Jsou mléčné výrobky zdravé?
Jednou z běžných chyb, které lidé dělají, když začnou keto je, že zvýší příjem mléčných výrobků. Vzpomeňte si na krusty pizzy s nízkým obsahem sacharidů připravené s mozzarellou, smetanové omáčky, bloky sýru zabalené jako svačinu, silnou smetanu v kávě a krekry vyrobené z parmazánu. Jde o to, že nesprávné mléčné výrobky mohou být jedny z nejzánětlivějších potravin, které budete jíst, což odebírá všechny výhody keto. Pokud existuje jedna věc, kterou lidé vědí, je to, že si můžete a měli byste si dát máslo do kávy.
Pravdou je, že bílkoviny v mléčných výrobcích jsou některé z hlavních zdrojů alergenů a zánětů v západní stravě. Lidé jsou jediná zvířata, která konzumují mléčné výrobky z jiného druhu, a biologicky vzato na tom nejsme moc dobře. Zde je to, co byste měli vědět o mléčných výrobcích.
Věděli jste, že existují dámské legíny, které mají řasení a opticky zvýrazní pozadí? Naši celou nabídku najdete na stránkách.
Proč může být většina mléčných výrobků škodlivá
Proteiny v mléčných výrobcích jsou některé z hlavních pachatelů alergií a zánětů. Pokud se vaše tělo rozhodne, že mléčné výrobky nejsou vítány, váš imunitní systém zaútočí pokaždé, když je konzumujete. U mnoha lidí je reakce jemná a chronická, ale u jiných může vyvolat autoimunitní vzplanutí. V obou případech může být obtížné určit příčinu, aniž bychom ji izolovali. Chcete-li to provést, můžete spustit mini eliminační dietu, abyste otestovali svou reakci na mléčné výrobky. Zkuste na tři týdny úplně vyloučit mléčné výrobky ze svého jídelníčku a poté je znovu zaveďte, abyste viděli, jak se cítíte. Pokud to přinesení zpět způsobí nějakou reakci, je nejlepší se s tím rozloučit.
Pokud zjistíte, že jste citliví, stále existuje naděje. Mnoho lidí, kteří jsou citliví na laktózu, může stále jíst máslo bez problémů, protože má velmi málo bílkovin nebo laktózy. Ghí (přepuštěné máslo) je čistý máslový tuk a může být také alternativou. Nicméně pro ty, kteří vědí, že jsou extra citliví na mléčné výrobky, je nejlepší se všem mléčným výrobkům vyhnout.
Jaké mléčné výrobky můžete jíst (a proč)
Kromě másla a ghí (jediné mléčné výrobky s malým nebo žádným obsahem bílkovin) je jedinou mléčnou látkou, kterou dieta doporučuje, plnotučné a organické syrové mléko, smetana, kefír a jogurt od krav krmených trávou. Mléčné proteiny ovlivňují některé lidi více než jiné, a pokud zjistíte, že je tolerujete, mohou být skvělým doplňkem vašeho jídelníčku. Pokud plánujete zařadit mléčné výrobky do své diety, zde je rychlý seznam kritérií, která je třeba dodržovat:
Bio mléko od krav krmených trávou
Když dojnice žerou obilí, onemocní, jsou podvyživené a slabé. Produkují mléko s méně živinami a stopami hormonů a antibiotik používaných k udržení života. Plísňové toxiny z jejich krmiva se také hromadí v proteinu v mléce. Výběr bio se vyhnete přidaným hormonům, antibiotikům a krmivu nasycenému pesticidy. Pro srovnání, mléčné výrobky od krav krmených travou mají zdravější tuky, lepší poměr omega-3 k omega-6 a méně toxinů. Nejen, že můžete podpořit lepší systém hospodaření, ale získáte více konjugované kyseliny linolové (CLA) a vitamínů A, E a beta-karotenu.
Syrové, nepasterizované mléčné výrobky
Pasterizované mléko je přímo tam s lepkem jako jedním z nejvíce alergenních produktů v dnešní stravě, přesto je pasterizace považována za požadavek na „bezpečné“ mléčné výrobky. Ale zvažte toto, v důkladném přehledu dostupných výzkumů bylo zjištěno, že vaše riziko hospitalizace kvůli syrovému mléku je pouze 1 ku 6 milionům. (To je mimochodem mnohem méně než mleté hovězí). Pasterizace sice snižuje toto malé riziko, ale také vytváří zánětlivé proteiny, oxiduje tuky, zabíjí prospěšné bakterie a snižuje dostupnost vápníku. Proces pasterizace ztěžuje trávení tím, že denaturuje kasein (primární mléčný protein) a laktázu, enzym, který potřebujete k trávení mléčných cukrů. Nákup syrového másla a ghí je méně důležitý, protože mají velmi málo mléčných bílkovin. Závěr: syrové mléko je nutričně lepší a snáze stravitelné než pasterizované mléčné výrobky.
Plnotučné mléčné výrobky
Chcete-li získat ty nejlepší nutriční výhody mléčných výrobků, nezapomeňte přejít na plnotučné. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je dietní tuk dobrou součástí vyvážené stravy. Konzumace plnotučných mléčných výrobků je spojena se sníženou pravděpodobností nadváhy nebo obezity. Nasycené tuky v mléčných výrobcích zabraňují přejídání tím, že tělu sdělují, že jste sytí, a také pomáhají zpomalit uvolňování cukrů z jídla. Plnotučné mléčné výrobky také přirozeně obsahují živiny rozpustné v tucích, jako jsou vitamíny A, D, E a K. S těmito pravidly v ruce je zde podrobný plán mléčných výrobků v neprůstřelné dietě, jejich účinky na vaši biologii a jak můžete minimalizovat zánět výběrem správné mléčné výživy pro vás. Použijte tohoto podrobného průvodce mléčnými výrobky, řazený od neprůstřelných po kryptonit, abyste se udrželi ve stavu vysokého výkonu a odolnosti.
Jak zlepšit trávení?