Je cukr špatný?
Téma ohledně cukru se vždy dostane do diskuze či argumentů a objevují se témata jako že je toxický, způsobuje smrt, způsobuje obezitu a závislost. Jediné, co musíte udělat, je zadat do googlu „co cukr způsobuje…“ a uvidíte některé z podivných a úžasných výsledků, které získáte. Jsou ale všechna tato „fakta“ pravdivá? Zde jsem osvětlil některé z nejčastějších mýtů o cukru.
Cukr nemá žádnou nutriční hodnotu
Zpracované rafinované cukry byly označeny jako bez nutriční. Je pravda, že nemají žádné základní živiny, ale cukr je sacharid. Cukr by se samozřejmě neměl konzumovat po kvantech, ale cukr je hlavním zdrojem energie pro tělo, který je potřebný k provádění vaší každodenní rutiny včetně cvičení v posilovně.
Naše fitness oblečení je skvélé do fitka, ale i na běžné nošení. Vyzkoušejte naší řadu legín Wild.
Cukr se mění v břišní tuk
Největším určujícím faktorem pro břišní tuk je nadměrná konzumace jídla. Kalorie z cukru se neukládají jako tuk snadněji než kalorie z jiných potravin.
Bylo provedeno několik experimentů s cílem porovnat kalorickou stravu složenou pouze z cukru ve srovnání s jinými sacharidy. Metaanalýza se zabývala vlivem fruktózy na tělesnou hmotnost při kontrolovaném krmení. „Zdá se, že fruktóza nezpůsobuje přibírání na váze, když je nahrazena jinými sacharidy ve stravě poskytující podobné kalorie. Nadbytek kalorií mírně zvýšil tělesnou hmotnost, což je účinek, který může být způsoben spíše kaloriemi navíc než fruktózou.“ Zjistili, že „vysoký příjem sacharózy z nízkotučné stravy neovlivňuje nepříznivě hmotnost. Při dietě s vysokým obsahem cukru pocházelo 43 % kcal ze sacharózy, ve srovnání s dietou s nízkým obsahem cukru s 5 % nebo méně kcal z cukru.
Jíst cukr způsobuje chutě a hlad
Úplně špatně, zkuste se vyhnout jakémukoli jídlu, které máte rádi, a uvidíte, co se stane? Budeš po tom toužit. Důvod, proč slyšíte lidi tvrdit, že cukr způsobuje hlad, je způsoben tím, že cukr zvyšuje hladinu hormonu inzulínu, který se podílí na kontrole hladiny cukru v krvi. Inzulin se uvolňuje, když je hladina cukru v krvi příliš vysoká, což způsobí, že klesnou zpět na základní linii. Právě v tomto bodě jedinci proti cukru tvrdí, že pokles hladiny cukru v krvi způsobuje zvýšení touhy a hladu. Argument neobstojí, když bylo prokázáno, že inzulín potlačuje chuť k jídlu a také víme, že bílkoviny způsobují uvolňování inzulínu. Uvolňování inzulínu je zcela normální tělesná funkce a velmi zřídka konzumujeme pouze čistý cukr, který má také celkový vliv na inzulínovou odpověď.
Výzkum byl také proveden na úrovni hladu po konzumaci jídla s vysokým nebo nízkým obsahem inzulínu stimulujícího. Studie se zabývala snídaní s nízkým glykemickým indexem (GI) a snídaní s vysokým GI a jejich účinky na chuť k jídlu a množství jídla, které snědli po zbytek dne (čím nižší GI má potravina, tím méně zvyšuje hladiny cukru v krvi) Subjekty byly požádány, aby každou hodinu v daný den hodnotily svou hladinu chuti k jídlu. Výsledky ukázaly, že chuť k jídlu u skupin s vysokým GI byla významně nižší bezprostředně po jídle a také nižší v průběhu dne ve srovnání se skupinou s nízkým GI. Přesvědčivější údaje, které ukázaly, že zvýšené hladiny inzulínu nevedou ke zvýšení touhy a hladu.
Z cukru se tloustne
Ach bože, ne! Přebytek kalorií z vás udělají tlouštíka, ne žádná konkrétní potravina nebo živina. Přidejte přebytečné kalorie a nedostatek pohybu a přiberete na váze. Cukr není výlučně tloustnoucí, ani nezpůsobuje více tuku na břiše než jakékoli jiné jídlo. Existuje několik studií, které ukazují, že diety s vysokým obsahem cukru nezhoršují hubnutí v souvislosti s hypokalorickou dietou. To, o co jde, jsou kalorie.
Cukr je návykový
Mám o tom celý příspěvek, ale stručně řečeno, nutkání konzumovat cukr není skutečná závislost, jako to, co se projevuje u alkoholiků nebo narkomanů, s největší pravděpodobností jde o poruchu přejídání, poruchu příjmu potravy, kdy se člověk cítí nuceně a pravidelně se přejídá. Chcete-li skutečně prozkoumat a otestovat závislost, musíte být schopni otestovat individuální toleranci, abstinenci a nadměrnou konzumaci tohoto substrátu. Pouhé tvrzení, že subjekt nadměrně konzumoval substrát, znamenalo, že byl závislý, není skutečným příznakem závislosti, zvláště při testování na krysách, což je to, na čem byla testována většina studií týkajících se závislosti na cukru. Jednoduše neexistuje žádný výzkum, který by to podpořil. Cyklus závislosti, jaký se vyvinul u alkoholu a drog. Co si myslíte, že by se stalo, kdybyste měli konzumovat 40+ lžiček cukru denně? Vždy mluvím o tom, že cukr není zlý ani nezpůsobuje obezitu. Na konci dne je cukr sacharid a všechny sacharidy se v těle během trávení rozloží na glukózu. Není třeba se obávat konzumace zpracovaných „nečistých“ potravin s mírou, pokud jsou součástí diety s kontrolovaným příjmem kalorií.
Souhlasím s tím, že označování potravin je nejednoznačné a některé potraviny s nízkým obsahem tuku mají zvýšený obsah cukrů a že si toho musíme být vědomi, ale na těchto potravinách není nic špatného v kontextu celkové stravy. Většina zpracovaných potravin obsahujících cukr má velmi nízký poměr objemu ke kaloriím.
Bylo by zajímavé vidět, jak byste se cítili, kdybyste se jen pokusili jíst nekontrolovanou kalorickou stravu složenou převážně z tuku nebo bílkovin. Není to ani vyvážená strava, takže by pravděpodobně došlo k nárůstu hmotnosti a vy se nebudete cítit dobře ani v jednom případě. Cukr není nutné zcela zakázat ve vaší stravě, protože mnoho „faktů“ jsou mýty a omezení cukru může vést k chutím, ale samozřejmě by celá vaše strava neměla být tvořena zpracovanými cukry. Moderování je zde klíčové slovo.
V tomto článku se dozvíte o počítání kalorií.