Příprava jídla je snadný způsob, jak ušetřit čas, omezit plýtvání a zajistit, že jíte ta správná jídla, která vašemu tělu pomohou prospívat.
Objevte tipy a triky, díky kterým bude příprava jídla úspěšná, spolu s běžnými chybami, kterých se vyvarovat.
Zjistěte, jak můžete podpořit vaše úsilí při přípravě jídla, včetně jednoduchých receptů, které promění jednoduché ingredience na lahodná jídla.
Zdroj obrázku: Pexels.com
Příprava jídla je pohodlný přístup, který můžete použít k přípravě lahodného domácího jídla, které budete chtít jíst každý den a to bez čekání. A i když konečné výsledky mohou vypadat působivě, příprava jídla nevyžaduje složité plánování ani nástroje. Vše, co opravdu potřebujete, je čas a základní kuchyňské dovednosti.
Tato příručka pro začátečníky, jak připravit jídlo, vás naučí vše, co potřebujete vědět o připravených, zdravých jídlech, plus přístupy, které můžete použít, abyste zajistili, že vaše jídlo zůstane čerstvé a výživné.
Obsah
Proč byste se měli připravovat?
Je příprava jídla pro každého?
Jaké potraviny mohu použít při plánování jídla?
Jak připravit jídlo: První kroky
Po přípravě jídla bezpečnost potravin
Mám se připravovat, když nerad jím každý den to samé?
Jak se připravit na jídlo: Vyvarujte se běžných chyb
Co je příprava jídla?
Jednoduše řečeno, příprava jídla znamená přípravu na jídlo. Někdy to znamená vytvořit si jídelníček, jindy to znamená připravit ingredience, které lze kombinovat a rychle a snadno připravit různá jídla. Zatímco jednorázová jídla jsou nejběžnějším přístupem k přípravě jídla, existují i jiné typy, ze kterých si můžete vybrat v závislosti na vašem rozvrhu, chuti a dietních potřebách.
Typy přístupů k přípravě jídla zahrnují:
- Kompletní předpřipravená jídla: Uvaříte celé jídlo a uložíte ho do lednice nebo mrazáku.
- Dávkové vaření nebo zmrazení: Připravte více jídel, poté je porcujte a skladujte. Tato metoda je užitečná pro recepty, které můžete snadno vařit ve velkých dávkách, jako je polévka, quinoa nebo šťouchané sladké brambory.
- Jídla pro jednoho: Připravte jídlo a porcujte ho do jednoporcových nádob. (Obvykle stačí, aby to vydrželo několik dní.)
- Příprava ingrediencí: Pro lidi, kteří rádi vaří a podávají jídlo najednou, stačí připravit části receptů. Nakrájejte zeleninu, smíchejte koření nebo marinujte maso předem, abyste ušetřili čas, když jste připraveni vařit.
Proč byste měli připravovat jídlo?
Zdroj obrázku: Pexels.com
Když se naučíte připravovat jídlo, ušetříte čas, ale také šetříte peníze a snížíte plýtvání. A na rozdíl od objednávání jídla s sebou vám tato metoda dává úplnou kontrolu nad tím, co je ve vašem jídle a pomáhá vám tak udržet si své zdravotní cíle. Může to také usnadnit nabitý program, protože budete přesně vědět, co je k snídani, obědu nebo večeři.
Je také snazší kontrolovat porce a soustředit se na zdravé recepty a vyhnout se těm výpadkům v motivaci, kdy jíst pizzu zní mnohem lépe než uvařit něco od začátku. Abyste mohli využít všech výhod přípravy jídla, potřebujete jen jídelní plán, několik nádob na přípravu jídla, ve kterých budete jídlo uchovávat, a nějaký vyhrazený čas na vaření a porcování jídel. I hodina vás může připravit k úspěchu na týden dopředu.
Je příprava jídla pro každého?
Příprava jídla je užitečná pro všechny druhy lidí, od těch, kteří se snaží zkrátit čas vaření, až po kulturisty na keto dietě. Některé formy přípravy jídla však nemusí být pro každého. Některá jídla, jako jsou saláty nebo nakrájená avokáda, nevydrží v lednici ani týden. Většina výrobců jídel řeší tento problém vařením hlavní ingredience, jako jsou kuřecí prsa, a porcováním ingrediencí k tomu. Jiní udržují salátový dresink a saláty odděleně a jídla, jako jsou saláty, připravují pouze jeden nebo dva dny předem.
Dalším způsobem, jak se dívat na přípravu jídel, je příprava různých ingrediencí, díky nimž je vaření jednodušší a rychlejší. Příprava ovoce a porcování jogurtu a kolagenového proteinu na ranní smoothie nebo sekání zeleniny na smažení během týdne šetří čas a odbourává psychickou zátěž při přípravě snídaně, oběda nebo večeře.
Máte obavy z fermentace v ledničce a možné histaminové reakce?[1] Při vaření se vyhněte jídlům s vysokým obsahem histaminu a zjistěte, zda vám tento proces vyhovuje. Zvažte přípravu jídla na kratší dobu nebo přípravu jednotlivých ingrediencí místo plných jídel.
Pro tip: Příprava jídla vypadá pro každého trochu jinak. Někdo vaří jednotlivé porce jídel k snídani, obědu a večeři po celý týden. Jiní vaří tak akorát na dva až tři dny obědů. Experimentujte a zjistěte, co vám vyhovuje.
Při přípravě jídla doporučujeme vhodný oděv, abyste si nezašpinili své sportovní oblečení nebo oblečení do společnosti.
Jaké potraviny mohu použít při plánování jídla?
Zdroj obrázku: Pexels.com
Můžete si připravit jakékoli jídlo, které se dobře skladuje a po pár dnech v lednici vám bude chutnat. Vařené maso, restovaná zelenina, polévky, omáčky, ořechy a syrová zelenina tvoří dobrý základ pro recepty na přípravu jídel. Ale nemůžete všechno připravit. Měkká zelenina, nakrájené ovoce a křupavé potraviny, budou ve vaší ledničce jen měkčí, takže jsou méně ideální volbou jako hlavní ingredience pro přípravu jídel. Pokud s přípravou jídla začínáte, přemýšlejte o tom, jak budete jídlo ohřívat. Budete mít přístup k mikrovlnné troubě pouze v době jídla, nebo můžete použít varnou desku či troubu? Zvažte recepty, které si můžete vychutnat za studena nebo jemně ohřát, abyste neriskovali poškození tuků a bílkovin ve vašem jídle. Pokud házíte připravené jídlo do mikrovlnné trouby, zvažte, zda suroviny vydrží agresivnější ohřívání.
A co je nejdůležitější, vybírejte si oblíbená jídla, která vám už zbydou a můžete je snadno uvařit. Pak se můžete rozvětvovat pomocí nových receptů a párování jídel. Začněte jednoduše, abyste neplýtvali jídlem.
Související: Nejlepší předtréninková a potréninková jídla
Jak připravit jídlo: První kroky
Pořiďte si kvalitní nádoby na skladování potravin
Používejte kvalitní nádoby na skladování potravin, abyste udrželi připravené jídlo teplé (nebo studené). Tepelné nádoby z nerezové oceli jsou často vzduchotěsné a nepropustné. Mohou být ideálním řešením pro udržení jídla teplého nebo chlazeného. Dostupné jsou také ve vhodných velikostech. Nerezové nádoby můžete před přidáním studených nebo teplých potravin zmrazit nebo je ohřát vroucí vodou, aby vydržely ještě déle. Skleněné nádoby jsou ze všech nejbezpečnějším řešením, pokud si hodláte jídlo vychutnávat studené a dokážete s ním zacházet opatrně.
Doporučujeme vyhnout se opakovaně použitelným plastovým nádobám a plastovým sáčkům, kdykoli je to možné. Kromě karcinogenního BPA mohou dokonce i plasty bez BPA obsahovat estrogenní chemikálie, které se vyplavují do vašeho jídla a narušují vaše hormony.[2] A pokud tyto plasty ohřejete v mikrovlnné troubě, mohou vylučovat sloučeniny do vašeho jídla. Je tedy dobré mít informace o tom, jak potraviny skladujete a ohříváte. Kromě toho, čím více předmětů, které můžete bezpečně vložit do vaší myčky, pomůže vám to zjednodušit věci poté, co sníte svá připravená jídla, a rychle si věci uklidíte a připravíte na příští týden.
Vyberte si recepty a sestavte si jídelníček
Zdroj obrázku: Pexels.com
S jednoduchými recepty v ruce se rozhodněte, co budete přes týden vařit, a naplánujte si dny v týdnu, kdy si chcete jídlo vychutnat. Udělejte si inventuru toho, co potřebujete pro tyto recepty, plus všechny chybějící nezbytnosti, které potřebujete (jako koření nebo ghí), a vytvořte si seznam potravin. (Nákupní seznam má také další bonus v podobě zrychlení a zefektivnění vaší online objednávky nebo výletu do obchodu s potravinami.)
Naplánujte si čas na přípravu jídla
Nemůžete se připravit bez času na přípravu. Naplánujte si jeden až dva dny v týdnu na přípravu jídla. Pokud umíte trochu více věcí najednou (použijte troubu a varnou desku například k přípravě více než jednoho jídla najednou), ušetříte tím čas ještě více. Použití plechové pánve k pečení velkých dávek jídla může také zkrátit dobu přípravy.
Zatímco někteří lidé se připravují na týden v neděli, neexistuje žádné pravidlo. Pokud pro váš rozvrh funguje lépe vařit v pondělí a znovu ve čtvrtek, jděte do toho. Nejlepší plán přípravy jídla je ten, který vám vyhovuje.
Po přípravě jídla bezpečnost potravin
Neexistují žádná pevná pravidla, jak dlouho vydrží vaše jídlo čerstvé. Bezpečnost vašich připravovaných jídel hodně závisí na vaší lednici, na tom, jak jste ho zabalili a na kvalitě vašich surovin. Začněte s pokyny FDA pro skladování v chladničce a mrazničce, abyste informovali, jak dlouho můžete skladovat připravené potraviny, a cvičte zdravý rozum, když balíte potraviny, aby vydržely déle.[3]
Používejte rozdělené nádoby, abyste se vyhnuli křížové kontaminaci (nebo kontaminaci chutí), a mokré potraviny balte odděleně od suchých potravin. Používejte sáčky s ledem, abyste udrželi studené pokrmy v chladu, a předehřáté izolované nádoby, abyste udrželi horké pokrmy v obědovém boxu horké. A samozřejmě si před vařením umyjte ruce. Většina hotových jídel vydrží v lednici tři až pět dní. Pokud si chcete připravovat jídlo na celý týden, měli byste si naplánovat dva dny v týdnu (například neděli a středu), aby jídlo zůstalo co nejvíce čerstvé.
Mám se připravovat, když nerad jím každý den to samé?
Zdroj obrázku: Pexels.com
Příprava úplně stejného jídla na celý týden může ušetřit spoustu času, ale také nudí. Pokud vás omrzí jíst stále stejná jídla, udělejte v přípravě jídla malé úpravy, aby bylo každé jídlo trochu jiné. Například vyměňte různé druhy zeleniny, omáček nebo ozdob pro každou nádobu, aby věci zůstaly zajímavé. Případně můžete připravit a zmrazit více receptů předem. Poté každý den rozmrazte jednu nebo dvě nádoby v lednici, abyste si mohli po celý týden vychutnávat různá jídla.
Jak se připravit na jídlo: Vyvarujte se běžných chyb
Zdroj obrázku: Pexels.com
Udržujte přípravu jídla jednoduchou
Klíčem ke snadné přípravě jídla je začít jednoduše. Dělejte recepty z jednoho hrnce nebo se zaměřte na jedno hlavní jídlo. Vyhněte se pokušení strávit celý den vařením složitých jídel. Příliš mnoho receptů může zkomplikovat vaši rychlou přípravu jídla a možná to nebudete chtít opakovat, pokud to bylo poprvé příliš těžké. Zkuste si předem připravit jen jeden recept a až to budete zvládat rychle, připravte si další jídla.
Připravte vyvážená jídla
V závislosti na vaší stravě a zdravotních cílech si naplánujte jídla, po kterých se budete cítit spokojení. Je snadné udělat velkou mísu fazolí na oběd, ale neposloužilo by to jako kompletní jídlo. Ujistěte se, že máte dostatek správných skupin potravin k vyplnění maker. Vyvážené jídlo pro keto a další nízkosacharidové diety by mělo obsahovat kvalitní tuky, trochu bílkovin a velmi málo sacharidů.
Vařte recepty, které budete skutečně jíst
Dokud jsou vaše pokrmy pro přípravu jídla vyvážené, nemusíte vybočovat ze své komfortní zóny. Pro začátečníky připravte recepty, o kterých víte, že je budete milovat – cokoli menšího může mít za následek plýtvání jídlem (a ztrátou času). Jakmile se příprava jídla stane druhou přirozeností, budete mít k dispozici alespoň několik receptů, na které se můžete obrátit.
Připravte si dostatek jídla
Zní to přímočaře, ale ujistěte se, že si připravíte dostatek jídla, aby odpovídalo vašemu plánu. Mějte na paměti svůj rozvrh: Události, jako jsou pracovní obědy a šťastné hodiny, mohou narušovat čas jídla. Opravdu potřebujete připravit jídlo na týden nebo jen na několik dní v kuse? Velká dávka vařeného mletého hovězího masa krmeného trávou může poskytnout kvalitní tuky a bílkoviny alespoň pro několik jídel. Zároveň však nechcete narazit na problém plýtvání nesnězeným jídlem. Takže při přípravě jídla mějte na paměti svůj rozvrh a velikost porcí.
Závěr
Příprava jídla s předstihem může být pohodlným způsobem, jak podpořit lepší stravovací návyky, usnadnit rušný život a pomoci vám splnit vaše celkové zdravotní cíle. Pokud máte ty správné ingredience, dostatek úložných nádob a trochu trpělivosti, můžete si připravit lahodná, výživná jídla předem, abyste se mohli soustředit svou pozornost a úsilí na splnění všeho, co máte na seznamu úkolů. Postupujte podle těchto tipů a vyhněte se až příliš častým chybám a budete na dobré cestě stát se profesionálem v přípravě jídel!
Kdy mám co jíst a jak správně načasova sacharidy?
Reference
[1] Yulia O Shulpekova, Vladimir M Nechaev, Irina R Popova, Tatiana A Deeva, Arthur T Kopylov, Kristina A Malsagova, Anna L Kaysheva, Vladimir T Ivashkin Food Intolerance: The Role of Histamine - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34579083/
[2] Chun Z. Yang, Stuart I. Yaniger, V. Craig Jordan, Daniel J. Klein and George D. Bittner Most Plastic Products Release Estrogenic Chemicals: A Potential Health Problem That Can Be Solved - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3222987/
[3] REFRIGERATOR & FREEZER STORAGE CHART - https://www.fda.gov/media/74435/download
Autor: Rebeka Chejlavová
Rebeka Chejlavová je spisovatelka a redaktorka s více než 10 lety zkušeností s copywritingem se specializací na zdraví, wellness a kulturu. Rebeka má bakalářský titul z univerzity. Ráda vstává velmi brzy a pije silnou kávu. Když zrovna nečte o nejnovějším vývoji ve fitness a výživě, můžete najít její trénink jiu jitsu, přípravu jídel nebo poslech podcastů.