Jak na rychlý metabolismus?
Bylinky a koření dodají vašemu jídlu nejen chuť. Mnohé z nich mohou mít obrovský přínos pro váš metabolismus a celkové zdraví. Tento článek nastíní některé z nejdůležitějších koření, které můžete zařadit do svého jídelníčku, jak slané, tak sladké, a jaké výhody pro vás přinesou.
Kajenský pepř
Kajenský pepř může být skvělým stimulátorem metabolismu. Mnoho lidí ví, že pálivé jídlo může zrychlit metabolismus, ale co většina lidí neví, je to ve skutečnosti obsah kapsaicinu, který se hojně nachází v ostatních chilli papričkách, který jim dává tuto sílu (pálivost a teplo). Kapsaicin spouští reakci boj nebo útěk, uvolňuje hormony, jako je adrenalin a dopamin, následně zvyšuje vaši srdeční frekvenci a zvyšuje množství tuku a glukózy do krevního oběhu. To vše může přispět ke 4-5% zvýšení klidové rychlosti metabolismu (spálené kalorie v klidu).
Vyzkoušejte si naše fitness oblečení. Pokud vám naše dámské fitness legíny Gymclothes nebudou sedět, poradíme vám jak je vyměnit nebo vrátit. Postup je úplně jednoduchý a neváhejte nám napsat. Vše vám rádi vysvětlíme a se vším poradíme.
Pálivá paprička Jalapeňo
Jalapeňská paprička je ve svých metodách spalování tuků velmi podobná kajenskému pepři. Má však o něco menší termogenní odezvu, jak vyjadřuje Scovilleova škála, kde kajenský pepř je na škále někde mezi (30-50 000) měří asi 6-15krát více než Jalapeňo paprička (2-8 000).
Zázvor
Čerstvý zázvor je skvělá užitková ingredience. Má dvě role, které vám pomohou dosáhnout vašich cílů v oblasti zdraví a kondice. Za prvé obsahuje stopy kapsaicinu, a proto poskytuje malou termogenní odezvu zvyšující metabolismus (při zvyšování tepla). Přesto také inhibuje enzymy v rámci zánětlivé chemické dráhy, a proto působí protizánětlivě. Nejen, že má dvě vlastnosti posilující zdraví, ale můžete jej použít mnoha způsoby. Můžete ho přidat do polévky, můžete jíst želé ze zázvoru, můžete ho nastrouhat na cheesecake nebo dokonce ho můžete přidat do čaje a pít jako povzbuzující čaj. Říká se, že zázvor je přírodní antibiotiku, takže pokud na vás něco leze, je dobré si dát čaj s citrónem a se zázvorem. Nepřehánějte to s ním, tělo si na něj může zvyknout a mohl by přestat fungovat, zrovna když to budete potřebovat, proto bych doporučil pít ho pouze tehdy, když opravdu vám nebude dobře.
Skořice
Osobní oblíbená skořice je přirozeně sladká, a proto může nahradit cukr v mnoha receptech nebo dokonce k posypání kávy. Přestože skořice jako taková nemá žádné přímé metabolické účinky, bylo prokázáno, že zlepšuje citlivost tukových buněk na inzulín, a proto může zvýšit metabolismus cukrů závislý na inzulínu až 20krát. Skořice má také přirozenou protizánětlivou kvalitu, protože snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje vstřebávání cukru. To prý vede ke snížení cholesterolu a zlepšení funkce jater.
Všechny výše uvedené látky jsou koření, které byste měli mít ve své skříni jako třeba ponožky, jsou to zázračné potraviny, které prostě doma musíte mít. Abyste však měli jistotu, že všechna vaše jídla vám dodají tu extra vzpruhu, můžete použít i sladké salátové papriky, které také obsahují stopy kapsaicinu ve slupce paprik. Pamatujte, že když používáte přísady s vysokým množstvím kapsaicinu, mohou být neuvěřitelně pálivé a může vám být po nich horko. Takové zlepšení proti pálení je, že můžete vyléčit ústa před pálením trochou studeného mléka (dát tam i ten protein). A konečně to hlavní, jen proto, že při jídle budete spalovat kalorie navíc, nepoužívejte to jako výmluvu pro zvětšení velikosti porcí, neneutralizujte výhody tohoto koření.
Přečtěte si náš další článek jak na rychlý metabolismus.