Jak správně namlít kávu?
Každý má rád ranní šálek dobré kávy. Nejdůležitější krok k tomu, abyste se tam dostali? Mletá vlastní kávová zrna. Na první pohled to může znít příliš hrozivě, než aby to bylo možné řešit. Ale naučit se mlít kávová zrna a dekódovat svět mlýnků na kávu je mnohem jednodušší, než si myslíte.
Nevíte si rady, jaké fitness obleceni vybrat? Napište nám email a my vám poradíme.
Mletí kávových zrn
Kávová zrna by měla vždy projít procesem mletí bezprostředně před spařením. Mletí kávových zrn těsně před uvařením šálku kávy zajišťuje optimální chuť a čerstvost. Mletí kávy uvolňuje přírodní oleje a aromatické látky, které přispívají k jejím komplexním chuťovým tónům. Během 15 minut po namletí kávy se 60 % těchto aromat ztratí, což dokazuje, že mletí vlastních zrn je klíčem k vychutnání lahodného šálku kávy. Je důležité si uvědomit, že způsob mletí kávy hraje roli v její síle a chuťovém profilu. Hrubě mletá káva, která je příliš hrubá, může vyvolat vodnatý, kyselý konečný produkt, zatímco káva, která je příliš namletá, může chutnat příliš hořce.
Mletí vlastních kávových zrn
Jste připraveni začít? Prvním krokem je výběr kvalitních kávových zrn. Doporučujeme zakoupit kávu z nějaké místní malé pražírny, kde většinou najdete kvalitní kávu přímo od farmářů.
Pochopení mletí kávy
Jemné mletí
Jemně mletá káva, strukturou a velikostí napodobuje stolní sůl a nejlépe se používá v espresso strojích.
Střední mletí
Známé jako nejběžnější mletí kávy, střední mletí je univerzální v tom, že může fungovat v různých kávových nápojích. To zahrnuje překapávanou kávu a přelévání.
Hrubé mletí
Hrubé mletí má větší velikost, což usnadňuje průchod vody při vaření. To znamená, že konečný výsledek není tak hořký jako jemné mletí. Hrubé mletí je skvělé pro použití ve french pressu nebo při vaření za studena.
Domácí mlýnky na kávu
Každý kávový znalec ví, že nejlepší šálek kávy začíná čerstvě namletou kávou. Nejběžnějším způsobem, jak dosáhnout tohoto prvního kroku, je mlýnek na kávu. Zvažte tyto oblíbené možnosti:
Čepelový mlýnek na kávu
Čepelový mlýnek na kávu představuje klasický přístup k mletí kávy. Na tomto jednonožovém mlýnku na kávu není tolik nastavení rychlosti, což ponechává prostor pro nesrovnalosti, pokud jde o velikost a strukturu mleté kávy.
Mlýnek na kávu Burr
Mlýnky na kávu Burr jsou oblíbenou možností mezi domácími milovníky kávy. Při mletí kávových zrn používají tlak místo sekání. Výsledkem je mletá káva, která má konzistentnější velikost a strukturu.
Kuželový mlýnek na kávu
Profesionální kónický mlýnek na otřepy, používaný v místních kavárnách, udržuje velikost a strukturu namleté kávy jednotnou díky tvaru otřepů (ne vrtulové listy). Je také známo, že se snáze čistí.
Ruční mlýnek na kávu
Ruční mlýnek na kávu je nezbytný, když jste na cestách nebo doma ztrácíte energii. Nevýhoda? Namletí dostatečné množství kávových zrn na jeden šálek kávy může trvat několik minut a ruční napájení.
Jak namlít kávová zrna bez mlýnku
Nemáte doma mlýnek na kávu? Žádný problém. Mletí kávy doma bez mlýnku vyžaduje trochu inovace s běžným kuchyňským nářadím a v některých případech i mastnotu loktů navíc.
Mixér
Zůstaňte na nízkém nastavení, abyste zabránili přehřátí kávových zrn, což snižuje kvalitu. Použitím mixéru na mletou kávu získáte hrubé až střední mletí, skvělé pro použití ve french pressu nebo při vaření za studena.
Kuchyňský robot
Tlačítko je klíčem k tomu, abyste zabránili přemletí kávových zrn. Díky tomuto nastavení můžete ovládat texturu země.
Hmoždíř a palička
Při použití hmoždíře se držte mletí malého množství kávových zrn. Výsledkem toho může být středně jemné až jemné mletí, perfektní textura pro překapávanou kávu.
Jak dlouho zůstane káva čerstvá po namletí?
I když se vždy doporučuje namlít kávová zrna bezprostředně před vařením pro optimální chuť a kvalitu, příprava čerstvě namleté pražené kávy každé ráno nemusí být pro většinu lidí realistická. V tomto případě je nutné správné skladování. Mletou kávu je nejlepší skladovat ve vzduchotěsné nádobě a dát na chladné a suché místo po dobu až 2-3 týdnů. Je to proto, že když je káva vystavena kyslíku, dochází k oxidaci, což vede k degradaci (snížení trvanlivosti a chuti) kávy.
Proč bychom měli pít kávu?