Vliv klimatu na zeleninu
Zelenina má méně živin než kdy jindy, a to by mohlo být způsobeno zvýšením atmosférického CO2. Spolu s vyčerpáním základních živin stoupá i hladina cukru v plodinách, takže naše zelenina je v historii nejméně bohatá na živiny. Zde je návod, jak by změna klimatu mohla ovlivnit naše plodiny.
Prohlédněte si v levém sloupci naše damske fitness leginy, které pro vás pravidelně zlepšujeme a přidáváme nové kousky.
Hlavní poznatky
- Obsah vitamínů, minerálů a bílkovin v rostlinách, které jíme, za posledních 50 let výrazně klesl. To je způsobeno šlechtěním pro vyšší výnosy a zvýšeným CO2, což obojí urychluje růst rostlin, stejně jako vyčerpání půdních živin.
- Náš vzduch nedávno dosáhl 400 ppm CO2 a předpokládá se, že v příštím století dosáhne 550. To je dvojnásobné množství CO2 ve vzduchu než před průmyslovou revolucí.
- CO2 je nezbytnou složkou pro fotosyntézu. Když je toho příliš mnoho, rostliny rostou rychleji tím, že se nabalují cukry a sacharidy na úkor bílkovin a dalších živin.
- V prostředí s vysokým obsahem CO2 vykazovaly rostliny kategorie C3 (téměř všechny rostliny, které jíme) pokles bílkovin a důležitých minerálů, jako je zinek, vápník, hořčík, draslík a železo.
- To by mohlo změnit způsob, jakým některé potraviny ovlivňují váš výkon, i když držíte dietu s vysokým obsahem živin a nízkým obsahem sacharidů.
- Ztráty ve výživě rostlin ovlivňují celý náš potravní řetězec: krávy jedí rostliny a my jíme krávy.
- Pokud dostáváme z potravy méně živin, je důležité pochopit, jak chránit naše tělo správnými doplňky.
Každý list a každé stéblo trávy na zemi vytváří stále více cukrů, protože hladiny CO2 stále rostou. Jsme svědky největší injekce sacharidů do biosféry v historii lidstva?
Co pro vás znamená méně živin?
Rostliny, které jíte, prostě nejsou tak bohaté na živiny, jako bývaly. A protože hladiny CO2 stále (bohužel) rostou, je důležitější než kdy jindy je odpovídajícím způsobem doplňovat. To neznamená, že můžete nahradit prázdnou stravu sušenkami a croissanty tím, že si vezmete hrst doplňků. Dostatek živin bohatých tuků, bílkovin, zeleniny a bylin je stále tou nejlepší cestou, jak se cítit skvěle a odvrátit příznaky stárnutí. (Ano, stále musíte jíst zeleninu!)
Problém s nízkými živinami a vyšším obsahem sacharidů
Víme, že diety bohaté na sacharidy způsobují chronická onemocnění a záněty, takže co to znamená, když se náš potravinový systém začne od základů posouvat tímto směrem? K tomu, aby většina rostlin produkovala nezdravé množství cukrů, je ještě dlouhá cesta, ale posuny v globálních základních potravinách, jako je rýže, pšenice a kukuřice (zatímco se již nacházejí v červené zóně), by mohly přispět k naší epidemii obezity. Westernizovaná strava nemá problém s přístupem k živinám, rostliny jsou zásadním zdrojem bílkovin a minerálů v rozvojovém světě. Studie zkoumající dopad rostoucího CO2 na výživu plodin ukazují, že do roku 2050 by mohlo být 150 milionů lidí ohroženo nedostatkem bílkovin a 138 milionů ohroženo nedostatkem zinku, klíčového minerálu pro zdraví matek a kojenců. Bez přístupu k doplňku by naše uvadající plodiny mohly mít obrovské globální zdravotní důsledky.
Závěr
Vaše zelenina ještě není nezdravé jídlo, ale tyto studie zdůrazňují další způsob, jak může změna klimatu ovlivnit naši budoucnost a životy našich dětí. Rostliny budou vždy podporovat vysoce kvalitní stravu bohatou na živiny a při správném doplňování se budete cítit a podávat nejlepší výkony.
Jaké doplňky stravy bychom měli užívat?