Existují potraviny, které spalují tuky? Potvrzuje věda toto tvrzení?


Stalo se to spoustě silových sportovců. Projíždíte sociální sítě a narážíte na příspěvky se seznamem potravin, které spalují tuky. Zelený čaj a jablečný ocet, slibující, že shodíte tuk z vašeho těla jen tím, že je budete jíst nebo pít.

A přesto existuje propast vědeckých rozdílů mezi potravinami, které mohou zrychlit metabolismus, a potravinami, které doslova spalují tuky.

Potraviny to nedělají. Zde se zbavíte nepropagovaných potravin na spalování tuků, než zkusíte jíst nebo pít určité věci ve (falešné) naději, že zažijete rychlý úbytek hmotnosti.


 

Jaké potraviny spalují tuky

Autor fotografie: Nadin Sh/pexels.com

 

Obsah

Může jídlo spalovat tuky?

Potraviny k jídlu při redukční dietě

Jak zhubnout

Nejčastější dotazy

 

 

Upozornění: Obsah na GymClothes má být informativní povahy, ale neměl by být považován za lékařskou radu. Při zahájení nového tréninkového režimu nebo diety je vždy dobré poradit se s důvěryhodným lékařem. Nejsme lékařský zdroj. Názory a články na tomto webu nejsou určeny k diagnostice, prevenci nebo léčbě zdravotních problémů. Nenahrazují konzultaci s kvalifikovaným lékařem.

 

Může jídlo spalovat tuky?

Bez ohledu na to, co by dobře míněný odborník na výživu mohl o schopnostech domnělé superpotraviny tvrdit, neexistuje žádné jídlo, které byste mohli konzumovat a které by přímo spalovalo břišní tuk. Nejlepší potraviny na spalování tuků prostě neexistují.

To neznamená, že neexistují potraviny, které zrychlují metabolismus, snižují chuť k jídlu a ovlivňují další faktory, které přispívají k hubnutí. Spalování tělesného tuku však není úkol, který může jídlo plnit. Vaše přibírání, udržování nebo hubnutí je jistě ovlivněno výběrem jídla, ale ne proto, že tuk se spaluje samotným jídlem.

Jezení jedné potraviny nemůže nakonec vést ke spalování tuků samo o sobě. Neexistuje žádné kouzelné jídlo, které by to dokázalo. Je důležité věnovat pozornost svému jídlu, pokud je vaším cílem zhubnout, ale spalování tuků je složitější a složitější než konzumace produktu a sledování, jak se tuk rozpouští.

 

Které jídlo je dobré na hubnutí?

zelený čaj a hubnutí

Autor fotografie: Maria Tyutina/pexels.com

 

Vlastnosti, díky nimž je jídlo dobré na hubnutí, lze rozdělit do několika kategorií. Mezi obecné charakteristiky, které je třeba hledat, patří potraviny, které zvyšují vaši sytost, zvyšují rychlost metabolismu a snižují hladinu cukru v krvi[1]. To samozřejmě také vyžaduje, abyste udržovali svůj kalorický příjem na dostatečně nízké úrovni, abyste zajistili udržitelné hubnutí.

Potraviny, které by pomohly při prosazování něčích cílů hubnutí, by byly potraviny, které jsou zdravé v obecném slova smyslu a které vám zanechají pocit plnosti a sytosti a zachovají vaši zdravou tkáň a svalovou hmotu. To znamená, že přijímáte všechny své základní makroživiny bez prázdných kalorií, které způsobí, že vaše tělo bude ukládat více tuku.

 

Potraviny k jídlu při redukční dietě

 

Pokud je vaším cílem snížit svou tělesnou hmotnost konzumací zdravých potravin, zvažte, zda začít s vyváženou makroživinovou stravou obsahující různé mikroživiny, a pak se do toho můžete pustit. To znamená začít s vhodným poměrem komplexních sacharidů, zdravých tuků a libových bílkovin[2].

 

Potraviny bohaté na živiny

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zhubnout, je optimalizovat obsah mikroživin ve vašich potravinách v rámci menšího kalorického balení. Jinými slovy, pokud můžete získat své klíčové živiny, jako je vitamín C, vitamín D a vápník, a zároveň přijímat méně kalorií, můžete v tomto procesu zhubnout. To může zabránit přejídání a zároveň přispět ke zlepšení celkového zdraví.

Přitažlivost něčeho, co je bohaté na živiny, je v tom, že to může být s vysokým obsahem vlákniny nebo bílkovin, nebo může mít antioxidanty a další prospěšné složky, které vám mohou pomoci cítit se déle dobře, což je velmi důležité.

Na druhém konci spektra potraviny postrádající mnoho živin, jako slazené nápoje, neposkytnou vašemu tělu živiny, které potřebujete, aby fungovalo co nejlépe. Potraviny s nízkým obsahem živin mohou způsobit hlad po celý den a na konci dne můžete pociťovat chutě, které naplníte potravinami, které byste normálně nekonzumovali, protože vaše tělo tyto živiny hledá odkudkoli.

 

Potraviny, které udržují funkčnost těla

Pokud se zaměřujete na hubnutí, ujistěte se, že se zaměřujete především na udržení svého zdraví. Chcete-li to provést, konzumujte potraviny, které vašemu tělu umožní optimální fungování.

To zahrnuje minerály, jako je hořčík a draslík, spolu se základními vitamíny a antioxidanty, které chrání vaše buňky před akumulací poškození[3]. Znamená to také jíst přiměřené zdravé tuky, jako je olivový olej nebo avokádo, abyste zajistili hladký chod vašich buněk[4].

Dodržování restriktivní diety vám může pomoci zaznamenat výrazné snížení vaší hmotnosti na váze, ale z dlouhodobého hlediska to může poškodit váš metabolismus.

To může také znamenat, že nesplňujete žádnou ze svých potřeb makroživin nebo mikroživin, aby vaše tělo fungovalo. Když lidé vyloučí celé kategorie makroživin, jako jsou sacharidy, obvykle také vyloučí věci, jako jsou celá zrna, která jsou důležitá pro zdraví.

 

Potraviny s vlastnostmi, které přispívají k hubnutí

Zatímco jídlo přímo nespaluje tuk, některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zrychlit váš metabolismus a urychlit ztrátu tuku. To neznamená, že omega-3 mastné kyseliny nebo kapsaicin mohou kompenzovat vysoce kalorickou dietu.

Ale tučné ryby, kajenské papriky a chilli papričky mohou urychlit malé množství úbytku tuku při dietě, která je již zaměřena na regulaci hmotnosti[5], [6].

Navzdory svému jménu stimulátory metabolismu nejsou kouzelné. Jednoduše pomáhají všemu, co jíte, aby lépe spolupracovalo.

 

Nízkokalorické možnosti jídla

Zatímco mnoho potravin má přirozeně nižší kalorickou hustotu, představte si bílkoviny jako tofu a libové hovězí maso a zeleninu, jako je květák a nízkotučný řecký jogurt, než je sníte, ujistěte se, že si řádně prověříte potraviny, které tvrdí, že jsou „dietní“.

Ztráta hmotnosti není jen o konzumaci potravin, které jsou nízkokalorické. Nebezpečí konzumace něčeho, co je uměle nízkokalorické, spočívá v tom, že to má obvykle abnormálně vysoký obsah sodíku nebo některých nežádoucích přísad, aby to lépe chutnalo. Takže pak negativně ovlivňujete svůj metabolismus a možná poškozujete své tělo dietou s vysokým obsahem soli. Takové věci mohou zmařit celý účel.

Můžete také sníst více nízkokalorické verze určitého jídla, takže na konci dne budete mít celkově vyšší kalorický příjem. A v západní a americké stravě může být obzvláště převládající faktor soli, před kterým varuji.

 

Jak zhubnout

chilli papričky a hubnutí

Autor fotografie: Vanessa Loring/pexels.com

 

Existuje tolik strategií na podporu hubnutí a několik z nich může do určité míry fungovat. Skutečnou otázkou je, zda vás strategie udrží ve zdraví a zároveň vám pomůže zhubnout požadovanou váhu a udržet si ji udržitelným způsobem. Správná odpověď podporuje komplexní přístup ke zdraví a různé potraviny, které prospívají zdraví.

Obecně platí, že je třeba dodržovat několik základních rad. Ujistěte se, že často jíte potraviny bohaté na živiny, jako jsou celozrnné výrobky, ovoce a zelenina, a zůstaňte hydratovaní. Hydratace je velmi důležitá pro celkové zdraví těla a funkci mozku a vaše tělo ne vždy ví, zda má hlad nebo jen žízeň.

 

Lepší než magie

Potraviny, které spalují tuk, prostě nejsou tam, kde jsou. Neexistuje nic jako jídlo, které magicky spaluje tuk, ale implementace správné sady strategií může vést k další nejlepší věci. Není to tak zábavné, ale slova „vyvážená strava“ mohou vést ke ztrátě tělesného tuku, která je téměř tak zázračná jako cokoliv, co by kouzelník silových sportů mohl vykouzlit. Takže pokud je vám vaše fitness oblečení už malé, bez pořádné diety a pohybu nezhubnete.

 

Nejčastější dotazy

Pokud stále máte otázky ohledně toho, jaké potraviny jsou nejlepší pro spalování tělesného tuku, máme odpovědi níže.

 

Jaké potraviny pomáhají spalovat břišní tuk?

Neexistují žádné potraviny, které přímo spalují tělesný tuk, ale několik potravin může urychlit ztrátu hmotnosti, včetně tělesného tuku. Tyto potraviny zahrnují makroživiny, jako jsou libové bílkoviny a komplexní sacharidy, a mikroživiny, jako jsou vitamíny B-komplexu, vitamínu D a železa.

 

Co bych měl denně jíst, abych zhubl?

Ke ztrátě tuku se obecně doporučuje konzistentní režim libových bílkovin, komplexních sacharidů, zdravých tuků, potravin bohatých na živiny a vody. To může pomoci zajistit optimální funkčnost všech fyzických systémů a tělesných procesů. Má také minimalizovat spotřebu zbytečných kalorií, které se přemění na tělesný tuk.

 

Jak rychle zhubnout?

Jedním z nejzdravějších způsobů, jak rychle zhubnout, je udržovat konzistentní stravu s potravinami, které maximalizují sytost a zrychlují metabolismus. Toho je třeba dosáhnout při udržování kalorického příjmu těsně nad minimálním prahem, který je nutný pro zajištění pohodlí a životaschopnosti během všech činností, včetně cvičení.

 

Reference

[1] Institute of Medicine (US) Subcommittee on Military Weight Management. Weight Management: State of the Science and Opportunities for Military Programs. Washington (DC): National Academies Press (US); 2004. 4, Weight-Loss and Maintenance Strategies. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/

[2] Lee, E., Choi, J., Ahn, A., Oh, E., Kweon, H., & Cho, D. (2015). Acceptable macronutrient distribution ranges and hypertension. Clinical and experimental hypertension (New York, N.Y. : 1993), 37(6), 463–467. - https://doi.org/10.3109/10641963.2015.1013116

[3] Zehiroglu, C., & Ozturk Sarikaya, S. B. (2019). The importance of antioxidants and place in today's scientific and technological studies. Journal of food science and technology, 56(11), 4757–4774. - https://doi.org/10.1007/s13197-019-03952-x

[4] Liu, A. G., Ford, N. A., Hu, F. B., Zelman, K. M., Mozaffarian, D., & Kris-Etherton, P. M. (2017). A healthy approach to dietary fats: understanding the science and taking action to reduce consumer confusion. Nutrition journal, 16(1), 53. - https://doi.org/10.1186/s12937-017-0271-4

[5] Salman, H. B., Salman, M. A., & Yildiz Akal, E. (2022). The effect of omega-3 fatty acid supplementation on weight loss and cognitive function in overweight or obese individuals on weight-loss diet. El efecto de la suplementación con ácidos grasos omega-3 sobre la pérdida de peso y las funciones cognitivas en personas con sobrepeso u obesidad en dieta para adelgazar. Nutricion hospitalaria, 39(4), 803–813. - https://doi.org/10.20960/nh.03992

[6] Fattori, V., Hohmann, M. S., Rossaneis, A. C., Pinho-Ribeiro, F. A., & Verri, W. A. (2016). Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Molecules (Basel, Switzerland), 21(7), 844. - https://doi.org/10.3390/molecules21070844

 

 

Autor: Štěpánka Motlová

Štěpánka je pětinásobná autorka, která píše o výživě, fitness a přirozeném zdraví. Je držitelkou titulu v žurnalistice. Od roku 2008 využívá svou vášeň pro zdraví a pohodu k tomu, aby svým psaním pomáhala ostatním. Získala certifikace v oblasti zdravotního koučování a fitness výživy a je instruktorkou jógy. Poté, co žila a vařila na třech kontinentech, nyní žije v Berlíně se svým manželem a čtyřmi kočkami.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu