Zde je vše, co potřebujete vědět o trávicích enzymech


Když jíte vyváženou stravu, počítáte makra a tvrdě trénujete, očekáváte, že se budete cítit nejlépe a dosáhnete požadovaných výsledků. Ale pokud jste se někdy po proteinovém koktejlu cítili nafouknutí nebo jste při snaze o nabrání svalové hmoty nevysvětlitelně zhubnuli, můžete mít problémy se vstřebáváním živin a budete potřebovat podporu trávení.

 

 

Obsah

Co jsou to trávicí enzymy?

Jak fungují trávicí enzymy?

Typy trávicích enzymů

Výhody trávicích enzymů

Jsou trávicí enzymy bezpečné?

Přírodní zdroje trávicích enzymů

Často kladené otázky

 

 

Poté, co jíte, začnou pracovat trávicí enzymy, které vašemu tělu pomohou rozložit a vstřebat bílkoviny, sacharidy, tuky a další živiny z vašeho jídla. Některé trávicí enzymy se přirozeně vyskytují ve vašem těle, ale některé zdravotní stavy mohou způsobit nedostatek enzymů. Patří mezi ně citlivost na potraviny, poruchy trávení a zdravotní stavy slinivky břišní.

 

Doplňky trávicích enzymů se mohou hodit, když vaše tělo jich samo o sobě nevyrábí dostatek, což vede k potenciálním zdravotním problémům. Zde rozebereme, co to je, jak fungují a různé typy trávicích enzymů. Vysvětlíme také výhody doplňků stravy s trávicími enzymy a přírodních zdrojů, které můžete přidat do svého jídelníčku pro zlepšení vašeho trávicího zdraví.

 

Upozornění: Obsah na GymClothes má být informativní povahy, ale neměl by být považován za lékařskou radu. Při zahájení nového tréninkového režimu nebo diety je vždy dobré poradit se s důvěryhodným lékařem. Nejsme lékařský zdroj. Názory a články na tomto webu nejsou určeny k diagnostice, prevenci nebo léčbě zdravotních problémů. Nenahrazují konzultaci s kvalifikovaným lékařem.

 

 

Co jsou trávicí enzymy?

Trávicí enzymy jsou přirozeně se vyskytující látky ve vašem těle, které pomáhají vašemu trávicímu systému rozkládat živiny z potravy, aby se mohly vstřebat a dobře využít.

Například, když se snažíte o vysoký příjem bílkovin, abyste nabrali svaly, potřebujete trávicí enzymy, aby rozložily bílkoviny z potravy na aminokyseliny, které vedou k syntéze svalových bílkovin.

Vše, co získáte z potravy, sacharidy, tuky, cukry, vlákninu, vitamíny, minerály a další živiny, musí být rozloženy trávicími enzymy, aby to vaše tělo absorbovalo[1].

V celém vašem gastrointestinálním systému, včetně úst, žaludku, tenkého střeva, jater, žlučníku a slinivky břišní, jsou trávicí enzymy[2].

 

Související: Znáte zelené superpotraviny?

 

Jak fungují trávicí enzymy?

Trávicí enzymy začnou působit na jídlo, které jíte, tím, že usnadňují rozklad každého sousta na menší složky, které může vaše tělo využít pro energii a cokoli jiného, ​​co potřebuje.

Pokud vaše tělo přirozeně neprodukuje určité trávicí enzymy, můžete mít potíže s trávením potravy, mít alergické reakce a zaznamenat další vedlejší účinky. Možná budete muset do svého těla přidat trávicí enzymy prostřednictvím doplňků stravy.

Lidé s intolerancí laktózy mohou postrádat trávicí enzym, který pomáhá rozkládat laktózu, cukr v mléčných výrobcích. Lidé s celiakií a syndromem dráždivého tračníku (IBS) mohou také postrádat některé trávicí enzymy, které mohou vést k nadýmání, zácpě a bolesti břicha po konzumaci určitých potravin[1].

 

Lidé se zdravotními stavy slinivky, včetně chronické pankreatitidy, rakoviny slinivky břišní a cystické fibrózy, mají často exokrinní pankreatickou insuficienci (EPI). EPI je stav, kdy vaše tělo neprodukuje pankreatické enzymy. Léčba EPI se nazývá pankreatická enzymová substituční terapie (PERT). Jedná se o lékařsky schválené doplňky trávicích enzymů[1].

Můžete také užívat volně prodejné doplňky trávicích enzymů na podporu trávení u méně závažných zdravotních stavů. Nejlepší je poradit se s poskytovatelem zdravotní péče nebo registrovaným dietologem, aby vám vybral ten nejlepší trávicí enzym.

Pokud se rozhodnete užívat doplněk trávicích enzymů, učiníte tak těsně před jídlem, protože trávení začíná ve vašich ústech.

 

Související: Proč si dát kofein před tréninkem?

 

Typy trávicích enzymů

Pojďme konkrétněji a rozebereme různé typy trávicích enzymů. Některé se tvoří přirozeně ve vašem těle, i když ne tělo každého je produkuje kvůli zdravotním problémům. Jiné typy si vaše tělo neumí vyrobit a jsou dostupné ve formě doplňků nebo prostřednictvím potravinových zdrojů.

 

Trávicí enzymy vytvořené ve vašem těle

Zde jsou trávicí enzymy vytvořené ve vašem těle, spolu s tím, ve které části vašeho trávicího systému se nacházejí a jaký typ živin rozkládají[2], [3].

Amyláza

Amyláza je trávicí enzym přítomný v ústech ve slinách a slinivce břišní. Je zodpovědná za štěpení komplexních sacharidů a škrobů na jednoduché cukry.

 

Lipáza

Lipáza je trávicí enzym ve slinivce břišní. Rozkládá lipidy nebo tuky na mastné kyseliny a glycerol.

 

Proteáza

Proteáza se vyskytuje ve vaší slinivce břišní a potřebujete ji k rozložení bílkovin na aminokyseliny.

 

Laktáza

Laktáza je ve vašem tenkém střevě a rozkládá laktózu, cukr v mléčných výrobcích. Lidem s intolerancí laktózy může tento nedostatek chybět.

 

Sacharóza

Sacharóza je také ve vašem tenkém střevě. Rozkládá sacharózu, cukr, který se nachází v ovoci a některé zelenině.

 

Trávicí enzymy, které se nevytvářejí ve vašem těle

Zde jsou dva trávicí enzymy, které vaše tělo nevytváří.

 

Alfa-galaktosidáza

Alfa-galaktosidázové doplňky mohou pomoci rozložit nevstřebatelnou vlákninu ve fazolích, luštěninách a některých mléčných výrobcích. I když jsou tyto potraviny zdravé, mohou často způsobit plynatost a bolesti břicha, pokud nejsou plně stráveny[4].

 

Celuláza

Celulázové doplňky mohou rozkládat celulózu, rostlinnou vlákninu[5].

 

Rostlinné trávicí enzymy

Některé trávicí enzymy jsou dostupné v rostlinných doplňcích nebo potravinových zdrojích.

 

Bromelain

Bromelain je trávicí enzym nalezený v ananasu, který štěpí bílkoviny. Bromelain může mít další terapeutické a protizánětlivé výhody[6].

 

Papain

Papain je trávicí enzym, který se nachází v papáji. Stejně jako bromelain napomáhá štěpení bílkovin a může mít další zdravotní přínosy[7].

 

Výhody trávicích enzymů

Většina výzkumů doplňků trávicích enzymů ukazuje, že mohou být přínosem pro lidi s poruchami trávení a zdravotními stavy slinivky břišní. Některé důkazy naznačují, že doplňky trávicích enzymů mohou být přínosem pro lidi bez zdravotních potíží tím, že posilují jejich trávicí systém a zlepšují zdraví jejich střev. Mohou také hrát roli při regeneraci svalů.

 

Mohou podporovat trávicí systém

Jedinci, kteří nemají problémy se zažíváním nebo slinivkou, často užívají volně prodejné doplňky trávicích enzymů, aby zlepšili zdraví svého trávicího traktu. Existují omezené důkazy na podporu této výhody, ale je to možné. Přidání doplňků trávicích enzymů vám může pomoci lépe absorbovat živiny z potravy.

Některé výzkumy ukazují, že některé doplňky trávicích enzymů mohou mít protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Teoreticky může snížení zánětu v trávicím systému pomoci zlepšit trávení[8].

Existuje teorie, že přirozené trávicí enzymy s věkem ubývají, což může u starších dospělých vést k podvýživě. Výzkum ukazuje, že u stárnoucích dospělých ztrácí gastrointestinální trakt funkci[9].

 

Související: Jaké jsou nejlepší suplementy na cvičení?

 

Mohou zlepšit zdraví střev

Zdraví střev je populární pojem v oblasti zdraví a wellness. Mnoho doplňků slibuje zlepšení zdraví střev, ale co to znamená?

Neexistuje žádná vědecká definice zdraví střev. Dobré zdraví střev může odkazovat na několik pozitivních aspektů gastrointestinálního traktu, schopnost účinně trávit potravu a absorbovat živiny, nedostatek gastrointestinálních poruch, stabilní mikroflóry ve střevech a posílit imunitní systém[10].

 

Doplňky trávicích enzymů mohou pomoci s některými z těchto zdravotních markerů u jedinců bez zdravotních potíží. Časté vedlejší účinky, jako je plynatost a nadýmání, mohou naznačovat špatné trávení a vstřebávání.

 

V jedné studii lidé bez zažívacích potíží užívali enzymový doplněk obsahující amylázu, lipázu a proteázu před jídlem a po jídle. Hlásili méně plynatosti a nadýmání než kontrolní skupina[8].

Pro celkové zdraví střev je důležité jíst zdravou stravu a zůstat hydratovaný. Možná budete chtít zahrnout prebiotika a probiotika (nebo potraviny, které je obsahují), abyste pomohli udržet zdravou mikroflóru[10].

 

Mohou prospět silovým sportovcům

Siloví sportovci vědí, že schopnost absorbovat aminokyseliny z bílkovin je pro svalovou hypertrofii rozhodující. Vaše tělo potřebuje rozložit a vstřebat bílkoviny, aby budovalo svalovou hmotu a zotavovalo se z tréninku. Dvě studie naznačují, že doplňky trávicích enzymů obsahující proteázu mohou pomoci.

Jedna studie byla provedena na mužích, kteří užívali doplňkovou směs proteáz a koncentrátu syrovátkové bílkoviny. Prokázali zvýšenou rychlost absorpce aminokyselin. Mnoho lidí může mít potíže s trávením syrovátkové bílkoviny, takže doplněk trávicího enzymu na bázi proteázy by mohl pomoci[11].

 

Další studie byla provedena na dvou skupinách mužů provozujících downhill. Po tréninku jedna skupina užívala doplněk trávicího enzymu proteázy a druhá skupina placebo. Skupina s proteázou hlásila menší bolestivost svalů s opožděným nástupem (DOMS) a rychlejší obnovu svalové funkce než skupina s placebem. Studie naznačila, že suplementace proteázou může pomoci snížit bolestivost svalů a zlepšit regeneraci[12].

 

Související: Co jíst po tréninku?

 

Mohou pomoci při léčbě poruch trávení

Doplňky trávicích enzymů mohou pomoci léčit poruchy trávení, včetně intolerance laktózy, celiakie a syndromu dráždivého tračníku (IBS).

Asi 75 procent lidí na celém světě trpí určitou intolerancí laktózy, neschopností strávit laktózu (cukr přítomný v mléčných výrobcích). Laktózové doplňky mohou pomoci zmírnit vedlejší účinky konzumace mléčných výrobků, včetně nadýmání, nevolnosti, průjmu a bolesti břicha[1].

Doplňky trávicích enzymů mohou pomoci při léčbě celiakie, ale nejsou tak účinné. Celiakie je stav, kdy požití lepku způsobuje zánět v tenkém střevě, což způsobuje nadýmání, zácpu a bolesti břicha. Prolyl endopeptidázy(PEP), směs proteáz, mohou pomoci, ale jedinou současnou léčbou celiakie je bezlepková dieta[1].

IBS se liší od intolerance laktózy a celiakie, protože neexistuje žádná konkrétní potravina, která ji spouští. Lidé s IBS pociťují plynatost, nadýmání, průjem, zácpu, bolesti břicha a nepravidelné pohyby střev. Je zapotřebí další výzkum doplňků trávicích enzymů a IBS, ale některé studie ukazují, že by mohly pomoci.

 

Galakto-oligosacharidy (GOS) jsou typem dietních fermentovatelných sacharidů (FODMAP), které často spouštějí příznaky IBS. Zdravotníci někdy doporučují pro IBS dietu s nízkým obsahem FODMAP. Jedna studie byla provedena na lidech s citlivostí na GOS a FODMAP. Před jídlem si vzali doplněk alfa-galaktosidázy a snížili příznaky IBS[13].

 

Jiná studie ukázala, že lidé s IBS užívající enzymový doplněk stravy v kombinaci s beta-glukanem a inositolem snížili nadýmání, plynatost a bolesti břicha[14].

Související: Proč je avokádo zdravé?

 

Pomáhají léčit zdravotní problémy slinivky břišní

Pankreasové enzymy jsou jediné doplňky trávicích enzymů schválené Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Lékař je musí předepsat, často ve formě pankreatické enzymové substituční terapie (PERT)[1].

 

PERT pomáhá léčit lidi s exokrinní pankreatickou insuficiencí (EPI). Lidé s EPI si nemohou sami vytvářet pankreatické enzymy. EPI je běžná u rakoviny slinivky břišní, chronické pankreatitidy, cystické fibrózy a diabetu[1].

Kromě vytváření pankreatických enzymů nezbytných pro jejich zdraví výzkum ukazuje, že PERT může zmírnit bolesti břicha u lidí s chronickou pankreatitidou[1].

 

Jsou trávicí enzymy bezpečné?

Kromě PERT, který musí předepsat lékař, nejsou doplňky trávicích enzymů schváleny FDA. K prodeji doplňky stravy nemusí být schváleny FDA. To neznamená, že jsou nebezpečné, ale je to něco, co je třeba si zapamatovat[15].

 

Doplňky trávicích enzymů jsou dostupné jako volně prodejné produkty ve formě žvýkaček a pilulek. Dneska je seženete už i v obchodech, stejně tak jako šaty, overaly a legíny. Přírodní nebo rostlinné doplňky mohou být bezpečné, ale stále mohou způsobovat vedlejší účinky.

Před vyzkoušením nového doplňku je důležité poradit se s poskytovatelem zdravotní péče, jako je odborník na výživu nebo registrovaný dietetik, který vám poskytne řádnou lékařskou radu.

 

Související: Můžeme si dát před běháním pre-workout?

 

Přírodní zdroje trávicích enzymů

Přirozené trávicí enzymy můžete získat zařazením určitých rostlinných potravin do svého jídelníčku. Tyto potraviny mohou také zlepšit vaše trávicí zdraví a zdraví střev.

 

  • Ananas obsahuje bromelain[6]
  • Papáje obsahují papain[7]
  • Banány obsahují amylázu[16]
  • Mango obsahuje amylázu[17]
  • Kiwi obsahuje proteázu[18]
  • Avokádo obsahuje lipázu[19]
  • Kysané zelí, kimchi, kefír a další fermentované potraviny obsahují proteázu, prebiotika a probiotika[20]
  • Med obsahuje amylázu[21]
  • Zázvor obsahuje proteázu[22]

 

Závěr

Trávicí enzymy pomáhají vašemu tělu rozkládat bílkoviny, sacharidy, tuky a další živiny, abyste je mohli vstřebat. Absorpce živin je rozhodující pro celkové zdraví a budování svalů. Vaše tělo si vytváří některé enzymy samo, ale pokud jste někdy po jídle zažili nepříjemné gastrointestinální vedlejší účinky, možná budete chtít podporu prostřednictvím doplňku stravy.

Lidé s normálním zdravotním stavem trávicího traktu a slinivky břišní užívají doplňky trávicích enzymů, aby nahradily ty, které si jejich tělo nevytváří. Mohou být také přínosem pro silové sportovce tím, že zvyšují vstřebávání aminokyselin z bílkovin a urychlují regeneraci svalů. Tyto doplňky mohou také přispět ke zdraví vašeho trávicího traktu a celkovému zdraví střev. Pokud neholdujete doplňkům, vždy můžete zvýšit příjem potravin, jako je ananas a papája pro jejich přirozenou podporu.

 

Související: Co bychom měli jíst před spaním?

 

Často kladené otázky

Máte nějaké přetrvávající otázky? Zde máme odpovědi.

 

Jaké trávicí enzymy jsou nejlepší?

Nejlepší trávicí enzymy pro vás závisí na individuálních faktorech. Nejlepší je poradit se s poskytovatelem zdravotní péče nebo registrovaným dietologem.

 

Opravdu trávicí enzymy fungují?

Výzkum ukazuje, že doplňky trávicích enzymů mohou fungovat u lidí s nedostatkem enzymů, některými poruchami trávení a zdravotními stavy slinivky. Lidem bez těchto zdravotních potíží mohou pomoci zlepšit trávení a vstřebávání živin, ale vaše individuální zkušenosti se mohou lišit.

 

Jaké jsou výhody užívání trávicích enzymů?

Mezi výhody užívání trávicích enzymů patří silný trávicí systém, potenciálně lepší zdraví střev, lepší vstřebávání živin pro budování svalů, regeneraci svalů a pomáhají při léčbě poruch trávení a zdravotních stavů slinivky.

 

 

Reference

[1] Ianiro, G., Pecere, S., Giorgio, V., Gasbarrini, A., & Cammarota, G. (2016). Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. Current drug metabolism, 17(2), 187–193. - https://doi.org/10.2174/138920021702160114150137

[2] Patricia JJ, Dhamoon AS. Physiology, Digestion. [Updated 2022 Sep 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544242/

[3] National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - U.S. Department of Health and Human Services - Your Digestive System & How it Works - https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works

[4] Fabris E, Bulfoni M, Nencioni A, Nencioni E. Intra-Laboratory Validation of Alpha-Galactosidase Activity Measurement in Dietary Supplements. Molecules. 2021; 26(6):1566. - https://doi.org/10.3390/molecules26061566

[5] Dashtban, M., Maki, M., Leung, K. T., Mao, C., & Qin, W. (2010). Cellulase activities in biomass conversion: measurement methods and comparison. Critical reviews in biotechnology, 30(4), 302–309. - https://doi.org/10.3109/07388551.2010.490938

[6] Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnology research international, 2012, 976203. - https://doi.org/10.1155/2012/976203

[7] Kostiuchenko, O., Kravchenko, N., Markus, J., Burleigh, S., Fedkiv, O., Cao, L., Letasiova, S., Skibo, G., Fåk Hållenius, F., & Prykhodko, O. (2022). Effects of Proteases from Pineapple and Papaya on Protein Digestive Capacity and Gut Microbiota in Healthy C57BL/6 Mice and Dose-Manner Response on Mucosal Permeability in Human Reconstructed Intestinal 3D Tissue Model. Metabolites, 12(11), 1027. - https://doi.org/10.3390/metabo12111027

[8] Edakkanambeth Varayil, J., Bauer, B. A., & Hurt, R. T. (2014). Over-the-counter enzyme supplements: what a clinician needs to know. Mayo Clinic proceedings, 89(9), 1307–1312. - https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2014.05.015

[9] Rémond, D., Shahar, D. R., Gille, D., Pinto, P., Kachal, J., Peyron, M. A., Dos Santos, C. N., Walther, B., Bordoni, A., Dupont, D., Tomás-Cobos, L., & Vergères, G. (2015). Understanding the gastrointestinal tract of the elderly to develop dietary solutions that prevent malnutrition. Oncotarget, 6(16), 13858–13898. - https://doi.org/10.18632/oncotarget.4030

[10] Bischoff S. C. (2011). 'Gut health': a new objective in medicine?. BMC medicine, 9, 24. - https://doi.org/10.1186/1741-7015-9-24

[11] Oben, J., Kothari, S. C., & Anderson, M. L. (2008). An open label study to determine the effects of an oral proteolytic enzyme system on whey protein concentrate metabolism in healthy males. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 5, 10. -https://doi.org/10.1186/1550-2783-5-10

[12] Miller, P. C., Bailey, S. P., Barnes, M. E., Derr, S. J., & Hall, E. E. (2004). The effects of protease supplementation on skeletal muscle function and DOMS following downhill running. Journal of sports sciences, 22(4), 365–372. - https://doi.org/10.1080/02640410310001641584

[13] Tuck, C. J., Taylor, K. M., Gibson, P. R., Barrett, J. S., & Muir, J. G. (2018). Increasing Symptoms in Irritable Bowel Symptoms With Ingestion of Galacto-Oligosaccharides Are Mitigated by α-Galactosidase Treatment. The American journal of gastroenterology, 113(1), 124–134. - https://doi.org/10.1038/ajg.2017.245

[14] Spagnuolo, R., Cosco, C., Mancina, R. M., Ruggiero, G., Garieri, P., Cosco, V., & Doldo, P. (2017). Beta-glucan, inositol and digestive enzymes improve quality of life of patients with inflammatory bowel disease and irritable bowel syndrome. European review for medical and pharmacological sciences, 21(2 Suppl), 102–107. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28724171/

[15] Ronis, M. J. J., Pedersen, K. B., & Watt, J. (2018). Adverse Effects of Nutraceuticals and Dietary Supplements. Annual review of pharmacology and toxicology, 58, 583–601. - https://doi.org/10.1146/annurev-pharmtox-010617-052844

[16] Bassinello, P. Z., Cordenunsi, B. R., & Lajolo, F. M. (2002). Amylolytic activity in fruits: comparison of different substrates and methods using banana as model. Journal of agricultural and food chemistry, 50(21), 5781–5786. - https://doi.org/10.1021/jf011370p

[17] Peroni, F. H., Koike, C., Louro, R. P., Purgatto, E., do Nascimento, J. R., Lajolo, F. M., & Cordenunsi, B. R. (2008). Mango starch degradation. II. The binding of alpha-amylase and beta-amylase to the starch granule. Journal of agricultural and food chemistry, 56(16), 7416–7421. - https://doi.org/10.1021/jf800469w

[18] Sugiyama, S., Hirota, A., Okada, C., Yorita, T., Sato, K., & Ohtsuki, K. (2005). Effect of kiwifruit juice on beef collagen. Journal of nutritional science and vitaminology, 51(1), 27–33. - https://doi.org/10.3177/jnsv.51.27

[19] Tursi, J. M., Phair, P. G., & Barnes, G. L. (1994). Plant sources of acid stable lipases: potential therapy for cystic fibrosis. Journal of paediatrics and child health, 30(6), 539–543. - https://doi.org/10.1111/j.1440-1754.1994.tb00730.x

[20] Şanlier, N., Gökcen, B. B., & Sezgin, A. C. (2019). Health benefits of fermented foods. Critical reviews in food science and nutrition, 59(3), 506–527. - https://doi.org/10.1080/10408398.2017.1383355

[21] Babacan, S., & Rand, A. G. (2007). Characterization of honey amylase. Journal of food science, 72(1), C050–C55. - https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2006.00215.x

[22] Moon S. S. (2018). Effect of Proteolytic Enzymes and Ginger Extract on Tenderization of M. pectoralis profundus from Holstein Steer. Korean journal for food science of animal resources, 38(1), 143–151. - https://doi.org/10.5851/kosfa.2018.38.1.143

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu