Jak začít s veganstvím?
Málokdo to ví, ale strávil jsem roky experimentováním s různými způsoby stravování. Jedním z nich byla syrová veganská strava. U mě to nefungovalo. Ve skutečnosti to bylo škodlivé a trvalo dlouho, než se moje tělo odrazilo. Veganství mi na dlouhou dobu zničilo pleť, váhu a hormony.
Stále se mi z toho dělalo špatně, stejně jako bezpočtu dalších. Je to příběh, který slyším znovu a znovu. Mnoho lidí (včetně mě) se zpočátku cítilo úžasně. Pak se začaly objevovat zdravotní problémy. V tu chvíli byla škoda napáchána a trvalo mi roky, než jsem rehabilitoval střeva a vrátil hormony do normálních kolejí. Někdy musíte věci zjistit sami jako já. Pokud uvažujete o veganské stravě, přečtěte si nejprve toto. Jsou věci, které potřebujete vědět.
Viděli jste už naší nabídku? Naše dámské legíny si oblíbíte.
Veganství, první tři měsíce
Když se poprvé stanete veganem jako já, můžete očekávat asi tři měsíce úžasných pocitů, částečně proto, že jíte méně svinstva (pokud přecházíte ze standardní nezdravé stravy), ale také proto, že pravděpodobně zvyšujete svůj omega-6 příjem mastných kyselin.
Více omega-6 zvyšuje regulaci funkce štítné žlázy, když se s tím vaše tělo snaží vypořádat. Do té doby budete přesvědčeni, že dieta je dokonalá, ale důležité je naslouchat svému tělu. Po několika letech jako vegan jsem zažil:
- Špatné zuby
- Špatná kůže
- Hormonální nerovnováha
- Dysfunkce štítné žlázy
- Mozková mlha
Ano, existuje malá menšina lidí, kteří po několika letech jako vegani nezažijí podobné příznaky. Ale je jich malá menšina.
Je lepší být vegetariánem než veganem?
Mohli byste uvést mnohem silnější argument pro vegetariánství, zvláště pokud si dáte tu práci s tím, abyste zjistili, které rostlinné chemikálie způsobují problémy vaší biologii, abyste se jim mohli vyhnout. Vegetariáni mohou jíst vaječné žloutky a máslo, které jsou životně důležité pro některé klíčové živiny, ale stále jim chybí kolagen. Dalším častým problémem, se kterým se noví vegetariáni setkávají, je nahrazení bílkovin z masa velkým množstvím obilovin a fazolí. Tím se váš lektin dostane přes střechu. Vegetarián, který sní tuny obilovin a luštěnin, se bude cítit mnohem hůř než vegetarián, který se soustředí na konzumaci skutečné zeleniny s nízkým obsahem lektinových škrobů a zdravých tuků. Ano, vždy můžete najít případy, které dokazují, že to není vyžadováno pro každého. Je to přesně to, co funguje u velké většiny lidí.
Méně masa, nebo nula masa?
Pokud se vydáte veganskou cestou, přijdete o životně důležité nasycené tuky, které tvoří hormony a zdravé buněčné membrány. Vytvoření nových buněčných membrán v celém těle trvá asi dva roky podle studie, na kterou jsem narazil. Existuje jasný argument pro snížení bílkovin, zejména živočišných. Příliš mnoho bílkovin způsobuje zánět. Pokud vyloučíte živočišné bílkoviny, přicházíte o kolagen. Zaměřte se na dietu s nízkým obsahem bílkovin, s důrazem na kolagen, protože obsahuje aminokyseliny, které vám pomohou využít nadměrné množství aminokyselin ve svalových bílkovinách. Pokud se vydáte cestou Paleo s doporučeními s vysokým obsahem bílkovin, příliš zvýšíte mTOR (buněčný regulátor), což může zvýšit riziko rakoviny a zánětu.
Důležitý je živočišný tuk, pokud není kontaminovaný a pokud se zvíře živí přirozenou stravou. Někdy velkochovy krmí zvířata nezdravými oleji ze semen, což dramaticky mění profil mastných kyselin. Krmení trávou je tam, kde je.
Rostliny nejsou dokonalé
Existuje také problém, že rostliny opravdu nechtějí, abyste je jedli nebo jejich mláďata jedli. Protože nemohou utéct, brání se chemikáliemi, jako jsou oxaláty a lektiny. Některá zvířata je zvládnou, jiná onemocní a zeslábnou. Existují čtyři třídy rostlinných toxinů. V závislosti na vaší DNA a pravděpodobně na vaší střevní flóře mohou některé z těchto rostlinných chemikálií zabránit tomu, aby vaše mitochondrie dobře fungovaly. Je to vysoce individuální záležitost. Stejné rostlinné chemikálie nemusí ovlivnit vaše přátele stejným způsobem.
Je veganství lepší pro životní prostředí?
Pak je tu ekologický argument, že veganská strava je lepší pro životní prostředí. Ano, průmyslové farmy spalují zdroje a produkují tuny a tuny toxického odpadu. Velké problémy však způsobuje také velkoplošné pěstování monokultur, zejména kukuřice a sóji. Abyste mohli vypěstovat obilí s nízkým výtěžkem a přepravit je na velké vzdálenosti, aby nakrmili vegany, musíte zničit obrovské množství původního prostředí. A k výrobě zdravé půdy stále potřebujete zvířecí lejno. Nikdo o tom nemluví, ale když nemáte zvířecí lejno, musíte těžit zdroje dusíku a tento zdroj nám rychle dochází. Umělá hnojiva ničí půdní ekosystém a vy skončíte s nevyváženými mikroby, záplavami a problémy s erozí. Naproti tomu můžete pást dobytek na přírodní půdě, která nevyžaduje ničení stanovišť nebo zavlažování. V podstatě půdu, která není vhodná pro zemědělství. Pokud budeme jíst mnohem méně masa, ale kvalitnější maso a budeme jíst máslo a vejce, budeme mít více přirozených prostor a všichni vyhrají.
To bude vyžadovat distribuovanou produkci potravin, což je zde skutečný problém. Pěstuji si všechno své jídlo, když jsem doma, až na pár výjimek, jako je bílá rýže. Nemusíte si vypěstovat vlastní potraviny, ale kdyby všichni podporovali malé komunitní farmáře místo velkého agrobyznysu, viděli byste obrovský posun v celkovém zdraví životního prostředí a lidí v něm žijících.
Jezte zeleninu, jezte tuk
Když jsem na to všechno přišel, když jsem zkoumal a experimentoval s dietou, poprvé v životě jsem byl bez bolesti svalů a kloubů. Ukázalo se, že zelenina, která není kompatibilní s mou mitochondriální biologií, způsobila bolesti. Málokterý vegan to zřejmě chápe, a proto i slavní veganští sportovci tolik mluví o bolestech svalů a kloubů. Je na čase si uvědomit, že různé tuky a různé bílkoviny dělají různé věci s různými lidmi. Existují základní pravidla, která, jak se zdá, fungují pro každého a která jsou zakódována v plánu a uprostřed plánu jsou obrovské variace, které vyžadují, abyste si udělali svůj vlastní domácí úkol.
Je naprosto jasné, že typické jídlo by se mělo skládat z:
- Talíř zeleniny – různé druhy pro různé lidi
- Vysoce kvalitní nepoškozené tuky včetně nasycených tuků
- Nízké až střední množství bílkovin
- Možná malé množství sacharidů s nízkým obsahem toxinů
Jasné je také něco jiného, co je součástí plánu, že pravidelný půst, jak přerušovaný, tak 24hodinový nebo delší půst, je nutný, pokud chcete žít dlouho. Existuje také nový koncept proteinového půstu, což je způsob, jak spustit autofagii, aniž byste museli vůbec nic jíst. Také manipuluje s úrovněmi MTOR. Ano, existují tisíce výzkumů, které se tímto zabývaly.
Bezmasé není totéž jako neškodné
Velkochovy způsobují narušení a smrt, i když se nejedná o žádné živočišné produkty. Zde je několik z mnoha ekologických narušení, které naše stravování způsobuje:
- Pokud některé z vašich potravin obsahuje palmový olej (prohlédněte si spíž, budete překvapeni), hlasujete pro zničení země, kterou orangutani a lidé nazývají domovem.
- Malá zvířata a celá včelstva dostávají zničující zásah z postřiků, které jsou určeny k hubení škůdců a plevele.
- Pokud jíte cokoliv vyrobeného z kukuřice, pšenice, lněných semínek, slunečnicových semínek…cokoli, co roste na obřím poli a sklizeň by vašemu průměrnému farmáři zabrala týdny, průmyslové kombajny sklízejí efektivně. Veverky a zajíčci utíkají od farmáře, ale nemohou uniknout těžkému stroji.
Není to tak zřejmé, pokud pozorujete zemědělský proces z dálky, ale lidská strava, která způsobuje zvířatům celkově nejmenší škody, zahrnuje velké přežvýkavce býložravce, skot.
Tipy, jak se stát veganem
Pokud jste vegan z náboženských důvodů nebo proto, že nemůžete přijmout myšlenku jíst zvířata, jediné, co vás žádám, je, abyste si na to dávali pozor. Udělejte si průzkum o tom, které živiny vám budou chybět. Sledujte na svém těle známky boje, dokonce i malé známky. Něco jemného, jako je mlhavé myšlení, naznačuje velký problém.
Zde je několik věcí, které je třeba mít na paměti:
- Vybírejte potraviny, které udrží hladinu cukru v krvi. Lidé si obecně vedou lépe na veganské stravě s nižším obsahem sacharidů než na běžné veganské stravě.
- Vezměte si seznam potravin s vysokým obsahem lektinu a oxalátu a věnujte pozornost tomu, jak reagujete, když je jíte.
- Rozhodněte se pro skutečnou zeleninu místo toho, abyste se dostali do běžné pasti stát se obilným itariánem. Vyčerpáte tak své živiny a zničíte tím svou biologii.
- Dokud se nevyznáte v rostlinných bílkovinách, pracujte s holistickým odborníkem na výživu, abyste věděli, že přijímáte celou škálu aminokyselin. Váš odborník na výživu vám také navrhne doplňky vitamínů a minerálů, které nemůžete získat z rostlin, jako je vitamín B-12.
- Mějte na paměti, že vaše tělo využívá živočišnou formu některých živin lépe než rostlinnou formu. Možná budete potřebovat vyšší dávku nebo kofaktory, které vám pomohou absorbovat živiny.
- Berte to jako jeden z těch okamžiků, kdy k sobě musíte být bolestně upřímní ohledně toho, jak se cítíte, zvláště po tříměsíčním období.
- Zpracované potraviny jsou pro vás hrozné. Výjimkou nejsou ani náhražky masa. Jsou plné odpadků a zánětlivé sóji. Jezte skutečnou zeleninu.
- Ještě lepší je jíst malé množství masa tímto způsobem: jezte nízkosacharidově, rostlinně s trochou masa. Budete prosperovat jen s několika uncemi živočišných bílkovin denně a nebudete muset jíst maso každý den.
Závěr
Slibte mi, že budete často přehodnocovat a že budete se svým lékařem funkční medicíny zcela transparentní i o těch nejjemnějších příznacích. Příběh o zotavení z veganství slýchám znovu a znovu a sám jsem ho prožil. Je to pomalé, nepříjemné zotavení a nechci, abyste tím prošli.