Jaké je zdravé procento tělesného tuku a k čemu tuk slouží?


To, kolik tělesného tuku nosíte, může být nesmírně stigmatizující. Hledání „ideálního těla“ se vždy měnilo na základě společenských norem a v každém okamžiku. Současné představy o tělesném tuku v USA se objevily z mnoha míst, jedním z nich byla propaganda na ochranu potravin z první světové války na počátku 20. století. Válka se střetla s nově objeveným konceptem energetické bilance.
 
Počítání kalorií se stalo občanskou povinností a přebytečný tělesný tuk byl považován za formu „hromadění jídla“. Stigmatizující představy o tělesném tuku existují i ​​po více než 100 letech, díky čemuž je tělesný tuk pravděpodobně nejvíce polarizující tkání v lidském těle[1].

 

Jaké je zdravé procento tělesného tuku

Autor fotografie: Andras Stefuca/pexels.com

 

Obsah

Co je tělesný tuk?

Jaké je zdravé procento tělesného tuku?

Jak si vypočítám procento tělesného tuku?

Záleží na procentu tělesného tuku?

Jak mohu snížit svůj tělesný tuk?

Často kladené otázky

 

Zatímco tělesný tuk dostává spoustu špatného tisku pro svou roli v různých chorobných procesech, je důležité rozpoznat způsoby, jak může tělesný tuk podporovat zdraví a sportovní výkon. Tělesný tuk je více než pasivní úložný prostor. Hraje tak důležitou roli v metabolické funkci a produkci hormonů, že je považován za endokrinní orgán[2].

Jak tedy určíme, jaké množství tělesného tuku je považováno za „zdravé“? Odpověď je složitější, než byste čekali.

 

Co je tělesný tuk?

Tělesný tuk neboli tuková tkáň je primárně tvořena buňkami naplněnými převážně triglyceridy. Tuková tkáň také obsahuje mnoho dalších buněk, včetně buněk imunitní a pojivové tkáně, a je schopna produkovat hormony, které ovlivňují zánět, metabolismus a hlad[2].

Triglyceridy jsou zásobní formou mastných kyselin, které mohou být absorbovány ze stravy nebo syntetizovány z přebytku sacharidů a (v menší míře) aminokyselin. Hormon inzulín stimuluje tvorbu a ukládání triglyceridů po jídle. To však neznamená, že přibývání na váze je způsobeno konzumací tuků nebo sacharidů[2], [3].

Když někdo často jí více kalorií, než potřebuje k udržení své tělesné hmotnosti, jeho tukové buňky se budou časem hromadit a ukládat více triglyceridů, což má za následek více tělesného tuku. Na druhou stranu, když je člověk po delší dobu v kalorickém deficitu, tyto triglyceridy se mezi jídly rozloží, aby se uvolnily uložené mastné kyseliny pro energii, což vede ke ztrátě tuku[2].

 

Související: Jak si připravit jídlo?

 

Jaké hormony jsou produkovány tělesným tukem?

obézní muž přemýšlí

Autor fotografie: Dima Berlin/istockphoto.com

 

Lidské tukové buňky mohou produkovat hormony leptin a adiponektin, které pomáhají regulovat metabolismus a hladinu tělesného tuku. Hladiny leptinu se zvyšují s tělesným tukem, takže jak tělesný tuk stoupá, produkuje se více leptinu. Váže se na buňky v mozku a játrech, aby snížil příjem potravy a zvýšil výdej energie[2].

Adiponektin má opačný vztah k tělesnému tuku, vyšší hladiny tělesného tuku znamenají nižší hladiny adiponektinu. Kromě jiných funkcí pomáhá adiponektin regulovat citlivost na inzulín a hladinu cukru v krvi a zároveň podporuje odbourávání mastných kyselin. Vyšší hladiny tělesného tuku by tedy mohly vést k inzulínové rezistenci a zvýšené hladině cukru v krvi, částečně kvůli nižším hladinám adiponektinu[2].

 

Jaký je rozdíl mezi celkovým tělesným tukem a procentem tělesného tuku?

Celkový tělesný tuk je vyjádřen v hmotnosti, zatímco procento tělesného tuku je část hmotnosti osoby, která pochází z tělesného tuku. Pokud například jedna osoba váží 100 kg a druhá osoba váží 115 kg a obě mají 10 kg tělesného tuku, jejich celkový tělesný tuk je stejný. Jejich procento tělesného tuku by však bylo jiné. Osoba vážící 100 kg by měla mít 10 procent tělesného tuku, zatímco osoba vážící 115 kg by měla asi 8,5 procenta tělesného tuku. Procento tělesného tuku popisuje složení lidského těla nebo množství tělesného tuku, které má v poměru k jeho celkové tělesné hmotnosti, což zahrnuje mnoho dalších složek, jako jsou kosti, svaly a kůže. Toto procento poskytuje více kontextu o jejich potenciálním zdravotním stavu než samotný celkový tělesný tuk[4].

 

Související: Čím si můžeme nahradit jídlo?

 

Jaký je rozdíl mezi procentem tělesného tuku a indexem tělesné hmotnosti?

Index tělesné hmotnosti (BMI) byl původně určen k odhadu hladiny tělesného tuku a předpovídání budoucích potenciálních zdravotních problémů v populaci. Bere však v úvahu pouze výšku a tělesnou hmotnost, takže neposkytuje žádné informace o procentu tělesného tuku[4].

BMI také postrádá další důležité faktory, jako je distribuce tělesného tuku, hustota kostí a rozdíly mezi pohlavími, rasami a etniky. Mnoho sportovců je nesprávně kategorizováno jako s nadváhou na základě jejich BMI, protože mají více svalové hmoty než průměrný člověk[4].

Podobně může mít člověk BMI, který je považován za normální, ale přesto může být později v životě vystaven riziku chronických onemocnění a křehkosti kostí kvůli nízké úrovni svalové hmoty, s vysokou úrovní tělesného tuku nebo bez něj[5].

 

Jaké je zdravé procento tělesného tuku?

Zdraví je komplexní pojem, který zahrnuje více než jen fyzické zdraví nebo hladinu tělesného tuku. Dokonce i definice zdraví Světové zdravotnické organizace (WHO): „stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody, a nejen nepřítomnost nemoci nebo vady“ se stala předmětem zkoumání, protože je příliš zjednodušená a nerealistická[6].

Pro tento článek je procento tělesného tuku považováno za zdravé, pokud je spojeno s poměrně nízkým rizikem kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. typu, rakoviny, úmrtnosti ze všech příčin nebo psychické újmy.

 

Související: Můžeme jíst stále stejné jídlo dokola?

 

Existuje široká škála procent zdravého tělesného tuku

Ačkoli nedávná studie odhadovala, že 25 procent tělesného tuku bylo spojeno s nejnižším rizikem úmrtnosti ze všech příčin, rozsah procenta zdravého tělesného tuku je poměrně široký, 12 až 22 procent u mužů a 20 až 33 procent u žen[7], [8], [9]. 

U některých nemocí však může obezita nebo nadváha (podle standardů BMI) zlepšit míru přežití. Toto je známé jako „paradox obezity“ a ačkoli to nebylo plně vysvětleno, někteří se domnívají, že roli hrají extra energetické zásoby (ve formě tělesného tuku)[10]. 

Je také důležité si uvědomit, že lidé s typickými hladinami tělesného tuku mohou stále vyvinout metabolické rizikové faktory, jako jsou zvýšené triglyceridy, pokud se nehýbou a častěji sedí[11], [12], [5].

 

S vyšším nebo nižším procentem tělesného tuku jsou spojena zdravotní rizika

U lidí kategorizovaných jako normální hmotnost nebo nadváha podle standardů BMI bylo procento tělesného tuku nad 23 procent u mužů nebo 33 procent u žen spojeno s vyšším rizikem úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění ve srovnání s lidmi s nižším procentem tělesného tuku[5], [13], [14].

 

Související: Co je to intuitivní stravování?

 

Hladiny esenciálních tuků, které jsou minimem nezbytným pro udržení normálních tělesných funkcí, se odhadují na přibližně tři až pět procent u mužů a 8 až 12 procent u žen. Fyzicky zdatní sportovci, jako jsou kulturisté, redukují svůj tělesný tuk na nízkou úroveň, těsně před soutěží, což má za následek potlačení štítné žlázy, imunitního systému a reprodukčních hormonů. To může vést k nepravidelné menstruaci, ztrátě minerální hustoty kostí a zvýšenému riziku zranění a onemocnění. Sportovní výkon také trpí[14].

Kvalita života a duševní zdraví mohou být také negativně ovlivněny hladinami tělesného tuku mimo rozsahy považované pro většinu lidí za zdravé. Tyto účinky jsou spojeny se sociálními a psychologickými faktory, jako je stigma na váze, tělesný vzhled a neuspořádané stravovací chování, spíše než tělesný tuk[14], [15].

 

Jak si vypočítám procento tělesného tuku?

měření tělesného tuku

Autor fotografie: Prostock-Studio/istockphoto.com

 

Existuje několik způsobů, jak měřit procento tělesného tuku. Žádná metoda není 100% přesná, ale mohou poskytnout odhady používané ke sledování změn ve složení těla a měření tělesného tuku v časovém horizontu.

 

Související: Jak vybrat nejlepší gainer?

 

Analýza bioelektrické impedance (BIA)

BIA odhaduje procento tělesného tuku vysíláním slabého elektrického proudu tělem. Elektřina prochází svaly a vodou snadněji než tukem, takže stroj odhaduje množství svalů, vody a tuku na základě vodivosti lidského těla.

Tato metoda je jednou z nejjednodušších, ale může být také velmi nepřesná, protože ji může shodit stav hydratace[16].

 

Testování kožních řas

Měření kožní řasy používá pár posuvných měřítek k posouzení tloušťky kůže na více místech. Toto číslo je pak zapojeno do konkrétních rovnic, aby se vypočítalo odhadované procento tělesného tuku. Přesnost těchto testů závisí na několika faktorech, včetně úrovně dovedností testera a počtu měřených míst[16].

 

Hydrostatické vážení a BodPod

Hydrostatické nebo podvodní vážení a BodPod (také známý jako vzduchová pletysmografie) odhadují složení těla na základě různých hustot svalové a tukové tkáně. Protože svaly jsou hustší než tuk, zabírají méně místa (nebo objemu) a vytlačují méně vody nebo vzduchu. Tyto metody jsou přesné, ale nejsou tak široce dostupné jako testy BIA nebo kožní řasy[16].

 

Skenování pomocí rentgenové absorpce duální energie (DEXA).

Sken DEXA je jednou z nejpřesnějších metod měření tělesného složení. Slabé rentgenové záření skenuje tělo po dobu 10 až 20 minut, měří tělesný tuk, svalovou hmotu a hustotu kostních minerálů. Stejně jako hydrostatické vážení a BodPod mohou být mimo klinické nebo výzkumné prostředí těžko dostupné[16].

 

Související: Co jsou to makra?

 

Záleží na procentu tělesného tuku?

Samotné procento tělesného tuku člověka je poněkud informativní, ale nevypráví celý příběh. Při spojování procenta tělesného tuku s celkovými zdravotními riziky je třeba vzít v úvahu další faktory, jako je rozložení tuku a návyky fyzické aktivity nebo úroveň zdatnosti. Rozložení tuku je z velké části diktováno genetikou a hormony a obecně spadá do dvou kategorií: kolem břicha (androidní) nebo kolem boků a stehen (gynoidní). Tuk uložený pod kůží se nazývá podkožní, zatímco viscerální tuk se ukládá kolem vnitřních orgánů. Ve srovnání s podkožním tukem uloženým kolem boků je viscerální břišní tuk spojen s mnohem vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a úmrtnosti[10], [13].

Fyzická aktivita chrání před stavy, jako je diabetes 2. typu nebo kardiovaskulární onemocnění, v širokém rozmezí procenta tělesného tuku, zatímco sedavý životní styl je spojen s metabolickými rizikovými faktory bez ohledu na složení těla[11].

Studie ukázaly, že fyzická aktivita je jedním z klíčových rozdílů mezi lidmi, kteří mají metabolická onemocnění související s obezitou, a metabolicky zdravou obezitou[12], [17].

 

Jak mohu snížit svůj tělesný tuk?

nízké procento tuku v těle

Autor fotografie: Marcus Chan/pexels.com

 

Pokud jste již ve zdravém rozmezí procenta tělesného tuku, jste fyzicky aktivní a metabolicky zdraví, další úbytek tuku nemusí nutně zlepšit vaše zdraví. Pokud jste sportovec, může to zlepšit váš výkon nebo vás zařadit do jiné váhové kategorie. Chcete-li se chránit před neuspořádanými stravovacími návyky často spojenými s pokusy o ztrátu tuku, zvažte vyvážení tělesného obrazu a potřeb duševního zdraví s aspiracemi na složení těla[18], [19].

Ztráta tuku může zlepšit zdravotní výsledky u lidí se zvýšenou hladinou tělesného tuku, ale nemusí zahrnovat přísné diety nebo extrémní cvičební režimy. Vyžaduje pouze udržení kalorického deficitu, což můžete udělat změnou stravovacích návyků, zvýšením úrovně fyzické aktivity nebo kombinací obou. Klíčem k udržitelnému úbytku tuku je provádění udržitelných změn[20].

 

Související: Nejlepší svačiny s vysokým obsahem bílkovin

 

Odhadněte svůj udržitelný a zdravý rozsah hmotnosti

Drastické hubnutí není nutné. Studie ukazují, že snížení tělesné hmotnosti o 5 až 10 procent může zlepšit metabolické rizikové faktory u lidí s obezitou nebo u osob považovaných s nadváhou podle standardů BMI přitom lidé mohou být zdraví v širokém rozmezí procenta tělesného tuku[21].

Pro lidi, kteří se zotavují z poruch příjmu potravy, může být práce s dietologem, který může poskytnout traumatologickou péči, může být mnohem vhodnější, než se pokoušet sami vypočítat čísla a určit cíle. Pokud je pro vás prohlížení čísel bezpečné a znáte své aktuální tělesné složení, můžete si vypočítat rozsah zdravé hmotnosti pomocí následujícího vzorce:

 

  • Cílová hmotnost = hmotnost čisté hmoty / (100 procent – ​​požadované procento tělesného tuku)

 

Pokud například aktuálně vážíte 110 kg s 30 procenty tělesného tuku, máte 77 kg netučnéhmoty a 33kg tělesného tuku. S cílovým procentem tělesného tuku 20 procent by váš vzorec vypadal takto:

 

  •  Cílová váha = 77/(100-0,20)

 

Vaše cílová váha by byla asi 96,5 kg, což by znamenalo zhubnout 13,5 kg.

 

Toto je však jen jeden příklad, v ideálním případě byste to spočítali pro horní a dolní rozmezí procenta zdravého tělesného tuku a vybrali nejrealističtější cíl, ne nutně nejnižší. Pokud vám podobné výpočty nevyhovují, místo toho se držte cíle snížení tělesné hmotnosti o pět až deset procent.

 

Bezpečně vytvořte deficit kalorií

Existuje mnoho způsobů, jak vytvořit deficit kalorií, ale ne všechny metody jsou bezpečné a udržitelné. Použití nutričního sledovače ve vašem telefonu může být pro některé lidi užitečné, ale není pro každého.

 

Mezi další alternativy patří:

  • Snížení velikosti porcí pomocí plánování talířů a ručních odhadů velikosti porcí
  • Výměna vysoce zpracovaných, kaloricky bohatých potravin, jako je bílý chléb nebo mražené burritos, za minimálně zpracované, celozrnné potraviny, jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a zdroje libových bílkovin[22]
  • Zaměření na konzumaci uspokojujících jídel v reakci na hlad, zastavení, když jste spokojeni, a hledání jiných způsobů, jak uspokojit své potřeby, pokud si všimnete, že jíte, když nemáte hlad[23], [24]
  • Zvýšení fyzické aktivity, ať už plánovaným cvičením, na které si své oblíbené legíny na cvičení nebo celkovým pohybem během dne

 

Ať už se rozhodnete vytvořit kalorický deficit, je nejlepší provést malé, realistické a udržitelné změny v delším časové horizontu a udržet svůj deficit ne vyšší než 300 až 500 kalorií denně. I když pravděpodobně rychle zhubnete díky extrémním dietám a vyčerpávajícím cvičebním rutinám, je také pravděpodobnější, že ztratíte svalovou hmotu a můžete se ocitnout v cyklu yo-yo diet[18], [25].

 

Udržujte svou svalovou hmotu

Ať už se rozhodnete shodit tělesný tuk nebo ne, svalová hmota je rozhodující pro vaše dlouhodobé zdraví a kvalitu života. Kalorické deficity potřebné pro úbytek tuku mohou také vést ke ztrátě svalové hmoty, ale můžete tomu zabránit nebo to minimalizovat cvičením s odporem a uvážlivým deficitem kalorií. Můžete také sledovat cíl rekompozice těla spíše než cíl úbytek tuku. Je to pomalejší proces, ale poskytuje výhody nárůstu svalové hmoty a ztráty tuku bez jejich nevýhod[25].

 

Související: Proč mě při běhání bolí nohy?

 

Závěr

Vztah mezi tělesným tukem a zdravím je složitý. Není to jen množství tělesného tuku, které určuje jeho účinky na zdraví. Další faktory, jako návyky fyzické aktivity, sociální stigmata a distribuce tuku, mohou ovlivnit způsob, jakým tělesný tuk ovlivňuje zdraví a riziko onemocnění. „Nejzdravější“ procento tělesného tuku pro jednotlivce by bylo takové, které podporuje jeho fyzické zdraví a výkon, aniž by obětovalo jeho duševní zdraví nebo kvalitu života.

 

Často kladené otázky

U tak složitého tématu je pochopitelné mít spoustu otázek. Zde jsou naše odpovědi.

 

Kolik tělesného tuku je považováno za obézní?

Ačkoli existují kategorie BMI pro obezitu, nebylo dosaženo konsensu o hladinách tělesného tuku. Podle American Heart Association a WHO je obezita definována jako BMI vyšší než 30, ale to se přímo nepromítá do konkrétního množství tělesného tuku[26].

 

Jaké je nejzdravější procento tělesného tuku?

Procento tělesného tuku, které je ve Spojených státech považováno za zdravé, se pohybuje od 12 do 22 procent u mužů a 20 až 33 procent u žen. Vztah mezi tělesným tukem a zdravím však mohou změnit i další faktory, jako je rozložení tuku a návyky fyzické aktivity[7], [8], [9].

 

Můžete mít příliš mnoho tělesného tuku?

Zatímco vysoká hladina tělesného tuku souvisí se zdravotními problémy, množství, které je považováno za „příliš mnoho“, je proměnlivé a závisí na dalších faktorech životního stylu. Některé studie ukázaly, že riziko kardiovaskulárních a srdečních chorob je vyšší při procentech tělesného tuku nad 23 procent u mužů nebo 33 procent u žen, ale neexistuje shoda na prahu pro to, co by bylo považováno za „příliš mnoho“ tělesného tuku[27].

 

Reference

[1] Helen Zoe Veit - Self-Control, Science, and the Rise of Modern American Eating in the Early Twentieth Century (2013)- University of North Carolina Press - https://uncpress.org/book/9781469626475/modern-food-moral-food/

[2] Richard AJ, White U, Elks CM, et al. Adipose Tissue: Physiology to Metabolic Dysfunction. [Updated 2020 Apr 4]. In: Feingold KR, Anawalt B, Blackman MR, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555602/

[3] Willett, W. C., & Leibel, R. L. (2002). Dietary fat is not a major determinant of body fat. The American journal of medicine, 113 Suppl 9B, 47S–59S. - https://doi.org/10.1016/s0002-9343(01)00992-5

[4] Zierle-Ghosh A, Jan A. Physiology, Body Mass Index. [Updated 2023 Nov 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535456/

[5] Romero-Corral, A., Somers, V. K., Sierra-Johnson, J., Korenfeld, Y., Boarin, S., Korinek, J., Jensen, M. D., Parati, G., & Lopez-Jimenez, F. (2010). Normal weight obesity: a risk factor for cardiometabolic dysregulation and cardiovascular mortality. European heart journal, 31(6), 737–746. - https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehp487

[6] Armitage R. (2023). The WHO's definition of health: a baby to be retrieved from the bathwater?. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 73(727), 70–71. - https://doi.org/10.3399/bjgp23X731841

[7] Jayedi, A., Khan, T.A., Aune, D. et al. Body fat and risk of all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Int J Obes 46, 1573–1581 (2022). - https://doi.org/10.1038/s41366-022-01165-5

[8] Abernathy, R. P., & Black, D. R. (1996). Healthy body weights: an alternative perspective. The American journal of clinical nutrition, 63(3 Suppl), 448S–451S. - https://doi.org/10.1093/ajcn/63.3.448

[9] Kyle, U. G., Schutz, Y., Dupertuis, Y. M., & Pichard, C. (2003). Body composition interpretation. Contributions of the fat-free mass index and the body fat mass index. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 19(7-8), 597–604. - https://doi.org/10.1016/s0899-9007(03)00061-3

[10] Lavie, C. J., Milani, R. V., & Ventura, H. O. (2009). Obesity and cardiovascular disease: risk factor, paradox, and impact of weight loss. Journal of the American College of Cardiology, 53(21), 1925–1932. - https://doi.org/10.1016/j.jacc.2008.12.068

[11] Kęska, A., Tkaczyk, J., Malara, M., & Iwańska, D. (2022). Metabolic Risk Factors in Young Men With Healthy Body Fat But Different Level of Physical Activity. American journal of men's health, 16(1), 15579883211070384. - https://doi.org/10.1177/15579883211070384

[12] Brochu, M., Tchernof, A., Dionne, I. J., Sites, C. K., Eltabbakh, G. H., Sims, E. A., & Poehlman, E. T. (2001). What are the physical characteristics associated with a normal metabolic profile despite a high level of obesity in postmenopausal women?. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 86(3), 1020–1025. - https://doi.org/10.1210/jcem.86.3.7365

[13] Britton, K. A., Massaro, J. M., Murabito, J. M., Kreger, B. E., Hoffmann, U., & Fox, C. S. (2013). Body fat distribution, incident cardiovascular disease, cancer, and all-cause mortality. Journal of the American College of Cardiology, 62(10), 921–925. - https://doi.org/10.1016/j.jacc.2013.06.027

[14] Macek, P., Biskup, M., Terek-Derszniak, M., Stachura, M., Krol, H., Gozdz, S., & Zak, M. (2020). Optimal Body Fat Percentage Cut-Off Values in Predicting the Obesity-Related Cardiovascular Risk Factors: A Cross-Sectional Cohort Study. Diabetes, metabolic syndrome and obesity : targets and therapy, 13, 1587–1597. - https://doi.org/10.2147/DMSO.S248444

[15] Mountjoy, M., Ackerman, K. E., Bailey, D. M., Burke, L. M., Constantini, N., Hackney, A. C., Heikura, I. A., Melin, A., Pensgaard, A. M., Stellingwerff, T., Sundgot-Borgen, J. K., Torstveit, M. K., Jacobsen, A. U., Verhagen, E., Budgett, R., Engebretsen, L., & Erdener, U. (2023). 2023 International Olympic Committee's (IOC) consensus statement on Relative Energy Deficiency in Sport (REDs). British journal of sports medicine, 57(17), 1073–1097. - https://doi.org/10.1136/bjsports-2023-106994

[16] Zawisza, K., Tobiasz-Adamczyk, B., Galas, A. et al. Changes in Body Mass Index and Quality of Life—Population-Based Follow-up Study COURAGE and COURAGE-POLFUS, Poland. Applied Research Quality Life 16, 501–526 (2021). - https://doi.org/10.1007/s11482-019-09776-3

[17] Duren, D. L., Sherwood, R. J., Czerwinski, S. A., Lee, M., Choh, A. C., Siervogel, R. M., & Cameron Chumlea, W. (2008). Body composition methods: comparisons and interpretation. Journal of diabetes science and technology, 2(6), 1139–1146. - https://doi.org/10.1177/193229680800200623

[18] Kanagasabai, T., Thakkar, N.A., Kuk, J.L. et al. Differences in physical activity domains, guideline adherence, and weight history between metabolically healthy and metabolically abnormal obese adults: a cross-sectional study. Int J Behav Nutr Phys Act 12, 64 (2015). - https://doi.org/10.1186/s12966-015-0227-z

[19] Rahimi-Ardabili, H., Reynolds, R., Vartanian, L.R. et al. A Systematic Review of the Efficacy of Interventions that Aim to Increase Self-Compassion on Nutrition Habits, Eating Behaviours, Body Weight and Body Image. Mindfulness 9, 388–400 (2018). - https://doi.org/10.1007/s12671-017-0804-0

[20] Linardon, J., & Mitchell, S. (2017). Rigid dietary control, flexible dietary control, and intuitive eating: Evidence for their differential relationship to disordered eating and body image concerns. Eating behaviors, 26, 16–22. - https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2017.01.008

[21]Ogden, L. G., Stroebele, N., Wyatt, H. R., Catenacci, V. A., Peters, J. C., Stuht, J., Wing, R. R., & Hill, J. O. (2012). Cluster analysis of the national weight control registry to identify distinct subgroups maintaining successful weight loss. Obesity (Silver Spring, Md.), 20(10), 2039–2047. - https://doi.org/10.1038/oby.2012.79
 

[22] Hall, K. D., & Kahan, S. (2018). Maintenance of Lost Weight and Long-Term Management of Obesity. The Medical clinics of North America, 102(1), 183–197. - https://doi.org/10.1016/j.mcna.2017.08.012

[23] Hall, K. D., Ayuketah, A., Brychta, R., Cai, H., Cassimatis, T., Chen, K. Y., Chung, S. T., Costa, E., Courville, A., Darcey, V., Fletcher, L. A., Forde, C. G., Gharib, A. M., Guo, J., Howard, R., Joseph, P. V., McGehee, S., Ouwerkerk, R., Raisinger, K., Rozga, I., … Zhou, M. (2019). Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell metabolism, 30(1), 67–77.e3. - https://doi.org/10.1016/j.cmet.2019.05.008

[24] Ciampolini M, Lovell-Smith HD, Kenealy T, Bianchi R. Hunger can be taught: Hunger Recognition regulates eating and improves energy balance. Int J Gen Med. 2013;6:465-478 - https://doi.org/10.2147/IJGM.S40655

[25] Guerrero-Hreins E, Stammers L, Wong L, Brown RM, Sumithran P. A Comparison of Emotional Triggers for Eating in Men and Women with Obesity. Nutrients. 2022; 14(19):4144. - https://doi.org/10.3390/nu14194144

[26] Barakat, Christopher & Pearson, Jeremy & Escalante, Guillermo & Campbell, Bill & De Souza, Eduardo. (2020). Body Recomposition: Can Trained Individuals Build Muscle and Lose Fat at the Same Time?. Strength & Conditioning Journal. Publish Ahead of Print. - https://doi.org/10.1519/SSC.0000000000000584

[27] Oliveira, B. R., Magalhães, E. I. D. S., Bragança, M. L. B. M., Coelho, C. C. N. D. S., Lima, N. P., Bettiol, H., Barbieri, M. A., Cardoso, V. C., Santos, A. M. D., Horta, B. L., & Silva, A. A. M. D. (2023). Performance of Body Fat Percentage, Fat Mass Index and Body Mass Index for Detecting Cardiometabolic Outcomes in Brazilian Adults. Nutrients, 15(13), 2974. - https://doi.org/10.3390/nu15132974

 

Autor: Bc. Adam Hrubý

Adam má titul Bc. v oboru sport a zdraví. Spolupracoval s řadou profesionálních sportovců. Adam soukromě spolupracuje s fotbalovými hráči, hokejisty a návštěvníky posiloven, kteří chtějí zlepšit svůj výkon, kondici a složení těla.

 

 

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu