Jen 1-2 denní porce listové zeleniny zpomalují kognitivní úpadek


Studie z roku 2018[1] ukazuje, že denní dávka listové zeleniny, například špenát, kapusta, brukev zelná, brukev čínská, je spojena s ostřejší pamětí a pomalejším poklesem kognitivních funkcí u seniorů.


 

listová zelenina a kognitivní funkce

Zdroj obrázku: Pexels.com

Konzumace listové zeleniny podstatně zpomaluje kognitivní pokles

Aby porozuměli vztahu mezi listovou zeleninou a kognitivními změnami souvisejícími s věkem, 960 seniorů s průměrným věkem 81 let a bez známek demence podstoupilo různé testy paměti, zatímco vědci sledovali jejich stravovací a životní návyky. Lidé byli zařazeni do jedné z pěti skupin na základě množství zeleniny, kterou konzumovali. Nejvyšší skupina, představující ty, kteří jedli nejvíce listové zeleniny, snědla v průměru 1,3 porce denně. (Jedna porce se rovná ½ šálku vařené zeleniny nebo 1 šálku syrové zeleniny.) Spodní závorka představovala ty, kteří jedli málo nebo žádnou zeleninu. Po pěti letech pozorování byla míra poklesu kognitivních funkcí nejvyšší skupiny poloviční než míra poklesu nejnižší skupiny.

Minulé výzkumy zeleniny a zdraví mozku také podporují nejnovější poznatky. Studie z roku 2006[2] zjistila, že ženy, které jedly velké množství zeleniny, konkrétně listové zeleniny a brukvovité zeleniny, jako je brokolice a květák, měly menší kognitivní pokles.

Pokud pocítíte zlepšení kognitivních funkcí, je dobré zařait také sport a k němu je dobré mít naše legíny na cvičení.

Vitamín E, vitamín K, lutein, beta karoten a folát jsou klíčové sloučeniny v listové zelenině

Výhody konzumace listové zeleniny pocházejí z několika klíčových živin, včetně vitamínů E a K, luteinu, beta-karotenu a folátu. Mají různé role a různé biologické mechanismy k ochraně mozku. Zatímco k pochopení jejich přesného vlivu je nutný další výzkum, vědci vědí, že jíst příliš málo těchto klíčových živin je problematické.

Poznejte svou zeleninu

kapusta účinky

Zdroj obrázku: Pexels.com

 

Tmavé odrůdy salátu jako rukola, escarole a mache mají vysoký obsah draslíku, karotenoidů, vitamínu K1, železa a vlákniny. Tyto saláty však snadno hnijí a rychle plesniví, snažte se je tedy jíst pouze čerstvé a kupujte bio, kdykoli je to možné. Kapusta, špenát a mangold jsou všechny listové zeleniny s vysokým obsahem živin, i když by měly být lehce dušené, aby se minimalizovaly oxaláty, sloučeniny, které se vážou na vápník v krvi a u citlivých jedinců způsobují svalovou slabost, bolesti břicha a záněty. Takže vždy vařte tuto listovou zeleninu, stejně jako brukvovou zeleninu, jako je brokolice a květák.

 

Způsoby, jak propašovat zeleninu do vaší stravy

Jste připraveni zvýšit příjem zeleniny? Zde je několik chytrých způsobů, jak být zelenější, než jste si kdy mysleli.

 

Snídaně

  • Udělejte si omeletu a přidejte do ní pár listů zeleniny.
  • Probuďte své ráno Super Greens koktejlem.

 

Oběd

  • Místo chleba zvolte zvolte list salátu.
  • Udělejte si vydatnou zelenou polévku, jako hlavní chod k obědu.

 

Večeře

  • Objednejte si burger a místo housky zvolte salát.
  • Vyzkoušejte Steak Bowl a přidejte zelí

 

Závěr

Zelenina by neměla chybět v každém pokrmu, který obsahuje maso. Zelenina má vysoký obsah vlákniny a když zvolíte některou z výše uvedených, dostanete do sebe i skvělé vitamíny a minerály, které vaše tělo potřebuje. Najděte zábavný způsob, jak zeleninu zařadit do svého jídelníčku. Vždy se soustřeďte na kvalitní potraviny, bez chemických postřiků, vždy je lepší nakupovt bio kvalitu v obchodě nebo podpořit nějakého lokálního farmáře, který svojí práci dělá poctivě. V této zelenině najdete vždy nejvíce vitamínů a prospěšných látek, které vaše tělo potřebuje.

 

 

Reference

[1] Martha Clare Morris, Yamin Wang, Lisa L Barnes, David A Bennett, Bess Dawson-Hughes, Sarah L Booth Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study -  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29263222

[2] Jae H Kang, Alberto Ascherio, Francine Grodstein Fruit and vegetable consumption and cognitive decline in aging women - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15852398

 

Autor: Romana Peřková

Romana Peřková je certifikovaná holistická poradkyně pro zdraví a výživu, osobní trenérka fitness a učitelka jógy. Již více než 15 let píše Romana kreativní a podmanivý obsah pro publikace mezinárodního i místního rozsahu. I když nemůže odolat a vyzkoušet každý vědecky podložený zdravotní tip, má také zálibu v astrologii. Můžete ji najít procházet se v přírodě (samozřejmě s kávou v ruce) a o víkendech cvičit na kytaru.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu