Cítili jste se někdy trochu znuděni a najednou vás chytla hladovka, vydejte se do kuchyně a začněte hodovat na zdroji potravy, který pravděpodobně obsahuje vysoký obsah cukru, solí a tuků?
Co je to nuda?
Nuda je významným hráčem v emočním stravování a je jedním z nejčastějších spouštěčů, které mohou také vést k nárazovému jídlu. Nudné stravování je naléhavý a ohromující pocit, který často podněcuje touhu po určitém druhu jídla. Když máte fyzický hlad, obvykle netoužíte po určitém jídle. Místo toho by vás mohla uspokojit široká škála produktů a fyzický hlad byl vyřešen malým množstvím.
Emoční stravování zcela nezpůsobí stejnou spokojenost, jako klasické jídlo. Na rozdíl od pocitu hladu od žaludku vyvolává emocionální hlad váš mozek, aby otevřel nádobu na sušenky. To vede k přejídání, nevíte, proč jste jedli, a někdy si vůbec nepamatujete, co jste jedli. Studie ukázaly, že nuda je velmi častým důvodem k jídlu. Výzkum zjistil, že lidé, kteří se často nudí, jedí obecně více jídla a mají zvýšenou touhu jíst méně zdravé svačiny po nesmyslném úkolu nebo během něj.
Proč tedy jíte, když se nudíte?
Když se nudíte, situacím se věnuje nízká pozornost kvůli nedostatku zájmu nebo stimulaci pocházející z vašeho bezprostředního prostředí. Vzrušení nebo stimulace určitých potravin může pomoci odvrátit pozornost lidí od nudy. Jednoduše řečeno, jídlo vás v podstatě odvádí od jakékoli nudné situace, ve které se nacházíte. Konzumace jídla ovlivňuje hladinu dopaminu, neurotransmiteru v mozku, díky němuž se cítíme odměněni. Bylo zjištěno, že konkrétní potraviny mohou přispívat ke zvýšení hladiny dopaminu. Tyto potraviny mají často vysoký obsah cukru, tuků a solí. Co se stane, když zkonzumujete svou oblíbenou čokoládu? Uvolňujete endorfiny, to je váš hormon pro dobrý pocit, díky kterému se vracíme pro další.
Jíst, když se nudíte, často slouží jako mechanismus zvládání, abyste unikli emocím, které cítíte. Když si dáte svačinu, uvolní se vám dopamin, který vás zbaví nudy. Ten samý důvod, proč popadnete telefon a procházíte sociální média. Výsledkem jsou dočasné zásahy spokojenosti bez skutečné dlouhodobé odměny.
Rozdíl mezi emocionálním hladem a skutečným (fyzickým) hladem
Jedním z rychlých způsobů, jak poznat rozdíl mezi emocionálním „hladem“ a skutečným fyzickým hladem, je zjistit, kde ve svém těle pociťujete hlad. Pravý fyzický hlad by měl být cítit v žaludku. Pokud „cítíte“ hlad v hrudi, krku nebo v ústech, můžete pociťovat emocionální hlad. Nedostatek fyzických hladových signálů znamená, že budete chtít jíst z emocionálních důvodů. Emoční hlad přichází najednou a vytváří touhu po konkrétním jídle, zatímco fyzický hlad se postupně zvyšuje. Emoční stravování nevede hned k uspokojení, zatímco fyzický hlad lze uspokojit několika ústy. Je důležité si uvědomit, že signál z vašeho žaludku trvá přibližně 20 minut, než se dostane do vašeho mozku, aby oznámil, že jste plní.
Je obtížné přestat přejídat se
Pokud jste chronicky neschopní přestat jíst v příjemné plnosti, i když poznáte, kdy jste plní, nejspíš se přejídáte z emocionálních důvodů. Jen proto, že něco chutná, ještě neznamená, že to musíte dokončit. Můžete zkusit zastavit v polovině jídla, abyste posoudili hladinu hladu a pomalu ji ubrali.
Co lze udělat pro přerušení stravovacího cyklu z nudy?
Rozpoznejte, kdy máte fyzický hlad nebo citový hlad
Dobrým výchozím bodem je vzít si ze svého dne deset sekund na to, abyste si položili otázku, zda máte fyzický hlad. Pokud přemýšlíte o řadě potravin a rádi jíte některou z nich (například zeleninu), pak s největší pravděpodobností pociťujete skutečný hlad. Pokud však toužíte po něčem konkrétním a pouze jíst takové konkrétní jídlo, bude léčit bolesti, které pociťujete, pak pravděpodobně budete chtít jíst z jiných důvodů, než je skutečný hlad.
Ujistěte se, že vaše hlavní jídla obsahují dostatek bílkovin a vlákniny
Bílkoviny podporují sytost, zatímco vláknina reguluje hladinu cukru v krvi. Tím zajistíte, že nedojde k žádnému zhroucení cukru a zůstanete co nejdelší po nejdelší možnou dobu.
Buďte si více vědomi svého vztahu k jídlu
Věnujte pozornost a začněte se samomonitorovat: Hledejte vzorce (spouštěče, situace, reakce). Všimněte si, co, jak a proč jíte. Získané informace použijte ke zvýšení povědomí. Přeneste nastavení a svou obvyklou reakci do vědomého myšlení (je třeba provést výběr).
Před jídlem si položte otázku
Podívejte se sami: Je můj hlad fyziologický nebo psychologický?
Rozlišujte emoce, pocity a chutě od hladu
Řiďte emoce a situace (nuda, stres, odměna, pocit neklidu atd.) Pomocí technik zvládání nepotravinového jídla a omezte stravování na plánovaná jídla či občerstvení (a pokud máte fyziologický hlad).
Najděte jiné rozptýlení
Věnujte se příjemné činnosti (jiné než jídlo a televize) po dobu nejméně 15–20 minut. Pravděpodobnost, že se vaše chutě stanou snesitelnějšími nebo na ně zapomenete.
Jezte pravidelná jídla a občerstvení
Naplánujte si stravování a omezte stravování mezi nimi (neplánované stravování). Nenechte se příliš vystavovat hladu. Věnujte pozornost signálům hladu a najezte se dříve, než budete mít velký hlad.
Naučte se tolerovat chutě
Postupem času to bude snazší.
Závěr
Všichni jsme to udělali a nebude vám to občas škodit, ale pokud máte pocit, že nikdy nemáte opravdu hlad, pak je pravděpodobně čas si promyslet, kdy a proč jíte.
Podařilo se vám zhubnout a legíny jsou velké? To je ten správný čas pořídit nové.