Výběrová káva jednoho původu
Až si příště dáte doušek kávy, na chvíli se zastavte, abyste si opravdu užili, jak chutná. Pokud držíte hrnek svého oblíbeného ranního nápoje, pravděpodobně jste dobře obeznámeni s jeho chutí, možná má tóny skořice, kakaa nebo dokonce citrusů. Je to známé a uklidňující, a to je jeden z důvodů, proč je to tak dobré. Jde o to, že váš oblíbený šálek pravděpodobně chutná pokaždé stejně. To je záměrné. V závislosti na jejich původu chutnají kávová zrna odlišně kvůli měnící se nadmořské výšce, podnebí a technikám zpracování. Velkoobchodní výrobci kávy míchají kávová zrna z různých oblastí, aby vytvořili chuť, kterou znáte a máte rádi. Různé plodiny mohou chutnat hořčeji, kyseleji nebo ovocněji, takže společnosti vyvažují chutě, aby vytvořily konzistentní chuťový profil, který potěší davy. Ale co když chcete ochutnat chuť konkrétního regionu? Zde přichází na řadu káva s jedním původem. Káva s jedním původem je víc než jen speciální nápoj ve vaší místní kavárně. Je to pozvánka, abyste ocenili nuance chutí, které definují různé části světa. Zde je to, co byste měli vědět o kávě s jedním původem a proč je to tak velký problém pro farmáře, planetu a vaši ranní kávu.
Věděli jste, že když si dáte kávu před tréninkem, tak vás to skvěle nabudí? Takže pokud chcete vyrazit do fitka, nezapomeňte na šálek dobré kávy a na fitness leginy, které najdete na našich stránkách.
Co je to káva s jedním původem?
Jednoduše řečeno, káva s jedním původem pochází z jedné země nebo farmy. To se liší od většiny kávových zrn, které najdete v obchodě, které mají tendenci kombinovat zrna z různých oblastí, aby se vyrovnaly chutě. Dohromady se tyto chuťové poznámky vzájemně doplňují jako přísady do lahodného jídla. Pití hrnku jednopůvodní kávy je úplně jiný kulinářský zážitek. Najednou váš hrnek ožije jen sladkými bobulovými tóny etiopských kávových zrn nebo hladkou, lehce kyselou čokoládovou chutí středoamerických bobů. Chuť kávy můžete dokonce vysledovat zpět k charakteristikám konkrétní farmy, kde byla vypěstována, půda, podmínky pěstování během dané sezóny a dokonce i rostliny, které rostly v blízkosti plodiny kávy. Každá várka jednopůvodní kávy je jedinečná, a proto je výjimečná. Během uspěchaného rána nevyhodíte šálek kávy s jedním původem. Je to něco, co si vychutnáte, doušek po doušku.
Proč záleží na jediném původu?
Káva s jedním původem je více než jen způsob, jak si vychutnat jedinečnou chuť zrn z konkrétní oblasti. Je to také způsob, jak pomoci malým farmám udržet se a zároveň podpořit produkci vysoce kvalitní kávy. Zde je důvod, proč je single-origin dobrý nápad.
Podporujte drobné farmáře
Osmdesát procent světové kávy je produkováno zhruba 18 miliony pěstitelů kávy, kteří vydělávají asi 50 % svého domácího příjmu z produkce kávy. Když si koupíte kávu z jednoho původu, podpoříte práci a příjmy malých farmářů. Dále pak putují do místních obchodů či kvalitních kaváren, které kávu upraží a prodají na váš stůl nebo do vašeho kávovaru. Na jednu stranu by mohla být sériově vyráběná káva o něco levnější. Ale stejně jako průmyslové maso, i velcí producenti kávy si mohou dovolit škrtat, aby snížili svůj konečný výsledek. Možná nebudou platit svým farmářům spravedlivé mzdy nebo mohou používat destruktivní zemědělské postupy, které snižují kvalitu jejich kávových zrn. Káva s jedním původem vás přiblíží ke zdroji zrn, a tím i k farmářům.
Podporujte udržitelné zemědělské postupy
Káva s jedním původem bývá dostupná pouze po omezenou dobu. Je to proto, že většina kávy se sklízí pouze jednou ročně, takže každá várka je menší než výnosy na masovém trhu, což podporuje udržitelné pěstitelské postupy. Káva, se dříve pěstovala ve stínu stromů, což podporovalo biologickou rozmanitost. Ale od 70. let 20. století začali producenti kávy kácet stromy, aby zvýšili výnosy plodin. Káva vypěstovaná na slunci se pěstuje v řadách bez zápoje, což ničí lesy, zvyšuje používání chemických hnojiv a pesticidů a znehodnocuje půdu a vodu, kromě jiných ekologických bolestí hlavy.
Káva z jednoho původu nemusí být nutně pěstována ve stínu. Ale protože jsou ze své podstaty vyráběny v malých sériích, farmáři se mohou zaměřit na kvalitu, nikoli na kvantitu. Fazole s jedním původem pěstované ve stínu jsou ekologicky udržitelné, protože podporují původní populaci včel, pomáhají zachovat biologickou rozmanitost a podporují pěstitelské postupy, které udržují krásu planety.
Kde sehnat kávu s jedním původem
Jste připraveni začít objevovat svět jednodruhové kávy? I když jej můžete najít na pultech obchodů s potravinami, začněte návštěvou místní nezávislé kavárny, kde můžete požádat baristu o doporučení a ochutnat šálek opravdu kvalitní kávy. Pozor, nemáme na mysli velké světové prodejce kávy, ale malé místní kavárničky či pražírny kávy. Některé kavárny prodávají sáčky jednozrnkové kávy, abyste si mohli přinést svůj oblíbený nápoj domů. Můžete si také koupit malou dávku kávy s jedním původem online. Měli byste být schopni dozvědět se o jedinečných vlastnostech kávy, včetně oblasti, kde byla vypěstována, faktů o farmě a nadmořské výšce farmy. Nejlepší způsob, jak porozumět kávě s jedním původem, je nečíst o ní. Jděte ven a vyzkoušejte to sami. Ochutnejte různé fazole z různých oblastí a věnujte pozornost chutím, které máte rádi. Je to zcela nový způsob, jak zlepšit své ranní pití.
Jak na náš výkon působí kofein?