Obsah tuku v mase
Výběr libovějšího masa se stal dobře zavedenou praxí v supermarketech pro většinu lidí, kteří myslí na své zdraví nebo cíle.
Po celosvětovém nárůstu nemocí souvisejících s výživou (diabetes, obezita, ischemická choroba srdeční atd.) jsme v potravinářském průmyslu zaznamenali nesportovní názory. Propagace potravinářských výrobků se obecně omezuje na ty s nejvyššími ziskovými maržemi, což jsou shodou okolností sladkosti, dorty, zákusky, čokolády a špatně zpracované polotovary, a přestože pro obyvatelstvo rozhodně není žádným převratným zjištěním, že jsou pro nás špatné, obavy z rychle se zhoršujícího stavu národního (i mezinárodního) jasně převažují ziskové marže a dominance značky. Kromě zvýšeného povzbuzování k méně kvalitnímu výběru potravin přišlo také odrazování od výběru zdravějších potravin ve způsobu ceny, kolikrát jste slyšeli „Já si prostě nemůžu dovolit jíst zdravě!“? Porovnejte toto tvrzení s cenovými rozdíly mezi zdravějšími porcemi a kaloricky bohatšími variantami a je zde jasné znamení, jak se spotřebitelé často vzdávají při první překážce. Nízkokalorické či zdravější varianty jsou často dražší a levnější alternativy.
Chodíte běhat, jezdíte na kole, na bruslích nebo cvičíte ve fitku? Zkuste naše sportovní legíny, které skvěle splní všechny požadavky
Kvalitní maso za rozumnou cenu
Co tedy můžeme udělat, pokud máme omezený rozpočet a uvízli jsme ve vyjetých kolejích mezi upřednostňováním zdraví a výkonu, dalšími faktory v našem životě, jako je rodina, účty, společenský život a ostatní? Vzhledem k tomu, že jsem byl v mnoha bodech svého života ve stejné pozici (hlavně v době, kdy jsem byl chudým studentem), hledal bych v knize každý trik, jak dosáhnout maximální nutriční kvality a zároveň minimálních nákladů. V tom, co jsem nazval ‚režim holých kostí, by masná část mého jídelníčku z velké části sestávala z následujícího:
- Sardinky v konzervě
- Tuňák
- Bílá ryba
- Srdce, játra a další droby
- Kuřecí prsa
- Vejce
- Libové vepřové maso
- Tvaroh
- Proteinový prášek
I když se to někomu může zdát jako zcela přijatelné množství rozmanitosti, vždy jsem byl srdcem milovník hovězího. Problémem však je, že libové hovězí maso je bohužel jedno z nejdražších kusů masa. Když jsem začal rozšiřovat své znalosti a povědomí, výběr hovězího, které odpovídalo optimálním kritériím, se stalo ještě více mimo dosah. Po vyčerpání všech levnějších zdrojů optimální kvality, zbyly dvě možnosti, méně kvalitního masa nebo optimalizovat nutriční profil kaloricky vyšších variant, kde druhá z nich byla jednoznačně jednodušší z možností.
Optimalizace nutričního profilu vašeho masa
Nejviditelnějším způsobem je jednoduše mírně zmenšit velikost porce, ale když jste muž, který má rád své jídlo, stane se to poměrně rychle neuspokojivé a to vede k účelu tohoto článku. Nalezení techniky, která by výrazně snížila obsah tuku v hovězím mase, takže jsem si stále mohl dovolit koupit alespoň organickou variantu, aniž bych se musel obávat dodatečných nákladů na „libovou“ variantu tím, že ji v podstatě udělám zdravou.
Každý, kdo vaří nebo viděl někoho připravovat maso, si všimne, že u tučnějších kusů dochází k postupnému uvolňování tuku do pánve, proto se tučnějším kusům často vyhýbají. Zpočátku by lidé tuk odčerpali, ale vzhledem k tomu, že vypuštěný přebytek je částečně voda, když předpokládáte, že to bude pravděpodobně jen kolem 50 %. tuk se tam ještě moc neztratil. Dalším používaným postupem je „odkapání“ papírovou utěrkou, aby se odstranila část tuku ze samotného masa, kde byste mohli technicky zvážit papírovou utěrku předtím a potom, abyste zjistili, kolik tuku bylo absorbováno, což je však zdlouhavý úkol. sám také přinesl minimální výsledky. Takže, co dál?
Oplachování?
Téměř každá kuchyně má cedník a rozhodně není pokročilá biochemie nechat projít vroucí vodou a trochu s ní protřepat.
Jedna studie prokázala snížení o 23–59 % tuku u mletého masa o 9,6–20,8 % obsahu tuku, který byl smažený (suchý) a poté opláchnutý vodou, když se však smažil v rostlinném oleji (nejlépe olivovém oleji pro osobní potřebu nebo při hlídání, aby olej nekouřil a neoxidoval) obsah tuku po propláchnutí hovězího masa s obsahem tuku 20,7 % byl snížen o neuvěřitelných 67,7 %. Nejen to, ale pro ty, kteří si uvědomují cholesterol, tato studie také ukázala snížení cholesterolu o 39,2 %. Další studie to podporuje 31-35% ztrátou tuku samotným vařením a odkapáváním a dalších 25-30% ztrátou díky máchání, což představuje možnou celkovou ztrátu tuku 65% vařením, odkapáváním a oplachováním. Z různých provedených studií se předpokládá, že čím vyšší je obsah tuku v mase, tím větší procento ztráty tuku lze očekávat oplachováním, a jak výsledky naznačují výše, zdá se, že maso s obsahem tuku kolem 20 % přináší největší potenciál ztráty tuku prostřednictvím oplachování. Ve většině supermarketů a řeznictví se nejlevnější mleté maso pohybuje kolem 20–25 %, takže je to téměř použitelné.
Závěr
Funkční, zdravá a chutná strava nemusí být kvůli finančním omezením nebo kalorické hustotě zbavena chutnějších potravin, jako je hovězí. Z tohoto článku lze převzít následující klíčová čísla:
- Vařením (nasucho nebo s olejem) mletého masa s obsahem asi 20 % tuku, scezením a následným propláchnutím vroucí vodou můžete očekávat snížení tuku o 50–65 %.
- Hovězí mleté maso obvykle stojí kolem 300 Kč/kg a mívá obsah tuku kolem 20–25 %.
- „Extra-libové“ odrůdy se pohybují v rozmezí 450kč/kg v závislosti na prodejci s obsahem tuku kolem 5–7 %.
- Uvařením, scezením a propláchnutím vroucí vodou, a tedy snížením obsahu tuku 20-25 % mletého masa, můžete očekávat, že vaše mleté maso bude mít přibližně 7-12,5 % tuku.
Skutečně to stojí za to?
To zcela závisí na tom, jakou prioritu použijete na minimalizaci nákladů na jídlo, ale ať už ano, nebo ne, ± 5 minut vašeho času navíc znamená, že máte mleté maso s nižším obsahem tuku za 43-400 % nižší náklady (závisí na prodejci). Toto je technika, kterou jsem osobně prováděl léta s velkým úspěchem a jsem rád, že konečně mohu dát trochu vědy do pozadí, abych snad některým z vás objasnil vaše možná nudné diety.
Přečtěte si náš další článek co jsou zdravé tuky.