Konzumace příliš velkého množství sladkých látek může znamenat, že váš příjem kalorií je příliš vysoký, což nakonec povede k přibývání na váze a dalším možným zdravotním problémům. Zatímco cukry nacházející se v přírodních potravinách, jako je ovoce, přicházejí s řadou stopových prvků a vlákniny, volné cukry přidávané do nápojů a sladkostí jsou zdraví škodlivé. Když se snažíte snížit příjem cukru, existují alternativy, které vám dodají dávku, ale nepřispějí k vašemu příjmu kalorií nebo nezvýší hladinu cukru v krvi, některé jsou pro vás lepší než jiné. Zde je 7 alternativ ke stolnímu cukru:
Alternativy k cukru
Stevia
Stevia se získává z rostliny Stevia Rebaudiana Bertoni v Jižní Americe. Přestože je 50–300krát sladší než cukr, neobsahuje žádné kalorie. Díky tomu je dobrou volbou pro ty, kteří chtějí zhubnout při dodržování energeticky omezeného stravovacího plánu. Další velkou výhodou je, že na rozdíl od cukru Stevia neobsahuje žádné sacharidy. To znamená, že Stevia nezvýší hladinu cukru v krvi stejným způsobem jako stolní cukr.
Xylitol
Xylitol je cukerný alkohol, který přestože má podobnou sladkost jako normální cukr, obsahuje podstatně méně kalorií. Xylitol je také nižší na glykemickém indexu, což je způsob, jak měřit, jak rychle určité jídlo zvýší hladinu cukru v krvi. Glukóza má hodnocení téměř 100, zatímco xylitol je pouze 13,6. Xylitol se přirozeně nachází v různých druzích ovoce, zeleniny a ovsa.
Sorbitol
Podobně jako xylitol je i sorbitol cukerným alkoholem. I když to není tak sladké jako stolní cukr (60% sladké jako stolní cukr), obsahuje podstatně méně kalorií, přičemž 1 gram sorbitolu poskytuje 2,7 kalorií ve srovnání se stolním cukrem, který obsahuje 4 kalorie na gram. Nachází se přirozeně v ovoci, jako jsou jablka, hrušky, broskve a meruňky a má nízký glykemický index 9,6. Neexistuje žádné omezení, kolik můžete do své stravy zahrnout, avšak nadměrné množství může mít projímavý účinek.
Erythritol
Další cukerný alkohol, erythritol, obsahuje méně kalorií na gram než stolní cukr (sukralóza), pouze 2,4 kcal ve srovnání se 4 kcal v sukralóze. Erythritol se nachází v melounech, broskvích a fermentovaných potravinách, jako je víno, pivo a sójová omáčka. Další klíčovou výhodou ve srovnání se stolním cukrem je to, že nemá žádný vliv konzumace erythritolu na zubní kaz. Na rozdíl od jiných alkoholových cukrů má trávicí systém vysokou toleranci vůči erythritolu, takže je méně pravděpodobné, že bude mít laxativní účinek.
Aspartam
Aspartam je umělé sladidlo, které se běžně vyskytuje v nápojích „dietní“ nebo „bez cukru“. Je přibližně 200krát sladší než stolní cukr, ale na rozdíl od cukru neobsahuje žádné kalorie. Užívání aspartamu vyvolalo v průběhu let velké množství polemik s otázkami týkajícími se jeho bezpečnosti. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) však prohlásil za bezpečné použití, pokud nepřekročíte 40 mg na kilogram tělesné hmotnosti, což je ekvivalent 14 plechovek dietní sody denně, takže to nepřehánějte.
Sacharin
Stejně jako aspartam je sacharin umělým sladidlem. Je mezi 200–700krát sladší než stolní cukr, a proto není potřeba příliš sladké chuti. Sacharin neobsahuje žádné kalorie a pokud budete postupovat podle plánu hubnutí, bude to dobrá náhrada za tradiční stolní cukr. Stejně jako ostatní umělá sladidla byl i sacharin vystaven řadě negativních zdravotních tvrzení. Doporučení pro bezpečnou konzumaci sacharinu jsou 5 mg na kg tělesné hmotnosti denně (např. U 70 kg jedince by limit byl 350 mg).
Med
Med může být lepší volbou než stolní cukr, protože obsahuje řadu antioxidantů, které mohou mít zdravotní přínos. Navzdory tomu je med stále považován za volný cukr a bude mít podobné účinky na hladinu cukru v krvi jako normální cukr. Lžička medu bude také obsahovat cca. 20 kalorií, takže pokud chcete zhubnout, měl by se používat šetrně.
Alternativy cukru, kterým je třeba se vyhnout
Agávový sirup
Agávový sirup je přirozeně se vyskytující veganský vhodný cukr používaný jako alternativa ke stolnímu cukru. Ačkoli má nižší GI než stolní cukr, ve skutečnosti obsahuje více kalorií než stolní cukr s 21 kalorií na čajovou lžičku ve srovnání s 16 kaloriemi. Sirup z agáve také obsahuje velké množství fruktózy, která stejně jako sacharóza obsažená v stolním cukru, může být škodlivá pro zubní hygienu.
Kokosový sirup
Kokosový sirup má podobný počet kalorií jako normální stolní cukr a podobný sirup z agáve má vysoký obsah fruktózy. To znamená, že je nepravděpodobné, že uvidíte jakékoli výhody při hubnutí a vysoký obsah fruktózy může při nadměrné konzumaci také způsobit zdravotní rizika.
Závěr
Používání správných alternativ cukru můžeme snížit příjem kalorií, což vám pomůže zhubnout nebo zabránit nechtěnému přírůstku hmotnosti. Mohou být také použity k prevenci špiček hladiny cukru v krvi, protože neobsahují sacharidy. Některé alternativy jsou zdravější než jiné a je důležité sledovat obsah kalorií nebo fruktózy v některých náhražkách cukru.
Vyzkoušejte naše kvalitní dámské legíny Gymclothes s vysokým pasem.