělesný tuk nebo si jen zlepšit celkové zdraví, náš pětibodový průvodce prášku z psyllia se o vás postará.
Co je to psyllium?
Psyllium je bylina původem z Indie. Slupky pocházejí z drobných semen, které bylina produkuje. Psyllium je forma vlákniny, která pochází ze slupek semen psyllium z rodu Asijských rostlin Plantago. Plevy lze rozdrtit na prášek a poskytnout tak bohatý zdroj rozpustné vlákniny. V trávicím systému absorbuje rozpustná vláknina vodu, která pomáhá zpomalit trávení a vstřebávání různých živin obsažených ve vašem jídle.
I když je psyllium klinicky používáno jako projímadlo, poskytuje také mnoho dalších zdravotních výhod, které zahrnují krátkodobou i dlouhodobou kontrolu glukózy, hubnutí, zlepšení kardiovaskulárního zdraví a snížení gastrointestinálních problémů, jako je zácpa. Psyllium je navíc bezlepkové, takže je vhodné pro osoby s celiakií.
Psyllium účinky
Psyllium může pomoci kontrolovat glukózu
Kontrola hladiny cukru v krvi je nezbytná pro dobré zdraví. Bylo prokázáno, že přidání psyllia do stravy omezuje výkyvy krevního cukru po jídle snížením rychlosti absorpce uhlohydrátů. To pomáhá omezit běžné energetické výkyvy po jídle.
Psyllium navíc pomáhá zlepšit dlouhodobou kontrolu glukózy
Psyllium může zlepšit zdraví srdce
Vlákno podobné gelu, když psyllium absorbuje vodu, může také hrát důležitou roli při snižování našeho „špatného“ cholesterolu LDL (lipoproteiny s nízkou hustotou), aniž by to mělo vliv na náš „dobrý“ cholesterol HDL (lipoproteiny s vysokou hustotou) podobný mechanismus jako u léků snižujících hladinu cholesterolu. Tento mechanismus zahrnuje vazbu psyllia na žlučové kyseliny ve střevě a zabránění jejich opětovné absorpci. To má důležité důsledky pro naše zdraví, protože studie naznačují, že vysoký LDL cholesterol je spojen s různými kardiovaskulárními chorobami.
Psyllium může pomoci zhubnout
Pocity hladu po jídle jsou při dietě až příliš běžné a mohou během okamžiku zcela zničit dobře strukturovaný program. Zatímco trvalá negativní energetická bilance je pro hubnutí zásadní, vysoký obsah vlákniny v psylliiové slupce může být skvělým nástrojem, který můžete mít ve svém jídelníčku na hubnutí, protože jeho přidáním bylo prokázáno, že pomáhá zpomalit trávení jídla v žaludku a zvýšit pocit sytosti po jídle. S ohledem na to, studie prokázaly významný úbytek na váze s přidáním psyllia do stravy. I když je to samo o sobě působivé, tyto studie také prokazují trvalé, progresivní hubnutí a žádný přírůstek hmotnosti během posledního měsíce programu.
Pomáhá splnit denní doporučené množství vlákniny
Každá čajová lžička psyllia obsahuje neuvěřitelných 5 g vlákniny, což je přibližně 15% vašich denních požadavků na vlákninu a ekvivalent 200 g dušené brokolice. Vzhledem k tomu, že průměrný příjem vlákniny je o 10–15 g nižší než doporučené. Jelikož se dieta s nízkým obsahem vlákniny jeví mimo jiné jako rizikový faktor pro srdeční a gastrointestinální problémy, je jasné, že tento nízký příjem je třeba řešit. I když těchto výhod lze dosáhnout prostřednictvím řady celých zdrojů potravy, přidání 1–2 čajové lžičky psyllia každý den může pomoci poskytnout rychlou a účinnou nápravu, avšak přílišné brzké užívání může zvýšit pravděpodobnost nežádoucích účinků.
Podporuje přirozené pohyby střev
Zdravá funkce střev je nezbytná pro optimální zdraví a pro zamezení gastrointestinálním problémům, jako je zácpa a následné hemoroidy. Nejenže poškozují naše zdraví, ale mohou také ovlivnit náš výkon nebo úplně znemožnit cvičení. Za tímto účelem bylo prokázáno, že psyllium poskytuje jasný projímavý účinek a pomáhá zlepšit pravidelnost střeva, a je velmi doporučováno těm, kteří trpí chronickou zácpou. Ve srovnání s jinými dietními zdroji vlákniny se zdá, že psyllium je jedním z nejúčinnějších na problémy související se střevem, přičemž je také spojeno s menším počtem vedlejších účinků, jako je nadýmání a plyn.
Kromě toho je suplementace psylliem také bezlepková.
Dávkování psyllia
Přestože neexistuje obecná shoda na optimálním dávkování, většina příznivých účinků je patrná při užívání 3,5-5 g (smíchaných s 250–500 ml vody) jednou až dvakrát denně před jídlem. Při konzumaci vyšších dávek psyllia se doporučuje zvýšit množství vody, se kterou se smíchá. Konzumace psyllia bez vody se nedoporučuje, protože to může mít za následek nahromadění v ústech a následné udušení. Doporučuje se začít s menším množstvím psyllia. Je vhodné začít s 3,5 g jednou denně první týden, ve druhém týdnu to zvýšit na dvakrát denně. Používání příliš mnoho a příliš brzy může zvýšit pravděpodobnost nežádoucích účinků.
Psyllium a vedlejší účinky
Vedlejší účinky psyllia jsou podobné vysokým dávkám vlákniny. Mezi možné nežádoucí účinky patří:
- Nadýmání
- Křeče v žaludku
- Zácpa
- Plyn
Pečlivé sledování celkového příjmu vlákniny a postupné zvyšování spotřeby může minimalizovat vedlejší účinky. Před přijetím nového doplňku, jako je psyllium, byste se měli vždy poradit se svým praktickým lékařem.
Závěr
Psyllium poskytuje skvělý zdroj rozpustné vlákniny a může poskytnout řadu zdravotních výhod od hubnutí až po zlepšení kardiovaskulárního a trávicího zdraví. Bez ohledu na váš cíl tedy může psylliová slupka nabídnout levný a účinný způsob podpory zdravé výživy a aktivního životního stylu.
Nepřehlédněte v naší kategorii dámského fitness oblečení naše oblíbené legíny na cvičení s vysokým pasem nebo řasením.