Káva je ranní rituál, který vás nabije energií. A to, co si dáte do břicha jako první věc každé ráno, může způsobit nebo zlomit celý den, mluvíme o propadech energie, podrážděnosti a chutí. Z těchto důvodů je důležité vybrat si svůj nápoj moudře. Sladidla a nezdravé tuky mohou například zvýšit úroveň zánětu a narušit váš metabolismus.
Ráno stačí vypít kvalitní šálek kávy, oblíct hezké fitness legíny a můžete vyrazit na trénink.
Zde je pět nejhorších věcí, které byste neměli přidat do kávy
Cukr
Toto běžné sladění může být problematické pro vše od hladiny cukru v krvi až po zdraví střev. Tak proč je tak těžké vykopnout tu kombinaci kávy a cukru?
Káva chutná hořce, když je nesprávně upražena nebo obsahuje patogenní houby, takže se ujistěte, že začínáte s čistými kávovými zrny a stabilním pražením. Pokud stále toužíte po sladším šálku, zvažte jedno z kvalitních sladidel.
Mléko nebo smetana
Toto duo může být zvláště problematické, pokud máte intoleranci nebo alergii na mléčné bílkoviny (kasein) nebo cukr v mléce (laktózu).
„Pokud má někdo podezření, že má nějakou potravinovou alergii, nejlepší způsob, jak k tomu přistoupit, je provést eliminační dietu, pak proveďte potravinové testy, abyste přidali podezřelé potraviny zpět a uvidíte, jak zareagujete,“. Dalším problémem mléčných výrobků je to, že nemusí být bez antibiotik nebo hormonů, takže si dávejte pozor na jakoukoli konzumaci, když neznáte zdroj. Pokud ke kávě stále hledáte mléko, experimentujte s kokosovým mlékem, které je stejně sladké a krémové jako mléko kravské.
Poznámka k máslu: I když se máslo vyrábí ze smetany, stlouká se, aby se oddělily tekutiny od tuků. Tuk, zvaný máslový tuk, se stává máslem. Máslo obsahuje 80 procent tuku a obsahuje pouze stopové množství sacharidů a bílkovin; zbytek je voda. Díky tomu je máslo skvělou dietou pro ty, kteří trpí intolerancí nebo alergií na laktózu (mléčný cukr). Pokud se chcete vydat cestou vyčištěného másla, máme pro vás řešení, zkuste kvalitní Ghí.
Izoláty mléčné bílkoviny
Jednoduše řečeno, izoláty mléčných bílkovin jsou to, co zbude poté, co mléko prochází řadou procesů k odstranění cukru laktózy. Zbývá bílkovina ve formě kaseinu a syrovátky a trocha tuku. Pokud máte alergii nebo intoleranci na kasein nebo syrovátku, izoláty mléčné bílkoviny nejsou pro vás. Také izoláty mléčné bílkoviny jsou běžné v zemi kulturistů, kteří často konzumují obrovské množství bílkovin, což může také způsobit zácpu. Místo toho, pokud chcete být nabití bílkovinami, přidejte do svého šálku protein. Nejen, že tato inovativní receptura obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin a vlastní energetickou směs pro trvalé palivo, ale také dodá vaší kávě sametovou texturu!
Umělé smetany
I když jsou tyto smetany nabízeny jako „nemléčné“, často se v nich vyskytuje kasein, mléčnou bílkovinu, kterou mnoho lidí netoleruje. Možná se divíte, co přesně dává těmto krémům jejich pocit a chuť, pokud neobsahují mléčné výrobky. Často jsou to rostlinné oleje, které při jejich výrobě používají škodlivá rozpouštědla, cukr, kukuřičný sirup a potravinářská barviva, které mohou být zánětlivé pro váš systém. Pokud stále chcete pro svou kávu látku podobnou smetaně, vyzkoušejte kvalitní MCT olej a zkuste ho přidat do své kávy.
Chemická sladidla
Sacharin, aspartam, acesulfam draselný (Ace-K), sukralóza, neotam a advantam. Tato sladidla, často maskovaná jako vanilka, karamel nebo lískový ořech, mohou vašemu nápoji přidat jedinečné aroma, ale mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Existuje výzkum, který hovoří o zvýšené inzulínové odezvě kvůli chemickým sladidlům, protože ve skutečnosti napodobují účinek cukru. „Většina lidí je používá, aby se pokusili snížit kalorie, ale pokud se vám stále uvolňuje inzulín, odporuje to záměru. To je zvláště problematické, pokud máte genetickou predispozici k cukrovce,“ "Zatímco regulační agentury říkají, že jsou bezpečné pro konzumaci na určitých úrovních, neznáme dlouhodobé vedlejší účinky těchto věcí."
Dále existuje výzkum, který naznačuje, že chemická sladidla narušují rovnováhu mikrobiomu, což je vaše první linie obrany imunity.
Závěr
Udělejte si domácí úkoly. Od čistých kávových zrn až po vše, co zamícháte do svého ranního hrnku, přeci na ingrediencích záleží. Osobně si myslím, že je nejlepší si vychutnat kávu takovou, jaká je. Procítit každou chuť, přemýšlet nad tím odkud pochází a experimentovat s druhy kávy. Nejlepší kávu najdete vždy v nějaké rodinné pražírně nebo kavárně, kde si zakládají na kvalitě a kde ví přesně, odkud káva pochází.
Co si dát za jídlo ráno před tréninkem společně s kávou?