Někdo považuje čokoládu za nezdravou a někdo za superpotravinu. Ale je pro vás dobrá nebo ne?
Čokoláda může být výživnou svačinkou nebo dezertem, ale na kvalitě záleží. Je důležité číst nutriční štítky, znovu kontrolovat přísady a dávat pozor na přidaný cukr.
Je tedy čokoláda zdravá? Níže najdete překvapivé odpovědi na některé běžné otázky týkající se této lahodné superpotraviny.
Zdroj obrázku: Pexels.com
Na čokoládě je toho tolik co milovat. Tato bohatá chuť, charakteristická vůně a mnoho různých příchutí jsou to, co lidi nutí vracet se pro další. Ale čokoláda pro vás není zdravá, protože je plná cukru že? Chyba. Ve skutečnosti si můžete některé druhy čokolády představit jako legitimní zdravé jídlo.
O čokoládě se toho dá říct mnohem víc, než si myslíte. Níže najdete překvapivé odpovědi na běžné otázky o čokoládě a tipy, jak si užít více zdravotních výhod čokolády.
Obsah
Jaké procento hořké čokolády je zdravé?
Je čokoláda dobrá pro vaši pokožku?
Kolik čokolády je příliš mnoho?
Je pro vás bílá čokoláda dobrá?
Je v pořádku jíst čokoládu každý den?
Jaké procento hořké čokolády je zdravé?
„Procento“ se vztahuje na množství kakaa v kousku čokolády, nikoli na množství čokolády, kterou zkonzumujete. Více nutričních výhod získáte, když si vychutnáte čokoládu, která obsahuje vyšší procento kakaa a minimum dalších přísad, jako je přidaný cukr, mléčné výrobky a rostlinný olej.
Hořká čokoláda obsahuje oproti mléčné čokoládě více kakaa, které přirozeně obsahuje flavonoidy. Má také vyšší obsah vlákniny a různých vitamínů a minerálů, jako je železo, draslík a hořčík.[1] Doporučujeme konzumovat hořkou čokoládu s vyšším procentem kakaa (které lze zjistit přečtením obalu), abyste mohli využít více zdravotních výhod čokolády.
Je čokoláda dobrá pro vaši pokožku?
Zdroj obrázku: Pexels.com
Existuje spousta rutin péče o pleť, ale zkoušeli jste někdy čokoládu? Při konzumaci může mnoho živin obsažených v čokoládě pomoci vaší pleti prosperovat. Vezměte si například vápník. Vápník pomáhá vašemu tělu opravit a obnovit pokožku a kakao v hořké čokoládě vápník přirozeně obsahuje.[2]
Ve studii z roku 2009 se výzkumníci zaměřili na antioxidanty v hořké čokoládě a na to, jak ovlivňují tělo.[3] Studie zjistila, že konzumace 20g porce čokolády denně bohaté na kakaové flavanolové antioxidanty může být užitečná při ochraně pokožky před škodlivými UV paprsky vyzařovanými sluncem. I když se to může zdát zvláštní, hořká čokoláda rozhodně podporuje vaši pleť a celkové zdraví.
Dodává vám čokoláda energii?
Zdroj obrázku: Pexels.com
Čokoláda obsahuje stopová množství kofeinu, ale obecně to není dostatečné množství, aby vás nabudilo. Ve skutečnosti, pokud nejste citliví na kofein, množství nalezené ve vaší typické čokoládové tyčince je tak minimální, že by nemělo ovlivnit vaši schopnost usnout. Čokoláda také obsahuje theobromin, molekulu příbuznou kofeinu. Může mít mírné stimulační účinky, ale zdaleka ne takový, jaký může mít kofein.
Co skutečně přispívá ke zvýšení energie, je cukr. Některé čokoládové tyčinky jsou baleny s přidaným cukrem. Příliš mnoho dobrých věcí může zvýšit hladinu inzulínu a vést k následnému vyčerpání energie. Nemluvě o tom, že sladká jídla mohou vyživovat chutě, ovlivnit mozkovou funkci a způsobit, že se budete v průběhu času cítit pomalí. Stejně jako u jiných potravin záleží na kvalitě. Pokud hledáte sladkou chuťovku, aniž byste dobírali energii, hledejte čokoládu, která obsahuje málo nebo žádný přidaný cukr.
Související: Jak snížit příjem cukru?
Zmírňuje čokoláda stres?
Zdroj obrázku: Pexels.com
Jíst čokoládu neodstraní náhle všechny stresory z vašeho života (i když o tom člověk může snít). Ale může podpořit reakci vašeho těla na stres. Složkou, které za to vděčíme, je kakaová sušina, zdroj flavanolových antioxidantů.
Studie z roku 2014 zjistila, že kakaová sušina skutečně přispívá ke zdravější reakci na stres.[4] Na základě průzkumů provedených mezi 60 studenty medicíny byly kakaové sušiny v hořké a mléčné čokoládě spojeny se sníženými hladinami stresových hormonů kortizolu a adrenalinu. Nižší hladiny těchto stresových hormonů přispívají ke snížení pocitů stresu.
Výzkumníci poznamenávají, že velikost vzorku byla malá a byla založena na informacích, které sami uvedli, takže nemůžeme s jistotou říci, že čokoláda definitivně snižuje stres. Pokud ale chcete přidat čokoládu do své sady nástrojů pro sebeobsluhu, sáhněte po kvalitní hořké čokoládě, která má vyšší obsah kakaové sušiny než mléčná. (A vynechejte bílou čokoládu, která neobsahuje žádné kakaové sušiny.)
Související: Jak zlepšit soustředění a spánek?
Kolik čokolády je příliš mnoho?
Je možné mít příliš mnoho dobrých věcí. Spotřeba čokolády se bohužel neliší. Kromě účinků, které by měla konzumace velkého množství čokolády na vaši dietu a energii, může být konzumace velkého množství čokolády potenciálně velmi škodlivá. Theobromin, který se nachází v kakaových bobech, ze kterých se vyrábí čokoláda, je mírný stimulant (podobně jako kofein). Je to také vazodilatátor a má určité diuretické vlastnosti, což znamená, že ovlivňuje průtok krve a způsobuje, že ledviny produkují více moči. Když konzumujete příliš mnoho theobrominu, mohou tyto atributy způsobit rapidní snížení krevního tlaku a zvýšenou srdeční frekvenci. Není třeba se však obávat. Abyste toho dosáhli, museli byste zkonzumovat stovky tabulek čokolády a podrážděný žaludek by vás s největší pravděpodobností zastavil dříve, než byste se dostali na dvouciferné číslo.
Pokud budete potřebovat spálit kalorie, tak vhodný pohyb a sportovní legíny budou správnou volbou.
Je kakaové máslo čokoládové?
Ne, kakaové máslo není čokoláda. Kakaové máslo se také nazývá heobromový olej a pochází z kakaových bobů. Postrádá však kakaovou sušinu, která by ji definovala jako skutečnou čokoládu. Je bez mléčných výrobků a je považován za rostlinný tuk, ale je plný stabilních nasycených tuků a dodává čokoládové aroma. Používá se ve všem od pečení po péči o pleť.
Související: Jezte zdravé tuky
Je pro vás bílá čokoláda dobrá?
Zdroj obrázku: Pexels.com
Potraviny nejsou nutně „dobré“ nebo „špatné“, ale jejich přísady dělají rozdíl. To je případ bílé čokolády. Jméno je chybné pojmenování, neobsahuje vůbec žádnou čokoládu. Obecně je bílá čokoláda nabitá cukrem, mléčnými výrobky, umělými příchutěmi, sladidly a nezdravými oleji, bez jakékoli kakaové sušiny, která dává tmavé a mléčné čokoládě její zdravotní přínosy. Pokud máte rádi a tolerujete bílou čokoládu, dejte si ji s mírou.
Je v pořádku jíst čokoládu každý den?
Pokud chcete jíst čokoládu každý den, pravděpodobně nemluvíme o starých bonbónech, které se vám povalují ve spíži. Než ji budete jíst denně, vezměte v úvahu množství cukru, které vaše čokoláda obsahuje, jaké ingredience jsou použity, kolik je přítomno kakaa a zda kalorický příjem zapadá do vašich celkových zdravotních cílů. Jak již bylo zmíněno výše, hořká čokoláda je skutečnou superpotravinou, a protože přirozeně obsahuje vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty s minimem sacharidů, může se hodit do každodenního jídelníčku mnoha lidí. Rozhodněte se pro hořkou čokoládu s vyšším obsahem kakaa a méně cukru. Pokud máte rádi sladší čokoládu nebo konvenční bonbóny, umírněnost je klíčová.
Závěr
Čokoláda je vynikající superpotravina, ale ne každá čokoláda je stejná. Ujistěte se, že sáhnete po vysoce kvalitní čokoládě, abyste mohli využít více jejích výhod. Věnujte pozornost nutričnímu štítku a dávejte pozor na přísady, jako jsou přidané cukry nebo mléčné výrobky. A pamatujte, že jako u všech dobrých věcí je klíčem umírněnost.
Nyní, když už lépe rozumíte čokoládě, můžete se příště informovaně rozhodnout, až dostanete chuť na sladké. Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si o zdravotních přínosech čokolády.
Reference
[1] Dark Chocolate - https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/dark-chocolate/
[2] David L. Katz,corresponding author Kim Doughty, and Ather Ali Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/
[3] Stefanie Williams, Slobodanka Tamburic, Carmel Lally Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19735513/
[4] Ahmed Al Sunni and Rabia Latif Effects of chocolate intake on Perceived Stress; a Controlled Clinical Study - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350893/
Autor: Pavel Vítecký
Pavel Vítecký je copywriter se sídlem v Praze. Získal titul bakaláře umění na univerzitě. Rád čte, vaří, vzpírá, běhá a fotografuje. Pokud nepíše, možná ho najdete v kavárně. Dále rád vyhledává to nejlepší studené pivo.