Jak skladovat zdravé potraviny?
Vaše spíž je říší divů. Je to klíč k výživným jídlům, na které se můžete spolehnout, ať už jste připoutáni časem nebo se snažíte omezit své cesty do obchodu s potravinami. Jde o to, že běžné seznamy základních potravin ve spíži nejsou vždy ideální, zvláště pokud dodržujete keto, paleo, bezlepkovou nebo jakoukoliv dietu.
Níže najdete náš seznam základních zdravých potravin. Zůstaňte a zůstaňte zdraví.
Pokud jste zkusilinaše damske fitness leginy, tak už nikdy nebudete chtít jiné.
Oleje a tuky
Používejte oleje a tuky k vaření jídla, ale také k přidání chuti a uspokojujících tuků do vašich jídel. Zkombinujte oleje a tuky s dalšími základními surovinami ve spíži a vytvořte dresinky, omáčky a marinády.
- Kokosový olej
- Avokádový olej
- Olivový olej
- Ghí
- MCT olej
- Kakaové máslo
- Oříškové máslo, jako je mandlové nebo kešu
- Ořechy, jako jsou mandle, kešu a makadamie
Koření a chuť
Sušené bylinky a koření přeměňují obyčejné ingredience na lahodné, chutné pokrmy. Jiná dochucovadla, jako je jablečný ocet nebo hořčice, dodávají jas bohatým pokrmům a dresinkům. Níže uvádíme některé oblíbené koření, ale zásobte se tím, co používáte nejčastěji.
- Zázvor
- Koriandr
- Petržel
- Oregano
- Kurkuma
- Rozmarýn
- Tymián
- Šalvěj
- Skořice
- Hořčice
- Jablečný ocet
- Kakaový prášek nebo neslazený kakaový prášek
- Kokosové aminokyseliny
- Sůl (máme rádi himalájskou růžovou sůl)
Konzervy a trvanlivé zboží
Použijte tyto potraviny k doplnění vašich jídel, jako snadný zdroj bílkovin a sacharidů nebo k dochucení vašich oblíbených jídel. Pro jakékoli konzervované nebo skladovatelné zboží hledejte produkty bez BPA vyrobené s minimálním množstvím přísad. Pokud je to vhodné, vybírejte produkty vyrobené z organických surovin, krmených trávou a pastvinami. A zkontrolujte seznam ingrediencí: konzervované a skladovatelné potraviny mají tendenci obsahovat vyšší hladiny cukru a sodíku.
Základy
- Kokosové mléko
- Nemléčné mléko trvanlivé, jako je mandlové
- Zeleninový, kuřecí nebo hovězí vývar
- Připravené polévky
- Celá rajčata
- Rajčatová pasta
- Omáčka na těstoviny
- Salsa
- Kávová zrna
- Čaj
- Hořká čokoláda (78 % a více)
- Xylitol, monk fruit nebo jiná alternativní sladidla
- Surový med
- Často používané alternativní mouky, jako je tapioková, mandlová nebo kokosová mouka
Sacharidy
- Bezlepkové těstoviny
- Bezlepkové tortilly
- Bílá rýže
- Konzervovaná dýně
Proteiny
- Udržitelně lovené ryb v konzervách, jako je tuňák nebo ančovičky
- Uzený losos
- Kolagenový protein
- Za studena zpracovaný, nedenaturovaný syrovátkový protein
Sladké brambory, squash a mrkev
Tato zelenina má delší trvanlivost, takže vám ve spíži nebo lednici vydrží několik týdnů. Skladujte zeleninu na chladném a suchém místě s dobrým větráním.
Uschovejte si je ve spíži
- Sladká brambora
- Zimní dýně, například ořešák nebo žalud
- Cibule a česnek
Uchovávejte je v lednici
- Mrkve
- Květák
- Zelí
- Řepa
- Růžičková kapusta
- Citrony
- Limetky
Mrazák
Otevřít dvířka mrazničky „dobře, technicky to není spíž, ale vaše mraznička je fantastický způsob, jak uložit nezbytnosti s dlouhou životností. Představte si to jako studená spíž? Zmrazená zelenina se často sbírá ve vrcholné zralosti, takže je stejně chutná a nutričně zdravá jako její čerstvé protějšky. A samozřejmě váš mrazák je perfektní místo pro uchování sypkých bílkovin. Kdykoli je to možné, volte bio zeleninu a maso chované na pastvě nebo maso chované ve volné přírodě.
- Brukvovitá zelenina, jako je brokolice a květák
- Vaření zeleniny, jako je špenát, kapusta a límce
- Zelené fazole
- Chřest
- Zvonovité papriky
- Bobule, jako jsou borůvky nebo jahody
- Kostky avokáda
- Maso, jako je mleté hovězí, jehněčí nebo vepřové maso
- Ryby, jako je losos, tuňák nebo pstruh
- Máslo (pevně zabalte do fólie a poté zmrazte)
Jeden poslední popis, který se nikam jinam na tomto seznamu nevešel: vejce. Nejen, že jsou kompletní bílkovinou, ale vejce také vydrží ve vaší lednici až pět týdnů. Dobře se spárují s řadou zdravých spon do spíže, jak uvidíte níže.
Jak při hubnutí zařadit zdravé svačiny, do svého jídelníčku?