Vitamín K účinky
Existuje 13 vitamínů a 16 základních minerálů, které tělo potřebuje, aby prosperovalo, ale některé jsou známější než jiné. Vitamin K je jedním z nejméně známých vitaminů a byl objeven až ve 30. letech minulého století. V tomto článku se podíváme na to, co je vitamín K, k čemu slouží, kde ve stravě jej lze nalézt a jaké jsou výhody suplementace.
Historie vitaminu K
Vitamin K byl poprvé objeven Henrikem Damem, když zkoumal roli cholesterolu ve stravě. Zjistil, že omezení cholesterolu ve stravě kuřat vedlo k nedostatečné koagulaci ran. Identifikoval sekundární sloučeninu vedle cholesterolu, která byla zodpovědná za koagulaci. Sloučenina byla pojmenována koagulační vitamín a tak vznikl vitamín K. V roce 1974 byly funkce vitaminu K plně prozkoumány a poprvé byl správně pochopen proces koagulace. Ale vitamín K je stále studován dnes, s živou debatou o jeho výhodách jako doplňku.
Funkce vitaminu K
Jak jsme již zmínili, hlavní funkcí vitaminu K je srážení krve. Pomáhá také podporovat zdravé kosti a zlepšený kardiovaskulární systém. Vitamin K byl zvažován jako léčba proti stárnutí a může dokonce pomoci zpomalit růst nádorů u pacientů s rakovinou, ale tyto výhody nejsou v současné době podporovány vědeckými studiemi a mohou být k ničemu.
Kde lze vitamín K nalézt ve vaší stravě?
Vitamin K se nachází především v zelené listové zelenině, jako je špenát a brokolice, lze jej nalézt také v kapustě, pokud ji vydržíte jíst. Vitamin K se nachází také v mase a mléčných výrobcích a také vejcích. Existují dokonce některé druhy ovoce, které ho obsahují. Přestože mnoho potravin obsahuje vitamín K, je ve skutečnosti poměrně obtížné dosáhnout doporučeného denního příjmu. Je to proto, že vitamín K se špatně vstřebává a zatímco mnoho potravin obsahuje vitamín K, žádná z nich ho neobsahuje dostatek. Vitamín K je proto jedním z mála vitamínů, které se rozhodně vyplatí doplňovat. I když jíst více potravin, které obsahují vitamín K (zejména zelená listová zelenina), je samozřejmě dobrý začátek.
Výhody vitamínu K
Existuje několik výhod suplementace vitamínem K. Ačkoli mnohé z výhod jsou zcela specifické pro určité podmínky, spíše než aby to byly obecné výhody.
- Vitamin K může snížit riziko zlomenin kostí, studie z roku 2013 zjistila, že suplementace vitaminu K u zdravých žen po menopauze vedlo k významnému snížení zlomenin kostí. Podobná studie na ženách s osteoporózou zjistila, že 2 roky suplementace vitaminem K vedlo ke zvýšení hustoty kostních minerálů, což by snížilo riziko zlomenin.
- Vitamin K může snížit úmrtnost u lidí trpících rakovinou jater. I když existuje několik studií, které prokázaly trend ke snížení úmrtnosti u lidí s rakovinou jater, kteří užívají vitamin K, výsledky nebyly statisticky významné.
- Vitamin K může pomoci snížit tvorbu modřin. Existují určité důkazy, že při místní aplikaci (na kůži) může vitamin K zkrátit dobu, po kterou modřina trvá. To však není prokázáno a neplatí to pro pravidelnou suplementaci.
- Suplementace vitaminu K u lidí, kteří ho mají nedostatek, může vést ke ztrátě tuku. Existuje několik studií, které prokázaly, že užívání vitaminu K může vést ke ztrátě tuku. Ale než se příliš vzrušíte, výsledky nejsou jednoznačné a zdá se, že to funguje pouze u žen, které mají nízkou hladinu vitamínu K.
- Suplementace vitaminu K může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zdá se, že existují určité důkazy, že suplementace vitaminem K může vést ke snížení vaskulární kalcifikace, markeru kardiovaskulárních chorob.
Měli byste doplňovat vitamín K?
Protože je obtížné získat doporučené množství pro vitamín K ze stravy, zdá se, že suplementace je dobrý nápad. Suplementace má určité výhody, zejména pokud jste starší nebo máte rakovinu jater. Schopnost vitaminu K napomáhat srážení krve a posilovat hustotu kostí by také neměla být přehlížena. Zvláště pokud užíváte léky na ředění krve nebo trpíte osteoporózou. Lidé, kteří zvedají hodně závaží, mohou mít také zájem o výhody zvýšení hustoty kostí. Pokud se v současné době obáváte rizika, pak může být dobrým nápadem užívat doplněk, který obsahuje vitamín K. Na druhou stranu, špatná strava je velkou příčinou, takže se na to možná budete chtít podívat jako první. Přidání potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako je ovoce a zelenina, může nejen zvýšit hladinu vitamínu K, ale má mnoho dalších výhod.
Už jste viděli naše bezešvé dámské fitness legíny Hugged Black? Ještě ne? Koukněte na eshop Gymclothes.