Pokud jste na cestě k nabírání svalů nebo ke ztrátě tuku, přiznejte, že máte cíle v příjmu bílkovin. Pokud jste do svého jídelníčku přidali syrovátkový protein, aby vám pomohl dosáhnout tohoto cíle, možná jste narazili na syrovátkový protein „Grass-fed“. Zní to hezky, ale co to vlastně je?
Autor fotografie: William Lucord/pexels.com
Obsah
Co je syrovátkový protein grass-fed?
Výhody syrovátkového proteinu grass-fed
Možné nevýhody syrovátkového proteinu grass-fed
Grass-fed znamená, že mléko, ze kterého byla syrovátka oddělena, pocházelo od krav, které se po odstavení od mateřského mléka živily přirozenou stravou trávy a rostlin. Existuje malý údajný rozdíl v živinách, mlékárna si zachovává více zdravých tuků včetně omega-3, konjugované kyseliny linolové (CLA) a antioxidantů. Podívejme se blíže na svět syrovátky grass-fed a na to, jak tyto extra živiny mohou teoreticky ovlivnit vaši fitness cestu a celkové zdraví.
Upozornění: Obsah na GymClothes má být informativní povahy, ale neměl by být považován za lékařskou radu. Při zahájení nového tréninkového režimu nebo diety je vždy dobré poradit se s důvěryhodným lékařem. Nejsme lékařský zdroj. Názory a články na tomto webu nejsou určeny k diagnostice, prevenci nebo léčbě zdravotních problémů. Nenahrazují konzultaci s kvalifikovaným lékařem.
Co je syrovátkový protein grass-fed?
Nenechte se mýlit, označení „grass-fed“ neznamená, že tento typ syrovátky není živočišný produkt. Americké ministerstvo zemědělství (USDA) definuje „grass-fed“ tak, že většina živin, které krávy přijímají v životě, pochází z trávy, píce a luštěnin[1].
Zatímco některé produkty krmené trávou mohou tvrdit, že pocházejí od humánně ošetřených krav, tento termín se vztahuje pouze na stravu krav, nikoli na to, jak se s nimi zacházelo po celý život. USDA uvádí, že zvířata musí mít přístup na pastviny, ale nezaručuje, že žila plně volně venku, pouze konzumovala trávu místo obilí.
Související: Nejlepší doplňky stravy na svalový růst
Co je syrovátkový protein?
Syrovátkový protein je doplněk výživy, téměř univerzálně poskytovaný jako prášek, určený k rozšíření stravy s vysokým obsahem bílkovin. Je to kompletní zdroj bílkovin, což znamená, že obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, které vaše tělo potřebuje a které si nedokáže samo vyrobit[2], [3]. To zahrnuje aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA), které se nacházejí v oblíbených doplňcích na budování svalů. Syrovátka má obzvláště vysoký obsah leucinu, který je klíčový pro stimulaci syntézy svalových bílkovin[4]. Má také vysoký obsah cysteinu, neesenciální aminokyseliny, která může zvýšit hladinu glutathionu v boji proti zánětům a nemocem[2]. Syrovátka z hovězího masa krmeného trávou má také vysoký obsah glutathionu[5].
Syrovátka je také považována za kvalitní zdroj bílkovin, což znamená, že se rychle vstřebává, tráví a je dostupná pro vaše kosterní svaly[2]. Ve spojení s odporovým tréninkem vám může pomoci budovat svaly.
Jak se liší syrovátkový protein grass-fed od ostatních?
Protein z krav krmených trávou obsahuje všechny stejné nutriční vlastnosti jako syrovátkový protein, ale živočišné produkty krmené trávou, jako je mléko nebo hovězí maso, mohou mít některé další významné výhody. Některé důkazy ukázaly, že obsahují vyšší hladiny omega-3, antioxidantů, železa nebo konjugované kyseliny linolové než běžné mléko a hovězí maso[5], [6], [7]. Zejména CLA má určitou omezenou, ale přesvědčivou podporu pro snížení tělesného tuku[8].
Nebyl proveden žádný výzkum ani studie týkající se prášku syrovátkového proteinu grass-fed, ale protože pochází z mléka krav krmených trávou, výše uvedené informace mohou také platit.
Zdroje syrovátkového proteinu krmeného trávou
Pokud chcete získat syrovátkový protein z potravy, můžete si vybrat živočišné zdroje bílkovin, jako je mléko nebo hovězí maso, které byly označeny jako grass-fed. Mezi běžné možnosti patří:
- Mléko grass-fed
- Jogurt grass-fed
- Hovězí maso grass-fed
Typy syrovátkových proteinových doplňků grass-fed
Autor fotografie: 9dreamstudio/istockphoto.com
Mléčné výrobky grass-fed mají více tuku, který si zachovává vitamíny, antioxidanty a užitečné mastné kyseliny[6]. Při zpracování tekuté syrovátky na proteinový prášek se odstraní velké množství tuku. V doplňcích syrovátkového izolátu a syrovátkového hydrolyzátu se odstraní ještě více tuku a laktózy. Vzhledem k tomu, že tuk byl odstraněn, pokud si vybíráte doplněk syrovátkového proteinu grass-fed, nemusí si zachovat žádné extra nutriční výhody.
Všechny tři typy doplňků syrovátkového proteinu se dodávají ve formě grass-fed, v závislosti na značce:
- Syrovátkový koncentrát grass-fed
- Syrovátkový izolát grass-fed
- Syrovátkový hydrolyzát grass-fed
Výhody syrovátkového proteinu grass-fed
Mléčné a hovězí produkty grass-fed mají vyšší nutriční profily než zdroje syrovátkové bílkoviny krmené obilím. Mají také vyšší obsah mastných kyselin a antioxidantů, které poskytují zdravotní přínosy pro sportovce i nesportovce[5].
Teoreticky může syrovátkový proteinový prášek grass-fed obsahovat stejnou nebo vyšší hustotu živin, ale neexistuje žádný výzkum na toto téma a některé živiny mohou být odstraněny zpracováním. Zde je návod, jak vám mohou pomoci potenciální výhody syrovátkového proteinu grass-fed.
Více omega-3
Protein ze zdrojů grass-fed má tendenci mít vyšší hladiny omega-3 mastných kyselin[5]. Omega-3 byly zkoumány po mnoho let a bylo opakovaně prokázáno, že potenciálně prospívají zdraví srdce, kloubů a mozku[9], [10], [11].
Omega-3 mají také potenciální výhody při cvičení a tréninkových adaptacích. Bylo prokázáno, že mají protizánětlivé vlastnosti, které mohou snížit svalovou bolest s opožděným nástupem(DOMS), poškození svalů a mohou zlepšit zotavení[12]. Omega-3 zvyšují produkci oxidu dusnatého, který rozšiřuje a uvolňuje vaše krevní cévy, což vede k lepšímu průtoku krve. Zlepšená vazodilatace má mnoho výhod pro kardio a silový trénink[13].
Některé důkazy ukazují, že v kombinaci s odporovým tréninkem a výživou mohou omega-3 také zvýšit syntézu svalových bílkovin, což vede k růstu kosterního svalstva[12]. Přispívají k celkovému zdraví svalů a mohou být důležitou součástí hádanky hypertrofie.
Související: Nejlepší účinky ashwagandhy na naše zdraví
Obsahuje CLA
Ukázalo se, že zdroje syrovátkových bílkovin grass-fed obsahují důležitou omega-6 kyselinu zvanou konjugovaná kyselina linolová. Výzkum CLA pokračuje, ale získal určitou pozornost, protože může být prospěšný pro změny složení těla[5].
Velká část údajů o CLA byla získána ze studií na zvířatech. Nedávno některé studie na dospělých lidech ukázaly, že užívání vysokých dávek CLA jim pomohlo zhubnout tělesný tuk a zvýšit svalovou hmotu[14]. Je však zapotřebí dalšího výzkumu a je těžké říci, že CLA tyto výsledky přímo ovlivnila. Další slibný dokument ukázal, že kombinace CLA s kreatinem a syrovátkovým proteinem pomohla subjektům zvýšit jejich sílu a svalovou hmotu během programu odporového tréninku[15].
Vysoký obsah antioxidantů
Krávy krmené trávou produkují mléko s vyšším obsahem antioxidantů. Patří mezi ně beta-karoten, prekurzor vitamínu A, vitamínu E a glutathionu (GT)[5], [6]. Antioxidanty bojují proti zánětu a prospívají vašemu celkovému zdraví. Například beta-karoten a vitamín A podporují zdraví vašich očí a vitamín E podporuje vaši pokožku a vaše kognitivní zdraví[16]. Glutathion je silný antioxidant, který snižuje zánět a bojuje proti nemocem[2].
Dobrý zdroj železa
Mléko z krav krmených trávou také obsahuje více železa než zdroje krmené obilím[7]. Dostatečná hladina železa může být prospěšná pro silový trénink[17].
Železo pomáhá transportovat kyslík do svalů během cvičení, což může zlepšit váš sportovní výkon. Hraje také roli v energetickém metabolismu[17]. Nedostatek železa nebo anémie může ovlivnit váš výkon v tělocvičně, hladinu energie a zdraví kosterního svalstva[18].
Porovnání s klasickým syrovátkovým proteinem
Pokud jde o doplňky stravy se syrovátkovým proteinem grass-fed, neexistují žádné současné studie o jeho extra nutričních výhodách ve srovnání se standardním práškem syrovátkového proteinu. Zachovává si však všechny z mnoha výhod, které má syrovátkový protein při silovém tréninku. Protože obsahuje všechny vaše aminokyseliny, je to vysoce kvalitní, biologicky dostupný, kompletní zdroj bílkovin, který se rychle vstřebává[2]. V kombinaci s odporovým tréninkem se ukázalo, že vám pomáhá budovat svaly zvýšením syntézy svalových bílkovin[19]. Syrovátkový protein vám také může pomoci udržet svalovou hmotu při ztrátě tělesného tuku[20]. Podporuje zotavení po cvičení a může vést ke zvýšení vaší síly v delším časovém horizontu[21].
Související: Jak vybrat nejlepší protein?
Možné nevýhody syrovátkového proteinu grass-fed
Syrovátkový protein grass-fed může obsahovat některé živiny navíc, ale určitě existují i některé potenciální nevýhody.
Není příliš prozkoumáno
V současné době neexistují žádné podstatné studie o výhodách syrovátky grass-fed ve srovnání s běžným práškovým syrovátkovým proteinem. Pokud hledáte výživový důvod, proč si jej vybrat před běžným syrovátkovým proteinem, bohužel neexistuje žádná přesvědčivá věda, která by to podpořila. Jakékoli potenciální extra živiny získané ze syrovátky grass-fed mohou být odstraněny během zpracování.
Nekonzistentní produkty
Zatímco označení „grass-fed“ musí splňovat standardy USDA, existuje široká škála produktů a společností, které toto označení používají. Krávy nekrmí žádným standardizovaným typem trávy, druhem a množstvím trávy, které jedí, aby mohly změnit nutriční profily krmiva[22].
Může způsobit zažívací potíže
Stejně jako syrovátkový protein může syrovátkový protein grass-fed způsobovat zažívací problémy včetně bolesti žaludku, nadýmání a plynatosti. Syrovátkový protein krmený trávou obsahuje laktózu a pokud jste na ni citliví, může vám to způsobit problémy. Izolát a hydrolyzát syrovátkového proteinu grass-fed mají méně laktózy než koncentrát syrovátky z grass-fed a mohou způsobit méně příznaků. Stále si uchovávají určité množství mléčných výrobků a mohou být pro vás problematické, pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy.
Související: Jak posílit vnitřní stranu stehen?
Jsou dražší
Syrovátkový protein grass-fed má tendenci být ještě dražší než syrovátkový protein. Vždy se můžete rozhodnout pro získávání bílkovin grass-fed prostřednictvím potravinových zdrojů, i když biopotraviny jsou také obvykle dražší než neekologické.
Závěr
Autor fotografie: Not My Real Name/pexels.com
Pojďme si výše uvedené informace rozdělit na sousta velikosti trávy, která si odnesete na další cestu do uličky s proteinovým práškem.
- Syrovátkový protein grass-fed je syrovátkový protein, který pochází od krav, které během života po odstavení mateřského mléka jedly hlavně trávu místo obilí.
- Syrovátkovou bílkovinu grass-fed můžete získat z masa, mléčných výrobků a doplňků stravy.
- Zdroje bílkovin grass-fed si mohou zachovat více tuku a živin včetně omega-3, CLA, antioxidantů a železa.
- Omega-3, CLA, antioxidanty a železo mohou prospívat vašemu celkovému zdraví a podporovat vaše fitness cíle snížením zánětu.
- Bez ohledu na to, zda má nebo nemá extra živiny, syrovátkový protein grass-fed obsahuje všechny stejné vysoce kvalitní vlastnosti pro budování svalů jako syrovátkový protein.
- Syrovátkový protein grass-fed není příliš prozkoumán a jeho extra živiny mohou být ztraceny během zpracování. Grass-fed není standardizovaný termín a různé druhy trávy mohou poskytovat různé úrovně živin. Může také způsobit zažívací potíže a je dražší.
Měli byste jít cestou grass-fed?
Doplňkové společnosti mají tendenci plácat na své štítky spoustu módních slov a nepotřebují vědecké důkazy, aby podpořily svá tvrzení. Pokud jde o produkty se syrovátkovým proteinem grass-fed, neexistuje žádný výzkum, který by naznačoval, že obsahuje extra živiny. Zdroje bílkovin z krmiva z trávy mohou obsahovat o něco více tuku, omega-3, CLA a antioxidantů, které mohou být prospěšné pro vaše zdraví. Pokud je pro vás zacházení se zvířaty důležité, není bohužel zaručeno, že produkty grass-fed pocházejí od krav, které žily svobodným a humánním životem, pouze že jedly trávu. Pokud je to pro vás těžké, možná budete chtít prozkoumat další možnosti. Stále můžete budovat svaly na veganské stravě, takže možná budete chtít vyzkoušet rostlinný proteinový prášek, který si dáte v příštím koktejlu po tréninku. A když ani to, tak nové fitness legíny vám zaručeně udělají radost.
Reference
[1] U.S. Department of Agriculture - USDA Certified Organic: Understanding the Basics - https://www.ams.usda.gov/services/organic-certification/organic-basics
[2] Hoffman, J. R., & Falvo, M. J. (2004). Protein - Which is Best?. Journal of sports science & medicine, 3(3), 118–130 - https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3905294/
[3] Lopez MJ, Mohiuddin SS. Biochemistry, Essential Amino Acids. [Updated 2024 Apr 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557845/
[4] Wolfe R. R. (2017). Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality?. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14, 30. - https://doi.org/10.1186/s12970-017-0184-9
[5] Daley, C. A., Abbott, A., Doyle, P. S., Nader, G. A., & Larson, S. (2010). A review of fatty acid profiles and antioxidant content in grass-fed and grain-fed beef. Nutrition journal, 9, 10. - https://doi.org/10.1186/1475-2891-9-10
[6] Alothman, M., Hogan, S. A., Hennessy, D., Dillon, P., Kilcawley, K. N., O'Donovan, M., Tobin, J., Fenelon, M. A., & O'Callaghan, T. F. (2019). The "Grass-Fed" Milk Story: Understanding the Impact of Pasture Feeding on the Composition and Quality of Bovine Milk. Foods (Basel, Switzerland), 8(8), 350. - https://doi.org/10.3390/foods8080350
[7] Średnicka-Tober, D., Barański, M., Seal, C. J., Sanderson, R., Benbrook, C., Steinshamn, H., Gromadzka-Ostrowska, J., Rembiałkowska, E., Skwarło-Sońta, K., Eyre, M., Cozzi, G., Larsen, M. K., Jordon, T., Niggli, U., Sakowski, T., Calder, P. C., Burdge, G. C., Sotiraki, S., Stefanakis, A., Stergiadis, S., … Leifert, C. (2016). Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta- and redundancy analyses. The British journal of nutrition, 115(6), 1043–1060. - https://doi.org/10.1017/S0007114516000349
[8] Lehnen, T. E., da Silva, M. R., Camacho, A., Marcadenti, A., & Lehnen, A. M. (2015). A review on effects of conjugated linoleic fatty acid (CLA) upon body composition and energetic metabolism. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12, 36. - https://doi.org/10.1186/s12970-015-0097-4
[9] DiNicolantonio, J. J., & O'Keefe, J. H. (2019). The Benefits of Marine Omega-3s for the Prevention and Treatment of Cardiovascular Disease. Missouri medicine, 116(5), 404–408. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31645794/
[10] Miles, E. A., & Calder, P. C. (2012). Influence of marine n-3 polyunsaturated fatty acids on immune function and a systematic review of their effects on clinical outcomes in rheumatoid arthritis. The British journal of nutrition, 107 Suppl 2, S171–S184. - https://doi.org/10.1017/S0007114512001560
[11] Dighriri, I. M., Alsubaie, A. M., Hakami, F. M., Hamithi, D. M., Alshekh, M. M., Khobrani, F. A., Dalak, F. E., Hakami, A. A., Alsueaadi, E. H., Alsaawi, L. S., Alshammari, S. F., Alqahtani, A. S., Alawi, I. A., Aljuaid, A. A., & Tawhari, M. Q. (2022). Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Functions: A Systematic Review. Cureus, 14(10), e30091. - https://doi.org/10.7759/cureus.30091
[12] Gammone, M. A., Riccioni, G., Parrinello, G., & D'Orazio, N. (2018). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Benefits and Endpoints in Sport. Nutrients, 11(1), 46. - https://doi.org/10.3390/nu11010046
[13] Żebrowska, A., Mizia-Stec, K., Mizia, M., Gąsior, Z., & Poprzęcki, S. (2015). Omega-3 fatty acids supplementation improves endothelial function and maximal oxygen uptake in endurance-trained athletes. European journal of sport science, 15(4), 305–314. - https://doi.org/10.1080/17461391.2014.949310
[14] Benjamin, S., Prakasan, P., Sreedharan, S., Wright, A. D., & Spener, F. (2015). Pros and cons of CLA consumption: an insight from clinical evidences. Nutrition & metabolism, 12, 4. - https://doi.org/10.1186/1743-7075-12-4
[15] Cornish, S. M., Candow, D. G., Jantz, N. T., Chilibeck, P. D., Little, J. P., Forbes, S., Abeysekara, S., & Zello, G. A. (2009). Conjugated linoleic acid combined with creatine monohydrate and whey protein supplementation during strength training. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 19(1), 79–96. - https://doi.org/10.1123/ijsnem.19.1.79
[16] Carlsen, M. H., Halvorsen, B. L., Holte, K., Bøhn, S. K., Dragland, S., Sampson, L., Willey, C., Senoo, H., Umezono, Y., Sanada, C., Barikmo, I., Berhe, N., Willett, W. C., Phillips, K. M., Jacobs, D. R., Jr, & Blomhoff, R. (2010). The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition journal, 9, 3. - https://doi.org/10.1186/1475-2891-9-3
[17] Stugiewicz, M., Tkaczyszyn, M., Kasztura, M., Banasiak, W., Ponikowski, P., & Jankowska, E. A. (2016). The influence of iron deficiency on the functioning of skeletal muscles: experimental evidence and clinical implications. European journal of heart failure, 18(7), 762–773. https://doi.org/10.1002/ejhf.467
[18] Hinton P. S. (2014). Iron and the endurance athlete. Applied physiology, nutrition, and metabolism = Physiologie appliquee, nutrition et metabolisme, 39(9), 1012–1018. - https://doi.org/10.1139/apnm-2014-0147
[19] Hulmi, J. J., Lockwood, C. M., & Stout, J. R. (2010). Effect of protein/essential amino acids and resistance training on skeletal muscle hypertrophy: A case for whey protein. Nutrition & metabolism, 7, 51. - https://doi.org/10.1186/1743-7075-7-51
[20] Paddon-Jones, D., Westman, E., Mattes, R. D., Wolfe, R. R., Astrup, A., & Westerterp-Plantenga, M. (2008). Protein, weight management, and satiety. The American journal of clinical nutrition, 87(5), 1558S–1561S. - https://doi.org/10.1093/ajcn/87.5.1558S
[21] Hill, K. M., Stathis, C. G., Grinfeld, E., Hayes, A., & McAinch, A. J. (2013). Co-ingestion of carbohydrate and whey protein isolates enhance PGC-1α mRNA expression: a randomised, single blind, cross over study. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 10(1), 8. - https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-8
[22] Krusinski, Lucas & Sergin, Selin & Jambunathan, Vijayashree & Rowntree, Jason & Fenton, Jenifer. (2022). Attention to the Details: How Variations in U.S. Grass-Fed Cattle-Feed Supplementation and Finishing Date Influence Human Health. Frontiers in Sustainable Food Systems. 6. 851494. - https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.851494
Autor: Bc. Adam Hrubý
Adam má titul Bc. v oboru sport a zdraví. Spolupracoval s řadou profesionálních sportovců. Adam soukromě spolupracuje s fotbalovými hráči, hokejisty a návštěvníky posiloven, kteří chtějí zlepšit svůj výkon, kondici a složení těla.