Vedlejší účinky probiotik a na která probiotika si dát pozor?


Ať už je vaším hlavním cílem nabrat svaly nebo nacpat více závaží na činku, pravděpodobně do svého jídelníčku nacpete tolik bílkovin, kolik můžete. A i když je vysokoproteinová dieta obecně bezpečným přístupem, po tom všem tom syrovátkovém proteinovém prášku ve vašich koktejlech nejsou určité gastrointestinální potíže neslýchané.

 

Jaké jsou vedlejší účinky probiotik

Autor fotografie: Artem Podrez/pexels.com

 

Obsah

Co jsou probiotika?

Jaké jsou vedlejší účinky probiotik?

Kolik probiotik bych měl užívat?

Jsou probiotika bezpečná?

Často kladené otázky

 

 

Mnoho lidí užívá probiotické doplňky ke zlepšení zdraví střev. Ačkoli myšlenkou je snížit vedlejší účinky na trávení, někdy mohou některé kmeny probiotik samy o sobě vyvolat krátkodobější vedlejší účinky. Nežádoucí účinky probiotik jsou častější u lidí s gastrointestinálními onemocněními, ale mohou postihnout kohokoli. Zde je to, co byste měli vědět.

 

Upozornění: Obsah na GymClothes má být informativní povahy, ale neměl by být považován za lékařskou radu. Při zahájení nového tréninkového režimu nebo diety je vždy dobré poradit se s důvěryhodným lékařem. Nejsme lékařský zdroj. Názory a články na tomto webu nejsou určeny k diagnostice, prevenci nebo léčbě zdravotních problémů. Nenahrazují konzultaci s kvalifikovaným lékařem. 

 

Co jsou probiotika?

Pochopení probiotik a toho, proč je lidé berou, začíná pochopením bakterií ve vašem střevě a několika klíčových pojmů[1].

  • Váš gastrointestinální trakt obsahuje více než 100 bilionů mikroorganismů, mezi které patří bakterie, houby a viry.
  • Společenství mikroorganismů, nazývaných také mikroby, se nazývá mikrobiota.
  • Mikrobiom se týká všech mikroorganismů a mikroflóry. Mikrobiom si můžete představit jako jeho vlastní orgán, který je klíčový pro vaše celkové zdraví.

Mikrobi ve vašich střevech mohou ovlivnit vaše zdraví tím, že ovlivňují váš metabolický a imunitní systém. Chcete přeci dobrou rozmanitost střevních bakterií a dalších mikrobů ve vašem střevním mikrobiomu. Větší rozmanitost vede k lepšímu zdraví střev.

Nižší diverzita bakterií ve střevě je spojována se zánětlivým onemocněním střev(IBD), lupénkou, diabetem 1. a 2. typu, ekzémem a celiakií[1].

 

Související: Nejlepší probiotika pro ženy

 

Vaše celková strava, některé léky, životní návyky a určité zdravotní stavy mohou poškodit vaši střevní mikroflóru a odebrat její rozmanitost. Zde přicházejí na řadu probiotika[1].

 

Výhody probiotik

kimchi a probiotika

Autor fotografie: makafood/pexels.com

 

Probiotikum znamená v řečtině „pro život“. Ferdinand Vergin tento termín zavedl v roce 1954 a nazval probiotika dobrými bakteriemi. V roce 1989 se definice upřesnila: probiotika jsou mikroorganismy, které svému hostiteli (v tomto případě člověku) nabízejí zdravotní výhody[2].

 

V roce 2002 se FAO (Organizace OSN pro výživu a zemědělství) a WHO (Světová zdravotnická organizace) dohodly na jeho současné definici. Uvádějí, že probiotika jsou „živé kmeny přísně vybraných mikroorganismů, které, pokud jsou podávány v přiměřeném množství, propůjčují hostiteli zdravotní přínos“[2].

Existují také prebiotika a synbiotika, kombinace prebiotik a probiotik. Všechny tři jsou druhy živých bakterií, které přidáte do svého gastrointestinálního traktu a které mohou pomoci růstu dobrých bakterií ve vašem střevě. Kombinace probiotik a prebiotik do synbiotik jim může pomoci lépe přežít[2].

Výzkum ukazuje mnoho zdravotních přínosů probiotik, koneckonců jejich definice je „prospěšné bakterie“[2].

  • Probiotika mohou pomoci léčit gastrointestinální zdravotní stavy, včetně IBS, zánětlivého onemocnění střev, ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby[2].
  • Probiotika ovlivňují vaši imunitu a mohou pomoci posílit váš imunitní systém[2].
  • Některé kmeny probiotik mohou pomoci snížit průjem spojený s antibiotiky (AAD). Čtyři metaanalýzy ukázaly, že Saccharomyces boulardii a Lactobacillus rhamnosus GG jsou nejužitečnějšími při snižování AAD[3].
  • Systematický přehled zjistil, že určité kmeny probiotik by mohly snížit dolní gastrointestinální symptomy u lidí s IBS a zabránit průjmu spojenému s antibiotiky[4].

 

Související: Co jsou prebiotika?

 

Zdroje probiotik

Většina zdravotních přínosů probiotik na základě výzkumu ukazuje, že mohou pomoci lidem s gastrointestinálními onemocněními. Mohou být stále užitečné pro lidi bez těchto zdravotních stavů ke zlepšení jejich zdraví střev, diverzity střev a imunity.

Probiotika můžete získat z potravinových zdrojů nebo užíváním probiotických doplňků.

 

Probiotické potraviny:

 

Pokud užíváte probiotický doplněk, je nejlepší se nejprve poradit s poskytovatelem zdravotní péče. Různá probiotika jsou vhodná pro různé zdravotní přínosy.

 

Zde jsou nejčastější bakteriální kmeny, které uvidíte v probiotických doplňcích[1], [2].

  • Bifidobacterium
  • Lactobacillus
  • Lactococcus
  • Streptococcus
  • Enterococcus
  • Saccharomyces boulardii
  • Acidophilus

 

Související: Probiotické potraviny

 

Jaké jsou vedlejší účinky probiotik?

Zdá se, že některé probiotické produkty vyvolávají vedlejší účinky častěji u lidí se zánětlivým onemocněním střev. Ostatní lidé mohou pociťovat gastrointestinální příznaky, bolesti hlavy a alergické reakce.

 

Gastrointestinální příznaky

Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou gastrointestinální příznaky. Systematický přehled a metaanalýza zkoumaly gastrointestinální vedlejší účinky u lidí se zánětlivým onemocněním střev užívajících probiotika. Příznaky byly nadýmání, zácpa, plynatost, bolesti břicha, nevolnost a měkká stolice. Příznaky mohou být krátkodobé a horší, když poprvé začnete užívat probiotika[5].

 

Jiná studie uvádí, že nadýmání a plynatost jsou nejčastějšími vedlejšími účinky probiotik a že se jinak zdají být dobře snášeny[6].

 

Aminy mohou způsobovat bolesti hlavy

Některé probiotické produkty a potraviny obsahují biogenní aminy. Aminy jsou látky, které mohou fungovat jako neurotransmitery. Často se vyskytují ve fermentovaných potravinách, sýrech, víně a bakteriálních kmenech Lactobacillus, Lactococcus a Enterococcus[7], [8].

Příklady aminů zahrnují histamin, tyramin a fenylethylamin. Jako neurotransmiter mohou aminy zvýšit průtok krve z vašeho centrálního nervového systému a způsobit bolesti hlavy. Aminy mohou být také zodpovědné za některé gastrointestinální vedlejší účinky a změnu chuti[5].

 

Související: Pomáhají probiotika při hubnutí?

 

Histamin může vyvolat alergické reakce

probiotika a nadýmání

Autor fotografie: nicoletaionescu/istockphoto.com

 

Histamin je jeden typ aminu, který se nachází ve fermentovaných potravinách a probiotických produktech. U některých lidí může konzumace aminů příliš zvýšit histamin v trávicím traktu. Jejich tělo je může interpretovat jako alergeny a vyvolat alergickou reakci. Může to být podobné jako potravinová intolerance. Příznaky mohou zahrnovat zčervenání kůže, nevolnost, bolesti břicha a bolesti hlavy[9], [10].

Alergická reakce na probiotika může také nastat, pokud je někdo alergický na laktózu, sóju nebo lepek. Mnoho probiotických produktů je považováno za mléčné a obsahují laktózu. U lidí s intolerancí laktózy se mohou objevit nežádoucí účinky nadýmání, zácpa, bolesti břicha nebo alergická reakce[11].

 

Další vedlejší účinky pro lidi s gastrointestinálními onemocněními

Primární systematický přehled a metaanalýza vedlejších účinků probiotik se týkala lidí se zánětlivými onemocněními střev, včetně Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy. Výzkum naznačuje, že lidé s těmito zdravotními stavy mohou být náchylnější k vedlejším účinkům probiotik[5].

 

Související: Co je to kreatin?

 

Kolik probiotik bych měl užívat?

Při užívání nového doplňku stravy, včetně probiotického doplňku, je nejlepší vyhledat lékařskou pomoc u poskytovatele zdravotní péče.

Dávkování probiotik je v CFU, což znamená jednotky tvořící kolonie. V současném výzkumu neexistuje žádné standardní minimální množství CFU (nebo mikroorganismů), které je třeba přijmout, abyste získali zdravotní výhody probiotik. Probiotické produkty by měly mít alespoň několik miliard CFU, aby byly účinné. Někteří považují vyšší čísla za lepší, ale je zapotřebí více výzkumu[6].

 

Do svého jídelníčku můžete také zařadit probiotické potraviny, jako je jogurt, kysané zelí, kimchi a fermentované potraviny.

 

Jsou probiotika bezpečná?

Probiotické produkty jsou doplňky stravy, jejichž prodej nemusí být schválen americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Některé, ale ne všechny, probiotické produkty byly FDA označeny jako „obecně považované za bezpečné“ (GRAS). Aby bylo možné získat označení GRAS, musí být vědecky prokázáno, že výrobek nezpůsobuje poškození, pokud se používá k určenému účelu[2], [12].

 

Než si vyberete probiotický doplněk, zkontrolujte, zda jej FDA označil jako GRAS.

Systematický přehled bezpečnosti probiotik uvádí, že důkazy většinou ukazují, že probiotika jsou bezpečná. Existují však případy, kdy mohou způsobit nežádoucí účinky, jako je sepse, gastrointestinální ischemie a fungémie. Ty se vyskytly u lidí s narušeným imunitním systémem, kriticky nemocných na jednotce intenzivní péče a dalších hospitalizovaných a pooperačních pacientů[13].

 

Probiotika také nemusí být bezpečná pro kojence. Probiotika způsobila těžké a smrtelné infekce u kriticky nemocných a předčasně narozených dětí a FDA před tím varovala poskytovatele zdravotní péče[14].

V některých případech mohou probiotika způsobit infekce nebo rezistenci na antibiotika u lidí s oslabenou imunitou. Některé probiotické doplňky nemusí uvádět všechny mikroorganismy a mohou obsahovat škodlivé bakterie[14].

 

Související: Co jíst před tréninkem?

 

Očekávejte některé vedlejší účinky

Dobré zdraví střev je více než jen trend v odvětví doplňků stravy. Může ovlivnit váš trávicí, imunitní a metabolický systém. Jednou složkou dobrého zdraví střev je rozmanitý střevní mikrobiom s mnoha různými řetězci dobrých bakterií. Užívání probiotik, v potravinách nebo doplňcích, může tuto rozmanitost zvýšit.

Probiotika mohou mít několik vedlejších účinků, většinou nadýmání, zácpu a plynatost. Někdy kvůli nim budete muset odložit své oblíbené fitness legíny a vyčkat než vedlejší účinky odezní. Mohou také vyvolat bolesti hlavy a alergické reakce. Nežádoucí účinky mohou být krátkodobé a odezní, jakmile si na ně zvyknete. Obecně jsou považovány za bezpečné, ale lidé s oslabenou imunitou se jim mohou chtít vyhnout.

 

Často kladené otázky

Skončeme s některými z vašich nejpalčivějších otázek.

 

Mají probiotika vedlejší účinky?

Probiotika mohou vyvolat gastrointestinální vedlejší účinky, jako je nadýmání, zácpa a plynatost. Mohou také způsobit bolesti hlavy a alergické reakce. Kriticky nemocní lidé a kojenci mohou také zaznamenat infekce spojené s požitím.

 

Škodí vám probiotika?

Probiotika se zdají být pro většinu lidí bezpečná. Nacházejí se v mnoha zdrojích potravy. Pokud máte oslabenou imunitu, je nejlepší se poradit s poskytovatelem zdravotní péče.

 

Můžete mít příliš mnoho probiotik?

Příliš mnoho probiotik by mohlo stimulovat přemnožení bakterií. Nejlepší je dodržovat doporučené dávkování nebo se poradit s lékařem.

 

Reference

[1] Valdes, A. M., Walter, J., Segal, E., & Spector, T. D. (2018). Role of the gut microbiota in nutrition and health. BMJ (Clinical research ed.), 361, k2179. - https://doi.org/10.1136/bmj.k2179

[2] Markowiak, P., & Śliżewska, K. (2017). Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health. Nutrients, 9(9), 1021. -  https://doi.org/10.3390/nu9091021

[3] Guarino, A., Guandalini, S., & Lo Vecchio, A. (2015). Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea. Journal of clinical gastroenterology, 49 Suppl 1, S37–S45. - https://doi.org/10.1097/MCG.0000000000000349

[4] Hungin, A. P. S., Mitchell, C. R., Whorwell, P., Mulligan, C., Cole, O., Agréus, L., Fracasso, P., Lionis, C., Mendive, J., Philippart de Foy, J. M., Seifert, B., Wensaas, K. A., Winchester, C., de Wit, N., & European Society for Primary Care Gastroenterology (2018). Systematic review: probiotics in the management of lower gastrointestinal symptoms - an updated evidence-based international consensus. Alimentary pharmacology & therapeutics, 47(8), 1054–1070. - https://doi.org/10.1111/apt.14539

[5] Dore, M. P., Bibbò, S., Fresi, G., Bassotti, G., & Pes, G. M. (2019). Side Effects Associated with Probiotic Use in Adult Patients with Inflammatory Bowel Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 11(12), 2913. - https://doi.org/10.3390/nu11122913

[6] Williams N. T. (2010). Probiotics. American journal of health-system pharmacy : AJHP : official journal of the American Society of Health-System Pharmacists, 67(6), 449–458. - https://doi.org/10.2146/ajhp090168

[7] Alvarez, M. A., & Moreno-Arribas, M. V. (2014). The problem of biogenic amines in fermented foods and the use of potential biogenic amine-degrading microorganisms as a solution. Trends in Food Science & Technology, 39(2), 146-155. - https://doi.org/10.1016/j.tifs.2014.07.007

[8] Broadley, K. J., Akhtar Anwar, M., Herbert, A. A., Fehler, M., Jones, E. M., Davies, W. E., Kidd, E. J., & Ford, W. R. (2009). Effects of dietary amines on the gut and its vasculature. The British journal of nutrition, 101(11), 1645–1652. - https://doi.org/10.1017/S0007114508123431

[9] Ortolani, C., & Pastorello, E. A. (2006). Food allergies and food intolerances. Best practice & research. Clinical gastroenterology, 20(3), 467–483. - https://doi.org/10.1016/j.bpg.2005.11.010

[10] Nout, M. (2014). Food Technologies: Fermentation. Encyclopedia of Food Safety, 168-177. - https://doi.org/10.1016/B978-0-12-378612-8.00270-5

[11] Mattila-Sandholm, T., Myllärinen, P., Crittenden, R., Mogensen, G., Fondén, R., & Saarela, M. (2002). Technological challenges for future probiotic foods. International Dairy Journal, 12(2-3), 173-182. - https://doi.org/10.1016/S0958-6946(01)00099-1

[12] Hoffmann DE, Fraser CM, Palumbo F, Ravel J, Rowthorn V, Schwartz J. Probiotics: achieving a better regulatory fit. Food Drug Law J. 2014;69(2):237-ii. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6114170/

[13] Didari, T., Solki, S., Mozaffari, S., Nikfar, S., & Abdollahi, M. (2014). A systematic review of the safety of probiotics. Expert opinion on drug safety, 13(2), 227–239. - https://doi.org/10.1517/14740338.2014.872627

[14] U.S. Department of Health and Human Services - National Center for Complementary and Integrative Health - Probiotics: What You Need To Know - https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-usefulness-and-safety

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu