Sojový protein
Sójový protein se vyrábí ze sójových bobů a je vedlejším produktem sójového oleje. Sójový protein je to, co zbylo po oloupání, mletí a odstranění tuku ze sójových bobů. Vznikne tak prášek, který lze začlenit do různých potravin. Sójový protein je bez laktózy a obsahuje málo nebo žádný cholesterol nebo nasycené tuky. Sójový protein je komerčně dostupný ve formě mouky, koncentrátu nebo izolátů.
Vlastnosti sójového proteinu
Co je to sójový protein? Sójový proteinový izolát je vysoce rafinovaný s neutrální chutí a minimálním obsahem bílkovin 90%. Sójový proteinový koncentrát se nejčastěji používá jako funkční nebo nutriční složka. Obsahuje asi 70 % bílkovin a více vlákniny než izoláty. Sójová proteinová mouka má nejnižší obsah bílkovin, pouhých 50 %, ale lze ji použít při bezlepkovém pečení. Obliba sójového proteinu výrazně vzrostla díky jeho zdravotním přínosům a protože je dobrou alternativou syrovátkového proteinu pro vegany, vegetariány a osoby s intolerancí laktózy.
U nás najdete levné dámské legíny, ale také dražší. Liší se vždy kvalitou a zpracováním materiálu.
Kdo by měl užívat sójový protein?
Každý může mít prospěch z užívání sójového proteinu. Sója je považována za konkurenční protein a jediný rostlinný zdroj, který obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje pro celkové zdraví, růst, opravu svalů a posílení našeho imunitního systému. Pravidelné zařazování sójových bílkovin do jídelníčku pomůže snížit cholesterol, což má za následek lepší průtok krve a zdravější srdce. Bylo prokázáno, že pomáhá při snižování rizika srdečních chorob, osteoporózy a při prevenci některých druhů rakoviny. Zařazení sójového proteinu do jídelníčku může být prospěšné pro diabetiky, vegany, vegetariány, osoby trpící osteoporózou a ženy v menopauze. Sójový protein je zvláště prospěšný pro každého, kdo chce snížit tělesný tuk, pro sportovce a kulturisty.
- Ztráta tuku – Sójový protein vám může pomoci cítit se déle sytí, omezí chutě a dočasně zrychlí metabolismus, čímž napomáhá odbourávání tuků, zejména v oblasti břicha.
- Sportovci – Užívání sójového proteinu po tréninku je vynikající způsob, jak napomáhat regeneraci svalů, pomáhá předcházet bolestem svalů a urychluje pokrok v tréninku.
- Kulturisté – Užívání sójového proteinu podporuje růst čisté svalové hmoty, zejména ve spojení se silovým tréninkem a nejnovější studie ukazují, že nesnižuje hladinu testosteronu.
Jak užívat sójový protein
Nejběžnější forma sójového proteinu je ve formě prášku. Sójový protein lze smíchat s vodou, mlékem nebo náhražkou mléka a lze jej snadno přidat do potravin, jako jsou smoothies, polévky a kaše. Sójový proteinový prášek lze také použít jako přísadu do jiných receptů, jako jsou palačinky, bylinkové dipy na maso a ryby nebo do sladkostí, jako je fondán. Prášek je považován za protein s pomalým až středním uvolňováním, takže je ideální pro použití spolu s jinými zdroji proteinů a suplementy, ale pokud plánujete doplňky kombinovat, prostudujte si pokyny pro podávání u každého produktu. Použití sójového proteinu jako doplňku může být skutečnou výhodou pro kulturisty, kteří chtějí získat čistou svalovou hmotu. Bílkoviny jsou nezbytnou součástí naší stravy. Sójový protein je považován za kompletní protein a jediný rostlinný zdroj, který obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje pro celkové zdraví. Koneckonců, svaly jsou vyrobeny z bílkovin a musíte se ujistit, že jíte dostatek bílkovin, abyste si udrželi a vybudovali zdravé svaly. Ve skutečnosti může nedostatek příjmu bílkovin bránit vašim ziskům bez ohledu na to, jak tvrdě trénujete.
Je sójový protein účinný pro budování svalů?
Mnoho bylo napsáno o tom, že sójový protein je spojen se sníženou hladinou testosteronu. Tento hormon hraje důležitou roli při budování svalové hmoty, ale nejnovější výzkumy potvrzují, že užívání sójového proteinu nesnižuje hladinu testosteronu a nebude mít negativní dopad na budování svalové hmoty. Studie zjistila, že subjekty, které konzumovaly syrovátkový protein, měly po cvičení dřívější nárůst aminokyselin v krvi. Hladina aminokyselin v krvi však zůstala ještě déle vyšší u těch, kteří užívali sójový protein. To ukazuje, že tělo tráví sójový protein pomaleji než syrovátkový protein, ale stále poskytuje dobré výsledky. Aminokyseliny arginin a leucin hrají důležitou roli při tvorbě svalů a hypertrofii. Sójový protein obsahuje méně leucinu než syrovátkový protein, ale je mnohem bohatší na arginin. Díky tomu je sójový protein o něco méně účinný při obnově svalů, ale stále přináší výsledky. Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje užívat poměr 2:1 syrovátky k sójovému proteinu dvakrát až třikrát denně pro posílení svalové hmoty. Samozřejmě, pokud stavíte na veganské stravě nebo trpíte nesnášenlivostí mléčných výrobků, je sójový protein skvělou alternativou k syrovátkovému proteinu.
Kolik sójového proteinu musím přijmout k budování svalové hmoty?
Pokud je vaším výběrem sójový protein, doporučuje se, abyste každý den ve své stravě konzumovali jeden gram sójového proteinu na kilo tělesné hmotnosti. Chcete-li budovat svalovou hmotu, měli byste se snažit ji zvýšit na přibližně 1,5–2 gramy sójového proteinu na kilo tělesné hmotnosti denně. To vám umožní rychleji získat velikost a sílu. Lepších výsledků také dosáhnete, pokud spotřebu sójového proteinu rovnoměrně rozložíte na celý den. Spíše než se snažit splnit svůj požadavek na dvě nebo tři jídla, zkuste to rozložit na pět nebo více. Tímto způsobem bude mít vaše tělo stálý přísun aminokyselin pro růst a opravu. Pro vaše tělo je také snazší strávit menší a častější jídla než větší porce. Snadný způsob, jak toho dosáhnout, by bylo vypít koktejl vyrobený s izolátem sójového proteinu po tréninku.
V tomto článku jsme se vám rozepsali co je konopný protein.